20/04/2024

Η Τουρκία στοχεύει στην Κεντρική Ασία

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον τότε πρόεδρο του Κιργιστάν,Σορονμπάι Γιενμπέκοφ, δεξιά, μιλούν κατά την τελετή έναρξης του Serahsi Mosque, τον Σεπτέμβριο του 2018.

Για την Τουρκία, οι χώρες στην Κεντρική Ασία και ο Καύκασος προσφέρου μια μοναδική ευκαιρία να διαδώσει την επιρροή της σε μια κρίσιμη περιοχή όπου αποτελεί τμήμα της ρωσικής επιρροής. Η Τουρκία εδώ και πολύ καιρό έχει  παρουσία στο Αζερμπαϊτζάν, μια χώρα που αποτελεί στενό σύμμαχο της στην περιοχή του Καυκάσου και την οποία υποστήριξε η Άγκυρα στη πρόσφατη Αζέρων και Αρμενίων στη Δημοκρατία του Αρτσάχ.  Αλλά οι φιλοδοξίες της Άγκυρας είναι μεγαλύτερες από την περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Η Τουρκία επιθυμεί να επεκτείνει την εμβέλειά της ακόμη πιο ανατολικά στην Κεντρική Ασία, με την ελπίδα να σχηματίσει μια ιδιότυπη συμμαχία με τις χώρες όπου επικρατούν οι τουρκικές γλώσσες όπως το  Καζακστάν, το Ουζμπεκιστάν, το Κιργιστάν και το Τουρκμενιστάν. Αυτά τα μετα-σοβιετικά κράτη, ωστόσο, έχουν επίσης στενούς δεσμούς με την Ρωσία, η οποία υπήρξε ιστορικός αντίπαλος της Τουρκίας στην περιοχή παρά τη σημερινή σχέση των δυο χωρών. 

 

Γεωγραφική κατανομή των τουρκικών γλωσσών

Η οικονομική παρουσία της Τουρκίας στις χώρες αυτές της Κεντρικής Ασίας είναι αρκετά μέτρια. Η Τουρκία δεν είναι κορυφαίος εμπορικός εταίρος για κανένα από τα κράτη της περιοχής, εκτός από το Τουρκμενιστάν. Ωστόσο, η Άγκυρα αργά αλλά σταθερά  προσπαθεί να οικοδομήσει μια οικονομική και πολιτιστική βάση για συνεργασία, ενώ ταυτόχρονα επιχειρεί να σχεδιάζει και να δημιουργήσει μια κοινή αγορά αγαθών, επενδύσεων, συνεργασίας και υπηρεσιών έως το 2026-28. Να υπενθυμίσουμε πως πρόσφατα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών  Μεβλούτ Τσαβούσογλου επισκέφθηκε το Τουρκμενιστάν, το Ουζμπεκιστάν και το Κιργιζιστάν και συζήτησε διάφορα θέματα, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας, του εμπορίου και των μεταφορών, με τους ομολόγους του στην Κεντρική Ασία. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ αναφέρθηκε και στην συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ του Τουρκμενιστάν και του Αζερμπαϊτζάν πριν από μερικές ημέρες σχετικά με τα κοιτάσματα πετρελαίου και αερίου στη Κασπία Θάλασσα.Μάλιστα τόνισε πως οι τουρκικές εταιρίες είναι έτοιμες να συνεργαστούν στην εξόρυξη των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου και πρόσθεσε ότι μεταβίβασαν στις πλευρές την πρόθεση αυτή. Υπογραμμίζοντας πως τίθεται θέμα το αέριο και το πετρέλαιο που θα εξορυχθεί από εδώ να φτάσουν στην Τουρκία μέσω των αγωγών που λειτουργούν ήδη. «Υπάρχει δυνατότητα συνεργασίας από κάθε άποψη» τόνισε χαρακτηριστικά. 

Οι χώρες αυτές της Κεντρικής Ασίας, οι οποίες κάποτε ήταν κομμάτι της Σοβιετικής Ένωσης, βρίσκονται στο στόχαστρο της τουρκκής διπλωματίας από το 1991 και έπειτα. Αν και πολιτικοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι οι χώρες τους  προτιμούν να παραμένουν όσο το δυνατόν πιο ουδέτερες, καθώς  οι αναμνήσεις από το όχι και πολύ μακρινό παρελθόν τους στη Σοβιετική Ένωση εξακολουθούν να υφίστανται τις εξωτερικές τους σχέσεις σήμερα, η Τουρκία εμφανίζεται ιδιαίτερα πιεστική.  Όμως η Άγκυρα παρά τα συγγενικά χαρακτηριστικά που μοιράζεται μ΄αυτές τις χώρες, λόγω γλώσσας και θρησκείας, δεν παίζει μόνη της παιχνίδι στην περιοχή καθώς Ρωσία και Κίνα ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για ό,τι συμβαίνει. Μπορεί μέχρι στιγμής η επιρροή της Μόσχας να μειώνεται και το Πεκίνο να μοιάζει αμέτοχο, αλλά σίγουρα η Κεντρική Ασία θα μπορούσε να γίνει βασικό πεδίο ανταγωνισμού για την Τουρκία και την Ρωσία στο μέλλον. 

 

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024