19/04/2024

Σύμβουλος του Ερντογάν αποκαλύπτει τις επιδιώξεις του Τούρκου προέδρου από τον Μπάιντεν

Γράφει ο Πέτρος Κράνιας 

 

Η Τουρκία θα κάνει σκληρά παζάρια με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ένας ανώτερος σύμβουλος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε άρθρο της Washington Post.

“Ο Ερντογάν θα ήθελε ιδανικά ο Μπάιντεν να ενεργήσει όπως ο πρώην πρόεδρος (Ντόναλντ) Τραμπ, αλλά ελλείψει αυτού, ελπίζει για μια μεγάλη συμφωνία – που περιλαμβάνει παραχωρήσεις των ΗΠΑ για τους S-400, τη Συρία και μια μεγάλη υπόθεση εναντίον της τουρκική κρατικής τράπεζας Halkbank στη Νέα Υόρκη”, είπε ο σύμβουλος, τον οποίο επικαλείται η Asli Aydintasbas, στο άρθρο της.

Τον Δεκέμβριο, οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στην εγχώρια βιομηχανία όπλων της Τουρκίας για την αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400. Και υπάρχει το ενδεχόμενο περαιτέρω κυρώσεων για την διάσημη υπόθεση του Ρεζά Ζαράμπ και του πρώην διοικητή της Halkbank, φυλακισθέντα και νυν επικεφαλής του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης, Χακάν Ατίλα, που περιελάμβανε ένα πολύπλοκο δίκτυο λαθρεμπορίου χρυσού από το Ιράν, σε μία προσπάθεια να αποφευχθούν οι κυρώσεις των ΗΠΑ προς το Ιράν.

Εν τω μεταξύ, η στρατιωτική υποστήριξη των ΗΠΑ προς τις κουρδικές Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, η οποία ξεκίνησε υπό την κυβέρνηση Ομπάμα στην οποία ο Μπάιντεν ήταν αντιπρόεδρος, εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό επίμαχο θέμα με την Τουρκία.

Ωστόσο, ο σύμβουλος του Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία θα μπορούσε να διαδραματίσει χρήσιμο ρόλο στην επίτευξη των συμφερόντων των ΗΠΑ στη συριακή σύγκρουση.  

“Είμαστε η μόνη χώρα που κρατά πίσω τον ρωσικό επεκτατισμό στη Συρία και αλλού. Ο πρόεδρος Ερντογάν ανέπτυξε μια σχέση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και είναι ο μόνος ‘δυτικός’ ηγέτης που μπορεί να έχει μια ειλικρινή συνομιλία μαζί του. Η κυβέρνηση του Μπάιντεν θα πρέπει να το θεωρήσει ως πλεονέκτημα”, δήλωσε ο Τούρκος.

Ο Ερντογάν δημιούργησε στενή σχέση με τον Τραμπ και θα επιδιώξει το ίδιο με τον Μπάιντεν, δήλωσε ο σύμβουλος, επικαλούμενος έναν ανώνυμο αξιωματούχο που είχε προηγουμένως εργαστεί υπό τον Τούρκο πρόεδρο.

“Τελικά, αυτό που θέλει ο Ερντογάν σε αντάλλαγμα, ώστε να μην χρησιμοποιήσει τους S-400 είναι μια προσωπική σχέση με τον Μπάιντεν, όπως είχε με τον Τραμπ και τον Πούτιν. Και να μην υπάρχει πια πονοκέφαλος για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία”.

“Ο Ερντογάν διαπραγματεύεται κάνοντας όλους γύρω του να πιστεύουν ότι δεν υπάρχει αύριο και μηδενική πιθανότητα συμβιβασμού”, πρόσθεσε ο πρώην αξιωματούχος.

Παρά το ότι αντιμετωπίζει προβλήματα στο εσωτερικό του, συμπεριλαμβανομένης της εξασθενημένης οικονομίας και της πτώσης των αξιολογήσεων, ο Τούρκος πρόεδρος δεν θα έδειχνε αδυναμία στις συνομιλίες με τις ΗΠΑ, δήλωσε ο σύμβουλος του Ερντογάν.

“Όπως ο ίδιος ο Μπάιντεν γνωρίζει από τις μέρες του ως αντιπρόεδρος, ο Ερντογάν είναι ένας σκληρός διαπραγματευτής, ακόμη και με την πλάτη στον τοίχο”.

πηγή: Capital.gr 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024