25/04/2024

Γιατί Αίγυπτος και Ισραήλ έρχονται πιο κοντά

Του Κώστα Ράπτη

 

Επίσκεψη ρουτίνας δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί. Αν μη τι άλλο, διότι ο υπουργός Πετρελαίου και Φυσικών Πόρων της Αιγύπτου, Τάρεκ ελ-Μολά, ο οποίος έγινε δεκτός την προηγούμενη Κυριακή στο Ισραήλ, είναι το πρώτο μέλος της αιγυπτιακής κυβέρνησης που μετέβη στο εβραϊκό κράτος, μετά τον υπουργό Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι το 2016. Επιπλέον ο ελ-Μολά είναι ένας προβεβλημένος υπουργός, από τους λίγους που θεωρούνται πραγματικά κοντά στον Αιγύπτιο πρόεδρο, στρατάρχη Σίσι.

Επιπλέον, η χρονική συγκυρία της επίσκεψης του ελ-Μολά είναι λεπτή, καθώς παραδοσιακοί σύμμαχοι των ΗΠΑ στην Μέση Ανατολή με νευρικότητα αναμένουν την εκδήλωση των προτεραιοτήτων της υπό τον Τζο Μπάιντεν νέας αμερικανικής κυβέρνησης για την περιοχή.

Ο υπουργός Πετρελαίου της Αιγύπτου είχε βεβαίως πολλά να συζητήσει με τους Ισραηλινούς οικοδεσπότες του: από την μεταφορά φυσικού αερίου από το ισραηλινό κοίτασμα Λεβιάθαν στην Αίγυπτο για υγροποίηση και εξαγωγή στις ευρωπαϊκές αγορές, μέχρι το πρότζεκτ Ισραήλ και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, το οποίο το Κάιρο αντιμετωπίζει ως ανταγωνιστικό, για την δημιουργία αγωγού από το λιμάνι του Εϊλάτ στην Ερυθρά Θάλασσα προς την Ασκελόν στις ακτές της Μεσογείου, παρακάμπτοντας τη Διώρυγα του Σουέζ.

Στην ατζέντα βρέθηκε και το σχέδιο σύνδεσης της Λωρίδας της Γάζας με το ισραηλινό δίκτυο φυσικού αερίου, καθώς η Αίγυπτος αποτελεί τρόπον τινά συνεγγυητή ασφαλείας της περίκλειστης παλαιστινιακής περιοχής στα σύνορά της, ενώ ο ελ-Μολά επισκέφθηκε και την Ραμάλα για επαφές με την Παλαιστινιακή Αρχή, σε υπενθύμιση του ρόλου μεσολαβητή που διεκδικεί η Αίγυπτος στο μεσανατολικό ζήτημα. Σημειώνεται ότι η Αίγυπτος φιλοξένησε τον Ιανουάριο τους υπουργούς Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιορδανίας, με στόχο την αναβίωση των συνομιλιών μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων, στην προοπτική μίας “λύσης δύο κρατών”, ενώ παράλληλα καλωσόρισε τις “Συμφωνίες του Αβραάμ”, ήτοι την ομαλοποίηση των σχέσεων του εβραϊκού κράτους με αραβικές μοναρχίες όπως τα ΗΑΕ, το Μπαχρέιν και το Μαρόκο.

Περισσότερο από όσα συζήτησε, ωστόσο, ο ελ-Μολά με τον Ισραηλινό ομόλογό του Γιουβάλ Στάινιτς, η σημασία της συνάντησης της Κυριακής έγκειται στα μηνύματα που αυτή εκπέμπει προς τρίτους.

Μετά τις συναντήσεις που είχε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις 8 Φεβρουαρίου και τον Νίκο Αναστασιάδη στις 14 του μηνός, η επίσκεψη ελ-Μολά συμπληρώνει την εικόνα της αρραγούς ενότητας του East Mediterranean Gas Forum που ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο και περιλαμβάνει την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αίγυπτο, το Ισραήλ και την Παλαιστινιακή Αρχή. Και πρώτος αποδέκτης αυτού του μηνύματος δεν μπορεί παρά να είναι ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

Όμως, σύμφωνα με τους Times of Israel, τα ισχυρότερα μηνύματα απευθύνονται προς τον Τζο Μπάιντεν. Η επιθυμία του Λευκού Οίκου να αναβιώσει την διεθνή συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης θορυβεί το Ισραήλ και αντίστοιχα η Αίγυπτος με ανησυχία διαπιστώνει ότι η νέα αμερικανική κυβέρνηση φέρνει στο προσκήνιο της παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων του καθεστώτος Σίσι. Ως υποψήφιος για την αμερικανική προεδρία, άλλωστε, ο Μπάιντεν είχε εξαγγείλει από το Twitter ότι δεν θα υπάρξουν “άλλες λευκές επιταγές για τον αγαπημένο δικτάτορα του Τραμπ”. Η πρόσφατη σύλληψη ενός ακόμη Αιγύπτιου ακτιβιστή, ο οποίος κατέχει και την αμερικανική υπηκοότητα, οδήγησε την προηγούμενη εβδομάδα τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις στην προειδοποίηση ότι “επιθέσεις ή απειλές από ξένες κυβερνήσεις εναντίον Αμερικανών πολιτών ή των οικογενειών τους δεν θα γίνουν ανεκτές”,

Η ενίσχυση της συνεργασίας με το Ισραήλ αποτελεί έτσι προληπτική κίνηση απέναντι στις πιέσεις που αναμένεται να εκδηλωθούν από αμερικανικής πλευράς. 

πηγή: Capital.gr 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024