14/04/2024

Μέλος των ενόπλων δυνάμεων του Ιράν φέρεται να ενέχεται στη δολοφονία του πυρηνικού επιστήμονα στην Τεχεράνη

Μέλος των ένοπλων δυνάμεων του Ιράν εμπλέκεται στη δολοφονία του Μόχσεν Φαχριζάντε, του πυρηνικού φυσικού ο οποίος έχασε τη ζωή του στα τέλη του Νοεμβρίου σε επίθεση κοντά στην Τεχεράνη, δήλωσε το βράδυ χθες Δευτέρα ο ιρανός υπουργός αρμόδιος για τις υπηρεσίες Πληροφοριών.

“Το πρόσωπο που έκανε τις πρώτες προετοιμασίες για τη δολοφονία ήταν μέλος των (ιρανικών) ένοπλων δυνάμεων”, είπε ο Μαχμούντ Αλαβί κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην κρατική τηλεόραση. Δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις.

Ο κ. Αλαβί υπογράμμισε ότι το υπουργείο του δεν είναι σε θέση να συγκεντρώσει πληροφορίες “για τις ένοπλες δυνάμεις” του Ιράν.

Ο Μόχσεν Φαχριζάντε, ο οποίος μεταθανάτια έγινε γνωστό πως ήταν υφυπουργός Άμυνας και επικεφαλής του Οργανισμού Έρευνας και Καινοτομίας για την Άμυνα, είχε συμβάλει ιδίως στην “πυρηνική άμυνα” της χώρας. Δολοφονήθηκε την 27η Νοεμβρίου κοντά στην Τεχεράνη σε επίθεση εναντίον της αυτοκινητοπομπής του.

Οι ιρανικές αρχές κατηγόρησαν το Ισραήλ ότι βρισκόταν πίσω από την επίθεση, η οποία σύμφωνα με την Τεχεράνη διαπράχθηκε — μεταξύ άλλων — με χρήση πολυβόλου τηλεχειριζόμενου μέσω δορυφόρου.

Τον Δεκέμβριο, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, απένειμε μεταθανάτια παράσημο στον πυρηνικό φυσικό.

Το 2018, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, είχε ισχυριστεί πως ο Φαχριζάντε ως τον διευθυντή του μυστικού προγράμματος παραγωγής πυρηνικών όπλων της Τεχεράνης, την ύπαρξη του οποίου η Ισλαμική Δημοκρατία διαψεύδει πάντα.

 

 

Πηγή: ΑΜΠΕ, Capital.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Η χρησιμότητα και η ηθική μιας δολοφονίας

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024