24/04/2024

Stratfor: Η Τουρκία αντιμέτωπη με τον κίνδυνο δολαριοποίησης και capital controls

H ξαφνική αντικατάσταση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με έναν πιστό ομοϊδεάτη, υποδηλώνει ότι θα έρθουν βαθύτερες τραπεζικές και οικονομικές κρίσεις και περιπλέκει τη μάχη της κυβέρνησης για οικονομική ανάκαμψη, καταστρέφοντας περαιτέρω την αξιοπιστία της κεντρικής τράπεζας.

Ο Ερντογάν απέλυσε ξαφνικά τον κυβερνήτη της κεντρικής τράπεζας Νασί Αγκμπάλ στις 20 Μαρτίου και τον αντικατέστησε με τον Σαχάπ Καβίογλου, οικονομολόγο και τραπεζίτη, καθώς και πρώην μέλος του κοινοβουλίου με το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν (AKP).

Το τουρκικό χρηματιστήριο βούτηξε 9%, πυροδοτώντας δύο αναστολές διαπραγμάτευσης στις 22 Μαρτίου. Η τουρκική λίρα υποχώρησε κατά 14% όταν άνοιξαν οι αγορές στην Ασία στις 22 Μαρτίου. Μέχρι το μεσημέρι, οι συναλλαγές κατέγραψαν πτώση σε όλες τις αγορές κατά περίπου 10%.

Η καρατόμιση του Αγκμπάλ από τον Ερντογάν αυξάνει την επίδραση των ανορθόδοξων αντιλήψεων του στην οικονομική και νομισματική πολιτική στην Τουρκία, παραβιάζοντας την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας. Είναι γνωστή η προτίμηση του Ερντογάν για χαμηλά επιτόκια και νομισματική χαλάρωση με κάθε κόστος, ακόμη και εν μέσω υψηλού πληθωρισμού, με στόχο την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης. Η υπομονή του Ερντογάν με την αυστηρή νομισματική πολιτική του Αγκμπάλ έληξε μετά από μια ιδιαίτερα επιθετική αύξηση 200 μονάδων βάσης στις 18 Μαρτίου, εν μέσω υψηλού πληθωρισμού, ο οποίος οφείλεται τόσο σε εγχώριους παράγοντες όσο και στις παγκόσμιες πληθωριστικές πιέσεις που προέκυψαν από τις υψηλές τιμές των εμπορευμάτων.

Κατά τη θητεία του τους τελευταίους 4,5 μήνες ο Αγκμπάλ αύξησε συνολικά τα επιτόκια κατά 875 μονάδες βάσης, μια σημαντική αύξηση, η οποία οδηγώντας τα πραγματικά επιτόκια σε θετικά επίπεδα βοήθησε να  αντιστραφεί η υποτίμηση της λίρας. Ως αποτέλεσμα, η αξία της λίρας έναντι του δολαρίου ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 18% κατά τη διάρκεια της θητείας του, η οποία βοήθησε επίσης εν μέρει να αντιστρέψει τις καθαρές εκροές κεφαλαίων. Αλλά αυτή η βελτίωση συνέβη επίσης σε ένα περιβάλλον με υψηλό πληθωρισμό.

Η αντικατάσταση σηματοδοτεί την τρίτη τοποθέτηση διοικητή κεντρικής τράπεζας από το 2019.
Λαμβάνοντας υπόψη την αντίθεσή του στα υψηλά επιτόκια και τη στενή του ευθυγράμμιση με τον Ερντογάν, ο νέος κυβερνήτης της κεντρικής τράπεζας Καβίογλου είναι πιθανό να μειώσει τα επιτόκια ακόμη και αν ο πληθωρισμός είναι υψηλός.

Η χρονική στιγμή και το μέγεθος των πιθανών μειώσεων των επιτοκίων είναι άγνωστα, αλλά αν τα πραγματικά επιτόκια γίνουν αρνητικά, αυτό θα ασκήσει περαιτέρω πτωτική πίεση στην τουρκική λίρα και θα εξαϋλώσει τα συναλλαγματικά αποθέματα αν η κυβέρνηση επιδιώξει να στηρίξει το νόμισμα. Μια αποδυναμωμένη λίρα θα προκαλέσει εγχώρια οικονομική αβεβαιότητα και θα οδηγήσει σε δολαροποίηση, η οποία θα υπονομεύσει τις προσπάθειες της τουρκικής κυβέρνησης να ανακάμψει από την επιβράδυνση που προκάλεσε η πανδημία και να προωθήσει ταχεία ανάπτυξη.

Η προσήλωση στη στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης, ακόμη και αν είναι εύθραυστη και τροφοδοτείται από την πίστωση, βοήθησε το ΑΚΡ να ενισχύσει την κυριαρχία του στην Τουρκία τη δεκαετία του 2000.

Ο ετήσιος πληθωρισμός στην Τουρκία ήταν 15,6% τον Φεβρουάριο, υποδεικνύοντας μια υπερθέρμανση της οικονομίας. Μεταξύ των μελών της G-20, το ΑΕΠ της Τουρκίας αυξήθηκε περισσότερο από της Κίνας το τέταρτο τρίμηνο του 2020, ενισχυμένο κατά 5,9% σε ετήσια βάση χάρη στη δημιουργία εγχώριων πιστώσεων. Όπως και ο Ερντογάν, ο Καβίογλου είναι γνωστός επικριτής των υψηλών επιτοκίων, τα οποία τόσο αυτός όσο και ο πρόεδρος πιστεύουν ότι είναι εχθρός της ανάπτυξης και στην πραγματικότητα συμβάλλουν στον πληθωρισμό.

