07/11/2024

Σ΄ένα κόσμο όπου κυριαρχούν οι Κρέοντες, κάνε την διαφορά και γίνε Αντιγόνη

Γράφει η Γιώτα Χουλιάρα 

 

Στην αρχαία τραγωδία του Σοφοκλή «Αντιγόνη», η ηρωίδα παρακούει την εντολή του Κρέοντα, βασιλιά της Θήβας, θέτοντας την τιμή των θεών και την αγάπη για τον αδερφό της υπεράνω των νόμων των ανθρώπων και πηγαίνει να θάψει το σώμα του αδερφού της.

Η Αντιγόνη ενσαρκώνει το πρότυπο του Ανθρώπου που ξέρει να διαβάζει το πνεύμα του νόμου όταν το γράμμα μοιάζει κενό. Πρόκειται για μια ισχυρή προσωπικότητα που δεν φοβάται ακόμη το θάνατο προκειμένου να πράξει ό,τι της λέει η ηθική και η συνείδηση της.

Στη σημερινή εποχή της κρίσης και της κατάπτωση θεσμών και αξιών, το παράδειγμα της Αντιγόνης αποτελεί φάρο φωτός και δύναμης ενάντια στο σκοτάδι που μας θέλει υπάκουα όντα. Ο Σοφοκλής με την συγκεκριμένη τραγωδία ουσιαστικά έδωσε στους πολίτες να κατανοήσουν ό,τι περιέγραψε το 1748 ο Μοντεσκιέ στο έργο του «Το Πνεύμα των Νόμων» (De L ‘ esprit des Loix).

H δικαιολογία ότι εκτελώ εντολές ή εγώ έκανα απλά την δουλειά μου δεν μπορεί να υφίσταται όταν μπαίνει σε αντιπαράθεση με το ηθικό, το καθήκον απέναντι στο συνάνθρωπο και κυρίως το καθήκον απέναντι στην Πατρίδα και το Έθνος.

Σ΄αυτή τη ζωή, όλοι αφήνουμε το λιθαράκι μας με τον δικό μας τρόπο και όλοι είμαστε υπεύθυνοι (ή ανεύθυνοι) για το καλό ή το κακό που συντελείται γύρω μας. Όλοι μπορούμε να γίνουμε ήρωες, όσο μικροί κι ασήμαντοι κι αν νιώθουμε, και να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Γιατί η πραγματική αλλαγή και επανάσταση ξεκινάει από τον απλό πολίτη. Γι΄αυτό ήρθε η ώρα σ΄ένα κόσμο όπου κυριαρχούν οι Κρέοντες, να κάνουμε την διαφορά και να εμπνευστούμε από την Αντιγόνη.

 

 

 


Στη κεντρική εικόνα:  Η Αντιγόνη εμπρός στο νεκρό Πολυνείκη. Λάδι σε καμβά, 100 εκ. x 157 εκ. Εθνική Πινακοθήκη, Νικηφόρος Λύτρας (1865)

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024