29/03/2024

Τουρκία: Νεκρός λαθρέμπορος που είχε επαφές με τη ΜΙΤ

 

Γράφει η Γιώτα Χουλιάρα 

 

Ο Heysem Topalca, ένας διαβόητος λαθρέμπορος από τη Συρία, ο οποίος χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο «Ghost Commander» και εικαζόταν ότι είχε επαφές  με την υπηρεσία πληροφοριών της Τουρκίας, σκοτώθηκε σε ύποπτο τροχαίο ατύχημα στις 10 Φεβρουαρίου. Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως ο θάνατος του δεν έτυχε ιδιαίτερης αναφοράς στα τουρκικά ΜΜΕ.

Μόνο η εφημερίδα Sozcu, η οποία ασκεί κριτική στον Ερντογάν από τον Μάιο του 2017, όταν είχαν συλληφθεί τρία στελέχη της από τις τουρκικές Αρχές, το αναφέρει στη διαδικτυακή της σελίδα και το portal Ahval, που χρηματοδοτείται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ασκεί μόνιμα κριτική στον Ερντογάν.

 

 

Επίσης γεννάται και το ερώτημα πως ο Τopalca, για τον οποίο εκκρεμούσαν δυο εντάλματα καθώς και μια ποινή φυλάκισης 12 ετών, κυκλοφορούσε ελεύθερα στην Τουρκία χωρίς να τον ενοχλεί ουδείς. Να τονίσουμε πως ο επονομαζόμενος «Ghost Commander» είχε εμπλακεί σε διάφορες αντιπαραθέσεις, όπως βίαιες τρομοκρατικές επιθέσεις στην Τουρκία, αποστολές όπλων στη Συρία και προμήθεια αερίου σαρίν σε ριζοσπαστικές ομάδες ενώ πολλές ήταν και οι πληροφορίες για συνεργασία με την ΜΙΤ. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που δίνει η εφημερίδα Sozcu απ΄όπου και οι φωτογραφίες από τον τόπο της σύγκρουσης των οχημάτων, στις 10 Φεβρουαρίου 2021, ένα επιβατικό αυτοκίνητο με πινακίδα κυκλοφορίας 68 KH 911 που μετέφερε τον Topalca μαζί με άλλα άτομα συγκρούστηκε με ένα φορτηγό με πινακίδα με αριθμό 06 KH 8433. Η σύγκρουση έγινε γύρω  στις 9 μ.μ. ενώ ταξιδεύαν στην επαρχία Καραπινάρ στο Ικόνιο. 

 

 

Εκτός από τον Topalca σκοτώθηκαν άλλα δυο άτομα ηλικίας 33 και 21 ετών ενώ πέντε ακόμη άτομα που βρισκόταν στο ίδιο όχημα από 15 μέχρι 55 ετών, τραυματίστηκαν. Ο οδηγός του φορτηγού που συγκρούστηκε με το όχημα του Topalca, απελευθερώθηκε μετά από ανάκριση από την αστυνομία, ενώ τα πτώματα εστάλησαν στην επαρχία Χατάι στα τουρκοσυριακά σύνορα προκειμένου να ταφούν.

 

 

Ποιος είναι ο Topalca

 

Ο Topalca ( τα πραγματικό του όνομα ήταν Haytham Qassap) χρησιμοποιούσε το κωδικό όνομα Abu Salah καθώς και τα ψευδώνυμα  «Ghost Commander» και «Second Green». Έγινε ιδιαίτερα γνωστός  μετά το ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου στη Συρία το 2011. Ηγήθηκε του τάγματος Al Huva Billa, που ήταν τμήμα του Bayır Bucak Turkmen Brigade, το οποίο είχαν ιδρύσει οι Τουρκένοι στην περιοχή της Λαττάκειας με στόχο να ενισχύσουν την Συριακή Αντιπολίτευση ενάντια στον Άσσαντ.  Υπενθυμίζουμε πως οι Τουρκμένοι της Συρίας είχαν από τη πρώτη στιγμή που ξέσπασε ο εμφύλιος στη Συρία τη στήριξη της Τουρκίας.

 

 

Λέγεται όμως ότι ο Topalca ήταν γνωστός  των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών πολύ πριν το ξέσπασμα του πολέμου στη Συρία. Η συγκεκριμένη εικασία στηρίζεται και στο γεγονός πως αν και φυγάς, μπορούσε να ταξιδεύει στην επαρχία Ικονίου της Κεντρικής Ανατολίας, παρά την καταδίκη του από τα τουρκικά δικαστήρια και τα εντάλματα σύλληψης για κράτησή του, γεγονός που αξίζει ιδιαίτερης προσοχής. 

