28/03/2024

Διπλωματία των εμβολίων : Η Κίνα δώρισε 400.000 δόσεις και εξοπλισμό στον Νίγηρα

Η κυβέρνηση της Κίνας δώρισε 400.000 δόσεις του εμβολίου της Sinopharm για τον νέο κορονoϊό, αναλώσιμα και εξοπλισμό στον Νίγηρα για να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της πανδημίας, ανακοίνωσε χθες Κυριακή το υπουργείο Υγείας της αφρικανικής χώρας.

Ειδική τελετή

Το φορτίο που έφθασε στο αεροδρόμιο της Νιαμέι περιλάμβανε – πέραν των δόσεων των εμβολίων – 300.000 τεστ αντιγόνων, θερμόμετρα υπερύθρων και μέσα ατομικής προστασίας: μάσκες, γάντια μιας χρήσης, προστατευτικό ιματισμό, σκούφους, γυαλιά και προσωπίδες προστασίας, διευκρίνισε το υπουργείο.

Ο πρόεδρος του Νίγηρα, ο Μαχαμαντού Ισούφου, υποδέχθηκε το φορτίο των εμβολίων σε ειδική τελετή παρόντος του πρεσβευτή της Κίνας.

«Από το επόμενο Σάββατο, 27η Μαρτίου 2021, θα αρχίσουμε να εμβολιάζουμε τον πληθυσμό», διαβεβαίωσε ο αρχηγός του κράτους.

Το Πεκίνο έχει δωρίσει ποσότητες εμβολίων σε αρκετές αφρικανικές χώρες, επιδιώκοντας να δημιουργήσει ατμόσφαιρα καλής θέλησης, ασκώντας την επιλεγόμενη διπλωματία των εμβολίων.

Πρόκειται για την πρώτη ποσότητα εμβολίων που παραδόθηκε στο κράτος της δυτικής Αφρικής.

Ελαφρύ πλήγμα

Το υπουργείο Υγείας διευκρίνισε ότι πρώτα θα εμβολιαστούν πρόσωπα στα οποία δίνεται «προτεραιότητα»: πολιτικοί ηγέτες, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, οι ηλικιωμένοι πολίτες, τα μέλη των δυνάμεων ασφάλειας και άμυνας.

Συγκριτικά, η αφρικανική χώρα των περίπου 23 εκατ. κατοίκων δεν έχει υποστεί τόσο βαρύ πλήγμα από την πανδημία όσο άλλες – είχε καταγράψει μέχρι προχθές Σάββατο 4.918 κρούσματα του SARS-CoV-2 και 185 θανάτους εξαιτίας της COVID-19, τουλάχιστον κατά τον επίσημο απολογισμό.

Οι αρχές του Νίγηρα έλαβαν ήδη από την εκδήλωση της πανδημίας στην επικράτεια της χώρας, τον Μάρτιο του 2020, δραστικά μέτρα: έκλεισαν τα σύνορα, κήρυξαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης, επέβαλαν απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας, έκλεισαν τους χώρους λατρείας και τα σχολεία, επέβαλαν απομόνωση της Νιαμέι από την υπόλοιπη χώρα.

Ορισμένα από αυτά τα περιοριστικά μέτρα προοδευτικά χαλάρωσαν. Τα χερσαία σύνορα πάντως παραμένουν ακόμη κλειστά.

Πηγή: ΑΠΕ, in.gr 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024