29/03/2024

Κυβέρνηση χωρίς CDU/CSU στο Βερολίνο;

Μετά τις χθεσινές εκλογές στα δύο ομόσπονδα γερμανικά κρατίδια, Βάδη-Βυρτεμβέργη και Ρηνανία-Παλατινάτο, τα κόμματα αναλύουν τα αποτελέσματα, τις αιτίες για επιτυχίες ή αποτυχίες, όπως και τις συνέπειες που ενδεχομένως προκύπτουν για τις κοινοβουλευτικές εκλογές σε εθνικό επίπεδο το Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με το βαυαρό πρωθυπουργό και πρόεδρο της βαυαρικής Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU), Μάρκους Ζέντερ, η επιτυχία των Πρασίνων στη Βάδη-Βυρτεμβέργη και των Σοσιαλδημοκρατών στη Ρηνανία-Παλατινάτο δεν οφείλεται μόνο στη δημοτικότητα του εκάστοτε πρωθυπουργού. Και οι αιτίες για την αποτυχία των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) δεν σχετίζονται μόνο με την πολιτική των κομματικών οργανώσεων σε αυτές τις περιοχές.

Στη μείωση της εκλογικής δύναμης του CDU συνέβαλε και ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίζεται η ομοσπονδιακή κυβέρνηση την καταπολέμηση της πανδημίας.Οι εκλογές έκρουσαν, σύμφωνα με τον κ. Ζέντερ, τον κώδωνα του κινδύνου για τα χριστιανικά κόμματα, γιατί έδειξαν, ότι μπορούν να σχηματιστούν κυβερνήσεις χωρίς τη συμμετοχή τους. Αυτή την πλειοψηφία διαθέτουν οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), οι Πράσινοι (Grüne) και οι Φιλελεύθεροι (FDP) τόσο στη Ρηνανία-Παλατινάτο όσο και στη Βάδη-Βυρτεμβέργη.

Ομοσπονδιακή κυβέρνηση SPDFDP και Πρασίνων;

Ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης συνασπισμού μετά τις εθνικές εκλογές του Σεπτέμβρη χωρίς τη συμμετοχή των χριστιανικών κομμάτων είναι ο στόχος των Σοσιαλδημοκρατών. «Για αυτό παλεύουμε τώρα», τόνισε ο Γ.Γ. του κόμματος, Λαρς Κλίνγκμπαϊλ. Συγκρατημένα εκφράζονται τα άλλα δύο κόμματα. Ενώ υποστηρίζουν τη συνεργασία των τριών κομμάτων στα κρατίδια, οι Φιλελεύθεροι εκφράζουν ενδοιασμούς για το σχηματισμό ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Ο πρόεδρος του κόμματος, Κρίστιαν Λίντνερ, υπενθύμισε ότι το 2017 το κόμμα του αρνήθηκε τελικά να συμμετέχει σε κυβέρνηση συνασπισμού με τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Πράσινους. Το ζητούμενο για τη συμμετοχή των Φιλελευθέρων σε μια κυβέρνηση είναι το περιεχόμενο, τόνισε ο κ. Λίντνερ.

Το επιχείρημα αυτό επικαλέστηκε και η συνπρόεδρος των Πρασίνων, Ανναλένα Μπέρμποκ, για να επισημάνει, ότι ανάμεσα στους Φιλελεύθερους και το κόμμα της επικρατούν σημαντικές διαφορές. Όπως ενδεικτικά δήλωσε, τη στιγμή που οι Πράσινοι ζητούν κρατικές επενδύσεις σε υποδομές, οι Φιλελεύθεροι υποστηρίζουν, ότι το κράτος θα πρέπει να μειώσει τις δαπάνες για επενδύσεις. Είναι ακόμη νωρίς για να βγάλει κανείς συμπεράσματα από τις χθεσινές εκλογές, σε ό,τι αφορά το σχηματισμό ομοσπονδιακής κυβέρνησης, επεσήμανε ο έτερος συνπρόεδρος των Πρασίνων, Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Πάντως, τόσο οι Σοσιαλδημοκράτες, όσο και οι Πράσινοι εξακολουθούν να αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας κυβερνητικής συνεργασίας με το κόμμα Η Αριστερά, σε περίπτωση που τα τρία κόμματα συγκεντρώσουν στις επόμενες εθνικές εκλογές την απαιτούμενη πλειοψηφία.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

 

πηγή: DW 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024