Ο Topalca σχετίζεται με τη βομβιστική επίθεση στο Reyhanlı της επαρχίας Χατάι το Μάιο του 2013, καθώς και με την τρομοκρατική πράξη  που πραγματοποίησαν οι φανατικοί του ISIS στη Νίδη τον Μάρτιο του 2014. Τον Δεκέμβριο του 2015  δικαστήριο τον καταδίκασε σε φυλάκιση 12 ετών για την εμπλοκή του στο λαθρεμπόριο στη Συρία συστατικών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στην παραγωγή χημικών υλικών, σε μια υπόθεση που είναι γνωστή ως «δίκη αερίου σαρίν». Υπενθυμίζουμε πως τότε ο Τούρκος βουλευτής Ερέν Ερντέμ, ο οποίος αργότερα φυλακίστηκε, κατηγόρησε την Αγκυρα ότι παρέλειψε να διερευνήσει το αν οι τουρκικοί οδοί ανεφοδιασμού χρησιμοποιούνται για τον εφοδιασμό των τρομοκρατών με τα συστατικά του τοξικού αερίου σαρίν. Μάλιστα ο Ερντεμ, παρουσίασε ένα έγγραφο με τον αριθμό μιας ποινικής υπόθεσης η οποία διερευνούνταν από το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα στα Αδανα της νότιας Τουρκίας.  Η έρευνα αποκάλυψε ότι Τούρκοι πολίτες συμμετείχαν σε διαπραγματεύσεις με τους αντιπροσώπους του Ισλαμικού Κράτους για την προμήθεια του αερίου σαρίν.

Σύμφωνα με πληροφορίες που αναφέρει ο διαδικτυακός χωρος Ahval News, οι οποίες στηρίζονται σε έκθεση της Τουρκικής Αστυνομίας, ο Topalca πραγματοποίησε συνολικά 873 συνοριακές διαβάσεις μεταξύ Συρίας και Τουρκίας μεταξύ 2011 και 2014. Η έκθεση ανέφερε επίσης ότι  παρευρέθηκε σε συναντήσεις της αντάρτικης φατρίας του Συριακού Στρατού και ότι είχε δεσμούς με την Αλ Κάιντα και το Μέτωπο της Αλ Νούσρα.  Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως σχεδόν σε κάθε έκθεση που σχετίζεται με τη Συρία βρίσκεται το όνομα του ενώ είναι ο άνθρωπος που ενορχήστρωσε το λαθρεμπόριο ιστορικών αντικειμένων από τη Συρία, καθώς και την κλοπή βιομηχανικού εξοπλισμού στο Χαλέπι με σκοπό να πουληθούν στην Τουρκία.


Στο ερώτημα πώς δρούσε τόσο ελεύθερα και γιατί συνέχιζε τις μετακινήσεις στη Τουρκία, πολλοί δίνουν ως απάντηση τις σχέσεις που είχε με τη ΜΙΤ, οι οποίες φαίνεται να επιβεβαιώνονται και από μαρτυρία του Mehmet Aşkar, κατηγορούμενου στη τρομοκρατική επίθεση στη Νίγδη, ο οποίος είπε «Εμένα και τον Topalca, που δούλευε για τη MİT, μας  σταμάτησαν οι στρατιώτες ενώ μεταφέραμε όπλα πέρα από τα σύνορα στο Yayladağı(πόλη στην επαρχία Χατάι). Ωστόσο, απελευθερωθήκαμε μετά από μερικές τηλεφωνικές κλήσεις και συνεχίσαμε με την παράδοση».

 

 

Ένα ακόμη άτομο  που εμπλέκεται στη μεταφορά όπλων στη Συρία, όπως ο Topalca  είναι ο πρώην στρατιώτης Nuri Gökhan Bozkır, αρχηγός της Διοίκησης των Ειδικών Δυνάμεων (ÖKK) που πήγε στην Ουκρανία το 2015 και δεν επέστρεψε ποτέ. Ο Bozkır υπέβαλε αίτηση για άσυλο στην Ουκρανία το 2019 και είπε ότι χρησιμοποιήθηκε από την ΜΙΤ  σε λαθρεμπόριο όπλων στη Συρία και ότι η ζωή του θα κινδύνευε εάν εκδοθεί στην Τουρκία. Αποκάλυψε μάλιστα ότι μεταξύ 2012 και 2015 έστειλε συνολικά 49 αποστολές όπλων στους Τούρμενς στη Συρία.

Όσον αφορά το αίτημα της Τουρκίας για την έκδοσή του, ο Bozkir δήλωσε ότι μάρτυρες, όπως ο ίδιος, έχουν πεθάνει από «καρδιακές προσβολές» στις τουρκικές φυλακές στο παρελθόν, αναφέροντας ως παράδειγμα έναν πρώην συνάδελφο αξιωματούχου του ή από περίεργα ατυχήματα. ‘Αραγε το ατύχημα του Topalca είναι ένα από τα περίεργα ατυχήματα, αλλά βολικό για τη ΜΙΤ και την Τουρκία τώρα που προσπαθεί να αλλάξει πρόσωπο λόγω της νέας αμερικανικής κυβέρνησης αλλά και της προσπάθειας να προσεγγίσει το Ισραήλ; 

 

 

Διαβάστε επίσης: Ναρκωτικά και Όπλα, το καύσιμο των πολέμων 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024