19/03/2024

Διώρυγα Σουεζ: Πιθανό πρόβλημα για την παράδοση 1 εκατ. τόνων LNG στην Ευρώπη

Ο αποκλεισμός της διώρυγας του Σουέζ, μιας από τις πιο πολυσύχναστες εμπορικές διαδρομές στον κόσμο, ενδέχεται να καθυστερήσει την παράδοση στην Ευρώπη περίπου 1 εκατομμυρίου τόνων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), που βρίσκονται σε 10 πλοία, εάν η αποκόλληση διαρκέσει δύο εβδομάδες είπε η ερευνητική εταιρεία Rystad Energy.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg η αποκόλληση του τεραστίων διαστάσεων “Ever Given” δεν αναμένεται να συμβεί πριν από την επόμενη Τετάρτη. Την ίδια ώρα, ο ιδιοκτήτης της πλοιοκτήτριας δήλωσε στο Reuters ότι σκοπεύουν να ολοκληρώσουν τις προσπάθειες αύριο το βράδυ.

Από την Τετάρτη, η αιγυπτιακή αρχή της διώρυγας του Σουέζ (SCA) προσπαθεί να αποκολλήσει το πλοίο βάρους άνω των 220.000 τόνων. “Χρησιμοποιούνται ρυμουλκά και βυθοκόροι για να σπάσουν βράχοι” και να μπορέσει να απελευθερωθεί το σκάφος, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο στέλεχος της ιαπωνικής εταιρίας Shoei Kisen Kaisha, στην οποία ανήκει το πλοίο. Σύμφωνα με τη SCA, πρέπει να απομακρυνθούν 15.000-20.000 κυβικά μέτρα άμμου για να επιτευχθεί βάθος 12 έως 16 μέτρων και να μπορεί να πλεύσει και πάλι το σκάφος.

Ο Μοχάμπ Μαμίς, σύμβουλος του Αιγύπτιου προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι σε θέματα λιμένων, δήλωσε αργά χθες βράδυ στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η ναυσιπλοΐα θα αποκατασταθεί “μέσα σε 48 με 72 ώρες το πολύ”. “Έχω εμπειρία με πολλές επιχειρήσεις διάσωσης αυτού του τύπου και, ως πρώην πρόεδρος της Αρχής της Διώρυγας του Σουέζ, γνωρίζω κάθε εκατοστό του καναλιού”, πρόσθεσε ο Μαμίς, που επέβλεψε την πρόσφατη επέκταση αυτής της θαλάσσιας διόδου, από όπου περνά, σύμφωνα με ειδικούς, περίπου το 10% του διεθνούς θαλάσσιου εμπορίου.

Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες για να επιλυθεί η συμφόρηση στο κανάλι, την κύρια διαδρομή για τις ευρωπαϊκές εισαγωγές LNG από τη Μέση Ανατολή και για ορισμένα φορτία που κατευθύνονται προς την Ασία από τη Μεσόγειο.

Το Κατάρ, μεγάλη παραγωγός χώρα, απέστειλε περίπου 260 φορτία LNG στην Ευρώπη το 2020 μέσω του καναλιού, δήλωσε η Rystad Energy.

“Ακόμα κι αν η διαδρομή απελευθερωθεί μέσα σε μία εβδομάδα, υπάρχει μια μεγάλη ουρά φορτίων που αναμένουν να διασχίσουν το κανάλι”, δήλωσε ο Κάρλος Τόρες Ντίαζ, επικεφαλής των αγορών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας της Rystad. “Η επιστροφή στην κανονική ροή θα πάρει λίγο χρόνο”.

Υπήρχαν τρία φορτία για παράδοση στις αρχές Απριλίου που περιμένουν από την Τετάρτη για να περάσουν στη Μεσόγειο. Τουλάχιστον δύο άλλα ήταν στην Αραβική Θάλασσα και κατευθύνονταν στο κανάλι του Σουέζ. Το δεξαμενόπλοιο LNG, Golar Tundra, φορτώθηκε στο Idku της Αιγύπτου στις 21 Μαρτίου και ήταν καθ’ οδόν προς την Ασία, δήλωσε ο αναλυτής της Wood Mackenzie, Lucas Schmitt. Στην νότια είσοδο, το δεξαμενόπλοιο Rasheeda περίμενε με μια αποστολή από το Κατάρ.

Οι παραδόσεις LNG στους επτά τερματικούς σταθμούς επαναεριοποίησης της Ισπανίας δεν έχουν ακόμη διακοπεί, δήλωσε εκπρόσωπος του διαχειριστή συστήματος Enagas. “Κανένα πλοίο LNG που κατευθύνεται προς την Ισπανία δεν έχει επηρεαστεί από το πλοίο που έχει κολλήσει στο κανάλι του Σουέζ και δεν υπάρχουν πλοία που έχουν προγραμματιστεί να προέρχονται από χώρες που χρησιμοποιούν αυτήν τη διαδρομή τις επόμενες δύο εβδομάδες”.

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο, όταν αυξάνεται η ζήτηση θέρμανσης, η συμφόρηση στο κανάλι του Παναμά συνέβαλε στην αύξηση τιμών LNG στην Ασία σε επίπεδα ρεκόρ, καθώς οι φορτωτές αναγκάζονταν να αναζητήσουν μακρύτερες, ακριβότερες διαδρομές. Η εαρινή σεζόν και το δίκτυο αγωγών μπορούν να βοηθήσουν στη συγκράτηση της αύξησης των τιμών αυτή τη φορά. Τα ποσοστά ναύλωσης είναι χαμηλά – περίπου 30.000 δολάρια την ημέρα – αλλά θα μπορούσαν να αυξηθούν εάν η διαταραχή διαρκέσει, δήλωσε ο Schmitt.

Οι εταιρείες μπορεί να χρειαστεί να αντιστρέψουν την πορεία τους και να ταξιδέψουν γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας, ή να περιμένουν στην Ερυθρά Θάλασσα και τη Μεσόγειο για να ανοίξει εκ νέου η διέλευση από το Σουέζ, σύμφωνα με τη συμβουλευτική εταιρεία Kpler.

Το ταξίδι από το Σουέζ προς τη βορειοδυτική Ευρώπη διαρκεί περίπου εννέα ημέρες με μέσες ταχύτητες, είπε ο Rystad. Το ταξίδι από το Κατάρ στη βορειοδυτική Ευρώπη διαρκεί περίπου 17 ημέρες, αλλά η αναδρομή γύρω από το ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας θα διαρκέσει περισσότερες από 30 ημέρες, δήλωσε η εταιρεία. “Θα μπορούσε να είναι μια τέλεια ευκαιρία για τους παραγωγούς των ΗΠΑ να εξασφαλίσουν κάποιες παραγγελίες σε μια τέτοια κρίση στις μεταφορικές διαδρομές”, δήλωσε ο Τόρες Ντίαζ.

 

 

πηγή: Capital.gr 

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2023