23/07/2024

Οτσαλάν: Σιγή ιχθύος από την τούρκικη κυβέρνηση για την κατάσταση της υγείας του

 


Επιμένει να κάνει τα στραβά μάτια η τουρκική κυβέρνηση στα οργισμένα μηνύματα χρηστών του διαδικτύου σχετικά με την κατάσταση υγείας του Αμπνουλάχ Οτσαλάν. Κάποιοι μάλιστα δεν απέκλειαν το γεγονός να έχει πεθάνει και να κρύβουν το θάνατό του;

Συγκεκριμένα παρά το εκ νέου «κατεπείγον» αίτημα που κατέθεσαν οι δικηγόροι του Οτσαλάν την Τρίτη στην Εισαγγελία Προύσας, προκειμένου να τους επιτραπεί να τον επισκεφθούν στο Ιμραλί, έως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια επίσημη απάντηση.

Υπενθυμίζεται πως οι τουρκικές Αρχές απαγόρευσαν κάθε επαφή του Οτσαλάν με τους δικηγόρους του από τον Αύγουστο του 2019, καταπατώντας κάθε συνταγματικό και νόμιμο δικαίωμά του. Τελευταία φορά μάλιστα, που ο φυλακισμένος ηγέτης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με συγγενικό του πρόσωπο, τον αδελφό του συγκεκριμένα, ήταν στις 27 Απριλίου 2020.

Σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Πρωτοβουλία «Ελευθερία για τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν – Ειρήνη στο Κουρδιστάν» αναφέρεται στις πληροφορίες που διακινούνται μέσω των social media για θάνατο του Κούρδου ηγέτη και το αίτημα των δικηγόρων του να τον επισκεφθούν στις φυλακές του Ιμραλί, όπου εκτίει ισόβια ποινή από το 1999. Η ανακοίνωση καλεί τα διεθνή ιδρύματα, τις χώρες και τους πολίτες να δράσουν άμεσα, ώστε να ανοίξει η φυλακή του Κούρδου ηγέτη.

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Η νομική ομάδα του κ. Οτσαλάν, δημοσίευσε μια δήλωση σχετικά με φήμες που άρχισαν να κυκλοφορούν για την κατάσταση της υγείας του. Μοιραζόμαστε τις ανησυχίες των δικηγόρων, καθώς και το εύλογο και δίκαιο αίτημα για άμεση πρόσβαση στον Αμπντουλάχ Οτσαλάν και τους τρεις άλλους πελάτες τους στη φυλακή του νησιού Ιμραλί».

Οι δικηγόροι αποκλείστηκαν από τις επαφές τους με τον Οτσαλάν από τις 7 Αυγούστου 2019 και, από το 1999, ο Οτσαλάν πραγματοποίησε μόνο μία τηλεφωνική συνομιλία με μέλος της οικογένειάς του, στις 27 Απριλίου 2020. Έκτοτε, οι δικηγόροι του δεν μπόρεσαν να επικοινωνήσουν με κανέναν τρόπο με τους πελάτες τους, αν και αυτό αποτελεί συνταγματικό και νομικό δικαίωμά τους.

Οι εκδικητικές πολιτικές του τουρκικού καθεστώτος εναντίον του Οτσαλάν και των συντρόφων του, επιτρέπουν την καλλιέργεια διάφορων θεωριών, ακόμα και για το εάν είναι ζωντανοί. Είναι αδύνατο να επαληθευτεί ή να απορριφθεί η οποιαδήποτε φήμη σχετικά με την κατάσταση της υγείας του Άπο.

Αυτό σημαίνει ότι κάθε σκόπιμη βλάβη που θα του επιφέρει το καθεστώς δεν θα γίνει αντιληπτή από τη διεθνή κοινότητα.

Ο μόνος τρόπος για να σταματήσουν οι φημολογίες σχετικά με την υγεία των φυλακισμένων και να αποκλειστεί οποιαδήποτε πιθανότητα να γίνουν πραγματικότητα αυτές οι φήμες, είναι να απαιτήσουμε τη διαφάνεια, την ισότητα και τη δικαιοσύνη στη φυλακή του νησιού Ιμραλί. Απαιτούμε το άμεσο τέλος στην πλήρη απομόνωση. Καλούμε όλους τους πολίτες τους κόσμου, να πιέσουν τους πολιτικούς και τις κυβερνήσεις τους, προς αυτόν τον σκοπό.

Ανοίξτε τις φυλακές του Ιμραλί τώρα».

 

πηγή:  in.gr 

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024