Ο Καβίογλου έγραψε πρόσφατα για το ζήτημα στην τακτική στήλη του στην κυβερνητική εφημερίδα Γιεν Σαφάκ. Ο Καβίογλου υποστηρίζει ότι τα χαμηλά επιτόκια στη Δυτική Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες δικαιολογούν την ύπαρξη χαμηλών επιτοκίων και στην Τουρκία, παρά το γεγονός ότι ο τουρκικός πληθωρισμός υπερβαίνει σημαντικά τον επίμονο χαμηλό πληθωρισμό στις ανεπτυγμένες οικονομίες.

Προχωρώντας προς τα εμπρός, η εύθραυστη κατάσταση της τουρκικής οικονομίας δημιουργεί τον κίνδυνο νομισματικής κρίσης, τραπεζικής κρίσης, κρίσης του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και πολιτικής κρίσης πριν από τις εκλογές του 2023.

Μια ξαφνική αντιστροφή του εύθραυστου επενδυτικού κλίματος θα επιβραδύνει τις εισροές κεφαλαίων, ιδιαίτερα καθώς οι μακροπρόθεσμες αποδόσεις στα ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου αυξάνονται και θα μπορούσε να αναγκάσει την Τουρκία να στραφεί σε εναλλακτικές λύσεις όπως capital controls, ελέγχους τιμών ή όρια στις εγχώριες αναλήψεις περιουσιακών στοιχείων σε ξένο νόμισμα. Περισσότερο από το ήμισυ (51,6%) των εγχώριων τραπεζικών καταθέσεων είναι σε ξένο νόμισμα. Ο περιορισμός της πρόσβασης στις καταθέσεις αυτές, οι οποίες εκτός από τον υψηλότερο πληθωρισμό επιβαρύνουν τα οικονομικά των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, θα μπορούσε να προκαλέσει πολιτική αστάθεια. Ο δυνητικός αρνητικός οικονομικός αντίκτυπος έχει ήδη προκαλέσει πολιτικές επιθέσεις από το Ερντογάν ενάντια σε όλους τους σημαντικούς αντιπάλους του AKP το 2023, συμπεριλαμβανομένου του Καλού Κόμματος, του Κόμματος του Μέλλοντος και του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος.

Οι τεράστιες ανάγκες χρηματοδότησης της Τουρκίας σε ξένο νόμισμα, οι οποίες εκτός από ένα χρόνιο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών που θα επιδεινωθεί από την άνοδο των τιμών των βασικών εμπορευμάτων, περιλαμβάνουν 190 δισ. δολάρια σε εξωτερικό χρέος που λήγει το επόμενο έτος, με τα ακαθάριστα συναλλαγματικά αποθέματα να ανέρχονται μόλις σε 52 δισ. δολάρια και καθαρά αρνητικά αποθέματα (εκτός χρυσού) 84 δισ. δολάρια.

Αν η κεντρική τράπεζα αποφασίσει στις επόμενες προγραμματισμένες συναντήσεις της στις 15 Απριλίου και 6 Μαΐου (ή σε μια πιθανή έκτακτη συνεδρίαση) να μειώσει τα επιτόκια με τον πληθωρισμό να παραμένει σε υψηλά επίπεδα, η πιθανή αρνητική επίδραση στην τουρκική λίρα και το επενδυτικό κλίμα θα μπορούσε να αναγκάσει την κυβέρνηση να εξετάσει τους μη δημοφιλείς κεφαλαιακούς ελέγχους, συμπεριλαμβανομένων ελέγχων στα νομίσματα, τις τιμές και τις τράπεζες για τον περιορισμό πιθανών εκροών ξένου νομίσματος.

Οι εκροές από το τραπεζικό σύστημα θα αυξηθούν καθώς οι Τούρκοι συσσωρεύουν ξένο νόμισμα, βλάπτοντας τη ρευστότητα και οδηγώντας σε δολαροποίηση. Η κυβέρνηση πιθανότατα θα δυσκολευτεί να χρηματοδοτήσει εισαγωγές και να πληρώσει εξωτερικές υποχρεώσεις με τα συναλλαγματικά αποθέματα να συρρικνώνονται. Ενώ η πρόθεση μιας μείωσης των επιτοκίων θα ήταν να ενθαρρύνει την ανάπτυξη, η χαμένη αξιοπιστία της κεντρικής τράπεζας και η πιθανή μεταβλητότητα της λίρας δεν θα οδηγήσουν σε βιώσιμη ανάπτυξη στο εγγύς μέλλον, ανεξάρτητα από το τι προσπαθεί να ενθαρρύνει η κυβέρνηση.

Στις 21 Μαρτίου, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών Λούτφι Έλβαν είπε ότι η Τουρκία θα μείνει προσηλωμένη στις «ελεύθερες αγορές και το ελεύθερο εμπόριο» και θα υποστηρίξει τις προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας για τον περιορισμό του πληθωρισμού.

πηγή: Euro2day.gr 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024