19/03/2024

Η παγκόσμια οικονομία το 2020

Οι προοπτικές είναι καλύτερες το 2021 – αν και θα μπορούσαν να είναι χειρότερες καθώς η πανδημία γεννά οικονομικά προβλήματα και κοινωνική πίεση. 

 

 

 

 

Ο ιός Covid19 ξεκινώντας από την Κίνα, έπληξε όλο τον πλανήτη. Μέτρα κοινωνικής απόστασης, κυβερνητικές αποφάσεις για κλείσιμο επιχειρήσεων,  ιδίως εκείνων που απαιτούσαν πρόσωπο με πρόσωπο επαφή και ο φόβος για υγειονομική κατάρρευση ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά του 2020. Οι κυβερνήσεις σε πολλές περιπτώσεις παρενέβησαν για να μετριάσουν ή να καθυστερήσουν την οικονομική πτώση η οποία ήρθε ως αποτέλεσμα της πανδημίας.  Μέχρι το τέλος του έτους, η παγκόσμια οικονομία είχε συρρικνωθεί 3,5%.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η παραγωγή μειώθηκε κατά περίπου 3,6% για το έτος, μια πλήρη ποσοστιαία μονάδα περισσότερο από ό, τι έκανε κατά τη χειρότερη χρονιά της Μεγάλης Ύφεσης και όχι τόσο όσο αρχικά φοβόταν. Στην Ευρώπη και την Ιαπωνία, το δεύτερο και το τρίτο κύμα προκάλεσαν νέα κλείδωμα και έθεσαν σε κίνδυνο τις ισχυρές ανακάμψεις στο τελευταίο εξάμηνο του έτους. Η πανδημία έπληξε την Ινδία σε μια εποχή που η ανάπτυξη της είχε ήδη επιβραδυνθεί και το αποτέλεσμα ήταν συγκλονιστικό – συμπεριλαμβανομένης σχεδόν της πτώσης της παραγωγής κατά 24% μόνο στο δεύτερο τρίμηνο. Αλλά μεταξύ των μεγάλων οικονομιών, η Κίνα ήταν η μεγάλη εξαίρεση. Η κινεζική οικονομία υποχώρησε στις αρχές του έτους αλλά ανέκαμψε γρήγορα και τελείωσε με ανάπτυξη 2,3%.

Οι προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία είναι καλύτερες το 2021 – αν και θα μπορούσε να είναι χειρότερες. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένει αύξηση 5,5% για το 2021. Ωστόσο, η επιστροφή στη πρότερη οικονομική κατάσταση θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες και θα έχει διαφορετικά ποσοστά για κάθε χώρα,  ανάλογα με μια σειρά πραγμάτων όπως ο ρυθμός και η αποτελεσματικότητα της διάθεσης εμβολίων, οι δημοσιονομικές αντιδράσεις (και οι ικανότητες), η εμπιστοσύνη των πολιτών, ακόμη και  και η τύχη. Πολλές οικονομίες θα πρέπει να περιμένουν έως το 2022 για να φτάσουν τα επίπεδα παραγωγής πριν από την πανδημία.

Πηγή: Geopolitical Futures 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2023