29/03/2024

Τα τουρκικά παιχνίδια των διερευνητικών: Η παρουσία Καλίν και η αλλαγή τοποθεσίας

Γράφει η Γιώτα Χουλιάρα 

Πολιτική είναι η διαχείριση των συμβόλων – Φρανσουά Μιτεράν (Γάλλος πρόεδρος) 

 

 

Πέρασε μια εβδομάδα από την ημέρα που η ελληνική αποστολή με τους πρέσβεις Παύλο Αποστολίδη και Αλέξανδρο Κουγιού και την κυρία Ιφιγένεια Καναρά βρέθηκε στην Κωνσταντινούπολη για τον 61ο γύρο των λεγόμενων διερευνητικών επαφών που συμφωνήθηκε να επανεκκινήσουν, προκειμένου να επιχειρηθεί η συζήτηση μεταξύ της Αθήνας και της Άγκυρας. Μια επανεκκίνηση που χαροποίησε ιδιαίτερα τους Ευρωπαίους οι οποίοι με δηλώσεις τους βλέπουν το ζήτημα των κυρώσεων απέναντι στην Τουρκία να απομακρύνεται.

 

 

Και ενώ η ελληνική πλευρά και το ΥΠΕΞ έκαναν ό,τι μπορούσε για να μη δημιουργηθούν υπέρτατες προσδοκίες, δεν είναι τυχαίο ότι εκείνες τις ημέρες ο Νίκος Δένδιας είχε πολλαπλά προγραμματισμένα ραντεβού, η τουρκική πλευρά έδειξε πόσο σημαντική ήταν η έναρξη και φρόντισε να παίξει τα κατάλληλα επικοινωνιακά παιχνίδια.  Αρχικά άλλαξε τη τοποθεσία όπου θα γινόταν οι διερευνητικές ορίζοντας ως χώρο το το ανάκτορο Ντολμά Μπαχτσέ της Κωνσταντινούπολης, κατοικία των σουλτάνων και διοικητικό κέντρο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από το 1856 μέχρι το 1922. Η επιλογή της τοποθεσίας δεν είναι καθόλου τυχαία καθώς με τον τρόπο αυτό η τουρκική πλευρά συνδέει αυτόματα τη σημερινή Τουρκία με την Οθωμανική Αυτοκρατορία και παρουσιάζει το τουρκικό κράτος ως διάδοχο της επαναφέροντας στο προσκήνιο όλα τα άλυτα ζητήματα που έφερε η πτώση των Οθωμανών. 

 

Η δεύτερη σημαντική αλλαγή ήταν η παρουσία του Ιμπραχίμ Καλίν, του έμπιστου συμβούλου του Τούρκου προέδρου, ενός ιδιαίτερα έξυπνου ανθρώπου που χειρίζεται επικοινωνιακά τα σύμβολα. Ο Καλίν είναι από τους πανεπιστημιακούς που έχουν μελετήσει σε βάθος την ιστορική πορεία του Ισλάμ σε διάφορες περιοχές της Δύσης με στόχο να υπερασπιστεί τον μουσυλμανικό πολιτισμό. Επίσης είναι από εκείνους τους μελετητές που αποδομούν τη σημασία του ελληνικού πολιτισμού ως ρίζα της σύγχρονης Δύσης. 

 

Τρίτη και ιδιαίτερης σημασίας προσθήκη στη συζήτηση ήταν η τοιχογραφία με το Σμαραγδένιο Φοίνικα, ο οποίος προέρχεται από περσικό μύθο που πέρασε στους Οθωμανούς, στο φόντο του χώρου που έγιναν οι διερευνητικές. Αν παρατηρήσετε τις φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα, ειδικά αυτή που ο Καλίν ανέβασε στο προσωπικό του προφίλ στο twitter, o Φοίνικας κυριαρχεί πάνω από την Κωνσταντινούπολη και σε δεύτερο πλάνο οι μιναρέδες που μοιάζουν με επιθετικές λόγχες. 

 

 
Πρόκειται για το τουρκικό ZumruduAnka το οποίο μοιάζει με τον μυθικό Φοίνικα που αναφέρει ο Ηρόδοτος που όταν έφτανε στο τέλος της ζωής του έπαιρνε φωτιά και στη συνέχεια αναγεννιόταν από τη στάχτη του. Ο μύθος του Φοίνικα είναι κοινός στις μυθολογίες πολλών λαών της ευρύτερης περιοχής από την Περσία μέχρι και την παγωμένη Ρωσία, ενώ τον συναντάμε ακόμη στο έργο Κόλαση του Δάντη. «Chelafenicemore e poirinasce», ο Φοίνικας πεθαίνει και γεννιέται ξανά γράφει ο Ιταλός ποιητής.
 
