29/03/2024

Επίσκεψη Δένδια στην Αίγυπτο – Καλό κλίμα και διάψευση για επαφές με Τουρκία

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Arab News, aιγυπτιακές διπλωματικές πηγές αρνήθηκαν τις φήμες που είχαν κυκλοφορήσει το προηγούμενο διάστημα ότι το Κάιρο συζήτησε το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου με την Τουρκία. “Η αιγυπτιακή πλευρά μένει σταθερή στη θέση της απορρίπτοντας τη θαλάσσια συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης και της Άγκυρας”, αναφέρεται σχετικά υπενθυμίζοντας παράλληλα την τηλεφωνική συνομιλία του Αιγύπτιου προέδρου Aμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυράκο Μητσοτάκη. 

Θυμίζουμε πως πριν από μερικές ημέρες ο έμπειρος Seth J. Frantzman, ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής, έγραφε σε ανάλυσή του  στη Jerusalem Post πως η συμφωνία Τουρκίας Αιγύπτου για οριοθέτηση ΑΟΖ ήταν κομμάτι τουρκικής προπαγάνδας άριστα ενορχηστρωμένης με στόχο να δημιουργήσει ρήγμα στις σχέσεις Ελλάδας Αιγύπτου.

 

Στο μεταξύ στο Κάιρο βρέθηκε σήμερα ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας, ο οποίος είχε συνάντησει με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν οι πολύπλευρες θερμές σχέσεις Ελλάδας και Αιγύπτου, καθώς και οι πρόσφατες περιφερειακές εξελίξεις, σε συνέχεια της θετικής ώθησης του Φιλία Φόρουμ για την περιφερειακή σταθερότητα και συνεργασία, σύμφωνα και με την επίσημη ανάρτηση του Υπουργείου Εξωτερικών στο twitter. Οι πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν πως η συνάντηση έγινε σε εξαιρετικό κλίμα για τις δυο χώρες.

 

Κατά τη διάρκεια της σημερινής επίσκεψης του στο Κάιρο, ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε και με τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, τον Αιγύπτιο Αιγύπτιος Αχμέντ Αμπούλ Γκεΐτ. Στη συνάντηση, η οποία κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντική, συζήτησαν την εμβάθυνση των ισχυρών δεσμών της Ελλάδας με τον αραβικό κόσμο και τις πρόσφατες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.
Υπενθυμίζουμε πως ο Αχμέντ Αμπούλ Γκεΐτ εξελέγη ξανά στη στη θέση του γενικού γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου την προηγούμενη Τετάρτη κάνοντας μια ιδιαίτερα σημαντική δήλωση για την Τουρκία. «Η Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα σύνολο διαφορών με περιφερειακές και παγκόσμιες δυνάμεις, σε τέτοιο βαθμό που η κατάληξη δεν θα είναι καλή, ούτε για την ίδια ούτε για την ηγεσία της», είχε πει  χαρακτηριστικά.
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024