29/03/2024

Φοβάται για τις εκλογές του 2023 ο Ερντογάν

Γράφει ο Πέτρος Κράνιας 

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να πραγματοποιήσει έναν μεγάλο ανασχηματισμό ενόψει του έβδομου τακτικού συνεδρίου του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στις 24 Μαρτίου.

Φιλοκυβερνητικοί δημοσιογράφοι δηλώνουν ότι η χώρα βρίσκεται σε αβεβαιότητα σχετικά με το τι θα συμβεί στο προεδρικό σύστημα, όμως, υπάρχει η προσδοκία στα παρασκήνια της πολιτικής αρένας ότι θα πραγματοποιηθεί ανασχηματισμός στο υπουργικό συμβούλιο πριν από το μεγάλο συνέδριο στις 24 Μαρτίου, αναφέρουν οι πληροφορίες.

Το AKP έχει ήδη κάνει αρκετές αλλαγές στη διοίκηση των επαρχιακών του οργανώσεων, των κλάδων νεολαίας και των γυναικών. Ο Ερντογάν περιγράφει αυτήν την αλλαγή με τη φράση “φέρνουμε νέα δεδομένα”, λένε οι φιλοκυβερνητικοί.

Ο Ερντογάν δεν βλέπει τις εκλογές του 2023 ως ακόμα μια εκλογική αναμέτρηση. Λέει, “οι εκλογές του 2023 μετατράπηκαν σε εκλογές αναφορικά με το μέλλον της Τουρκίας”, είναι το μήνυμα που βγαίνει από τα φιλοερντογανικά στρατοπεδα. Επομένως, θέλει να φέρει στελέχη που θα πάρουν το κόμμα στις πλάτες τους στις εκλογές του 2023.

Μαζί με τα στελέχη, πρέπει επίσης να ανανεωθεί η ρητορική και οι πολιτικές, ώστε να ταιριάζουν στη στροφή που θέλει να δείξει ότι κάνει ο Τούρκος πρόεδρος και το κόμμα του, σε όλα τα μέτωπα.

Η μειούμενη υποστήριξη προς το AKP και η απειλή για την κοινοβουλευτική πλειοψηφία δεν είναι μυστικό.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η υποστήριξη για το AKP έχει πέσει στο χαμηλότερο σημείο από το 2002, όταν ήρθε στην εξουσία, κάτι που ωθεί το κόμμα να ανανεώσει τα στελέχη του.

Η ήττα στις τρεις μεγαλύτερες πόλεις της Τουρκίας στις δημοτικές εκλογές του 2019 τονίζει την πρόκληση για τις επόμενες εκλογές. Οι επιλογές για συμμαχίες για νέα κόμματα είναι περιορισμένες μετά τις επιθέσεις εναντίον όλων όσων είναι στην αντιπολίτευση. Οι μόνοι που έχουν απομείνει είναι οι Γκρίζοι Λύκοι του Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Προσπαθώντας να ανακτήσει την πρωτοβουλία, ο Ερντογάν ανακοίνωσε ένα κυβερνητικό σχέδιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα νωρίτερα τον Μάρτιο και χαλάρωσε τους κανόνες κοινωνικού περιορισμού λόγω της πανδημίας. Υποσχέθηκε επίσης αλλαγές στους εκλογικούς κανόνες, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Οι δημοσκοπήσεις λένε ότι οι στρατιωτικές παρεμβάσεις του Ερντογάν και η επιθετική εξωτερική πολιτική, που έσυραν την Τουρκία σε πολιτικές κρίσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση, επέφεραν σκληρό χτύπημα στην Οικονομία εκτός από τις εσωτερικές δυσκολίες.

 

πηγή: capital.gr 

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024