Στον περσικό μύθο, ο σμαραγδένιος Φοίνικας είναι τόσο αρχαίος που είδε τρεις φορές την καταστροφή του κόσμου, ενώ η γνώση που κουβαλάει είναι μέγιστη γι΄αυτό και μπορεί να αντιμετωπίσει όλα τα κακά του κόσμου. Στην τουρκική παράδοση το χαρακτηριστικό του είναι η αθανασία η οποία ομως έρχεται ύστερα από σκληρές δοκιμασίες. Ονομάζεται, επίσης, Togrul ή Verru και στοιχεία του συναντάμε και στην ουγγρική παράδοση με την ονομασία Φιν Ογκούρ από την εποχή των Μαγυάρων (ενδεχομένως τα στοιχεία αυτά να προέρχονται από τους μογγολικής – τουρκικής προέλευσης Τάταρους ή από την εποχή του Σουλεϊμάν Α”).

Σύμφωνα με άλλα σημεία της τουρκικής μυθολογίας συνδέεται με τον Αττίλα (Ούνος στην καταγωγή) ένας από τους φοβερότερους εχθρούς της Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Διέσχισε τον Δούναβη δύο φορές και λεηλάτησε τα Βαλκάνια, αλλά δεν ήταν σε θέση να καταλάβει την Κωνσταντινούπολη. Αλλιώς, το πτηνό στα τούρκικα λέγεται Humakusu και θεωρείται ότι φέρνει ευτυχία. Σύμφωνα με την τουρκική μυθολογία όταν βρεθεί πάνω από το κεφάλι ενός ανθρώπου, ο άνθρωπος αυτός θα αποκτήσει δύναμη έναντι των άλλων, θα εξουσιάζει και θα έχει πολλές επιτυχίες.

 

 

 

 

 

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ερντογάν χρησιμοποεί το μυθικό αυτό πτηνό. Λίγο πριν από τις εκλογές που διεξήχθησαν στην Τουρκία στις 24 Ιουνίου 2018, ο Ερντογάν είχε κυκλοφορήσει ένα προεκλογικό διαφημιστικό βίντεο που περισσότερο θύμιζε ταινία του Χόλιγουντ.

Το βίντεο διάρκειας 2 λεπτών και 50 δευτερολέπτων ξεκινάει από την Μάχη του Μαντζικέρτ. Η επιλογή της Μάχης του Μάτζικερτ μεταξύ της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και των Σελτζούκων, δηλαδή της μουσουλμανικής σουνιτικής φυλής των Ογούζων Τούρκων όπως ονομάζονταν οι Τουρκμάνοι που σταδιακά έγινε μία περσοποιημένη κοινωνία και συνεισέφερε στην τουρκο-περσική παράδοση στη μεσαιωνική Δυτική και Κεντρική Ασία, δεν είναι τυχαία.
 
Η μάχη έλαβε χώρα στις 26 Αυγούστου του 1071, κοντά στο Μαντζικέρτ (σημερινό Μαλαζγκίρτ στην Τουρκία). Ο αυτοκράτορας Ρωμανός Δ” Διογένης ηττήθηκε, αιχμαλωτίστηκε και απελευθερώθηκε μετά την καταβολή λύτρων, ενώ η Βυζαντινή Αυτοκρατορία υποχρεώθηκε στην καταβολή ετήσιου φόρου και την παραχώρηση μερικών φρουρίων στους Σελτζούκους. Αυτή η πανωλεθρία των βυζαντινών στρατευμάτων, όπως και η εσωτερική πολιτική παράλυση που ακολούθησε, επέτρεψε τη μόνιμη εγκατάσταση των Σελτζούκων στην Ιωνία.
 
