20/05/2024

“Βουτιά” για την τουρκική λίρα

Γράφει ο Πέτρος Κράνιας 

Η τουρκική λίρα αποδυναμώθηκε για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα έναντι του δολαρίου, νωρίς την Παρασκευή, λόγω της αύξησης των αποδόσεων των ομολόγων των ΗΠΑ και των ανησυχιών σχετικά με τη νομισματική πολιτική.

Η λίρα απώλεσε 1,9% στα 7,47 ανά δολάριο, διαγράφοντας όλα τα κέρδη που είχε σημειώσει φέτος μέχρι τώρα, πριν διορθώσει ελάχιστα στα 7,33 έναντι του νομίσματος των ΗΠΑ. Είχε φτάσει να διαπραγματεύεται στο 6,88 ανά δολάριο την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι αποδόσεις του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου έχει αυξηθεί κατά το περισσότερο, από το 2016, αυτόν το μήνα, ωθώντας τους επενδυτές να πουλήσουν περιουσιακά στοιχεία αναδυόμενων αγορών υψηλής απόδοσης. Ανησυχίες μεταξύ των επενδυτών ότι η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας θα αποφύγει περαιτέρω αυξήσεις στα επιτόκια λόγω της πολιτικής πίεσης, έχουν συνδράμει στην πίεση προς τη λίρα.     

Η λίρα είχε κερδίσει 20% από το χαμηλό ρεκόρ των 8,58 ανά δολάριο από τις αρχές Νοεμβρίου, αφότου ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποσχέθηκε φιλικές προς την αγορά οικονομικές πολιτικές και αντικατέστησε τον κυβερνήτη της κεντρικής τράπεζας και τον υπουργό Οικονομικών.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ερντογάν και ο νέος υπουργός Οικονομικών του υπερασπίστηκαν τις ανορθόδοξες οικονομικές πολιτικές του πρώην υπουργού Οικονομικών, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, οι οποίες οδήγησαν στις απώλειες του περασμένου έτους. Ο γαμπρός του προέδρου, έτυχε για πρώτη φορά δημοσίας υπεράσπισης από τον Ερντογάν, κάτι που έχει προκαλέσει ανησυχίες ότι ενδέχεται να επιστρέψει στην κυβέρνηση.

Την Τετάρτη, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, Νατζί Αγμπάλ, αύξησε τις απαιτήσεις αποθεματικού λίρας για τις τράπεζες και τις μείωσε για δολάρια και χρυσό για να υπερασπιστεί τη λίρα. Ορισμένοι επενδυτές ερμήνευσαν την απόφαση ως απροθυμία εκ μέρους της κεντρικής τράπεζας να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια και ως απόπειρα επιστροφής στις μη συμβατικές πολιτικές που χρησιμοποιούσε πέρυσι.

 

 

πηγή: Capital.gr 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024