Στη συνέχεια το προεκλογικό σποτ περνάει στον Οσμάν Α΄ ή Οσμάν Γαζής (Ghazi σημαίνει ιερός πολεμιστής) ο οποίος θεωρείται γενάρχης των Τούρκων και από αυτόν πήραν το όνομα τους Οσμανλήδες ή Οθωμανοί. Σύμφωνα με τον μύθο, ο Οσμάν είχε φιλικές σχέσεις με τον Σεΐχη Εντεμπαλί, θρησκευτικό άρχοντα των δερβίσηδων. Μια μέρα που διέμενε στο σπίτι του είδε ένα όνειρο : Ότι ένα δέντρο ξεπήδησε από το στήθος του και στην σκιά του υπήρχαν βουνά και ρέματα και άνθρωποι.

Όταν ξύπνησε διηγήθηκε το όνειρό του στον Σεΐχη, ο οποίος του είπε πως ήταν ευλογημένος από τον Θεό και γι΄αυτό του έδωσε την κόρη του, την Μαλχούν Χατούν, για σύζυγο. Αυτή η εκδοχή που ουδείς μπορεί να ισχυριστεί αν είναι αλήθεια ή ψέμματα καθώς κατά τ΄άλλους η Μαλχούν Χατούν ήταν η κόρη του Τούρκου Μπέη της Ανατολίας, Ομέρ Μπέη, εμφανίζεται για πρώτη φορά στα ιστορικά χρονικά  του Δερβίση Αχμέντ κατά τον 15ο αιώνα, ο οποίος προσπάθησε να πείσει τους Οθωμανούς ότι ο ιδρυτής της Αυτοκρατορίας τους είχε θεϊκή καταγωγή.
 
Ο Ερντογάν στο βίντεο του ισχυρίζεται ότι από το στήθος του Οσμάν ξεπήδησε ένας πλάτανος . Δεν πρόκειται για τυχαία επιλογή δένδρου, καθώς ο πλάτανος δίνει την εικόνα δένδρου περήφανου μεγαλόπρεπου και δυνατού. Η ηλικία του μετριέται σε αιώνες. Επιβλητικό και ανθεκτικό, εξάπτει την φαντασία και συμβολίζει την αιωνιότητα. Επίσης, ο πλάτανος είναι πράσινος, πρόκειται για το ιερό χρώμα των Μουσουλμάνων.
 
Οι άλλοι δυο βασικοί πρωταγωνιστές του προεκλογικού σποτ είναι ο Μωάμεθ ο Πορθητής και ο Κεμάλ. Ο Μωάμεθ ο Πορθητής ή ΦατίχΣουλτάν Μεχμέτ θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους Οθωμανούς σουλτάνους, που ακόμη και σήμερα οι Τούρκοι θεωρούν ως μία από τις μεγαλύτερες μορφές στην ιστορία τους επειδή ουσιαστικά κατέκτησε την Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Ενώ ο Μουσταφά Κεμάλ είναι ο ιδρυτής της σύγχρονης Τουρκίας και πρώτος πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας. Και οι τρεις αυτές προσωπικότητες της τουρκικής ιστορίας συνδέονται και παίρνουν δύναμη με μεταφυσικό – συμβολικό τρόπο από τον Σμαραγδένιο Φοίνικα. 

Φυσικά δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι με τον ίδιο τίτλο, δηλαδή ZUMRUDUANKA ( και μετάφραση Ο ΦΟΙΝΙΚΑΣ) έχει γυριστεί τουρκική σειρά η οποία κυκλοφορεί στο διαδίκτυο με ελληνικούς  υπότιτλους σε μια προσπάθεια πολιτιστικής εισβολής της Τουρκίας σε τρίτες χώρες. 

Την ώρα λοιπόν που στην Ελλάδα γίνεται μια προσπάθεια να πεισθεί το Ελληνικό κοινό ότι η μόνη λύση είναι ο διάλογος, η Τουρκία γνωρίζει πως να διαχειρίζεται ορθά τα δικά της σύμβολα προκειμένου να αποκομίσει από αυτόν τον διάλογο όσα περισσότερα γίνεται. Και ερωτώ, ολοκληρώνοντας αυτό το κείμενο, ισχύει η πληροφορία που κυκλοφορεί σε δημοσιογραφικούς κύκλους και πηγαδάκια να βγαίνουν στα mainstream media της χώρας μας μόνο εκείνοι οι αναλυτές που είναι υπέρ των διερευνητικών και να επιβληθεί σιωπή σε όσους διαφωνούν; 

 

Διαβάστε επίσης: 

DW: Γιατί αγαπούν τις τουρκικές σειρές οι ξένοι;

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024