30/05/2024

Χακάν Φιντάν, ο επικεφαλής του βαθέως κράτους της Τουρκίας

Γράφει ο Κωνσταντίνος Νικολετόπουλος

Δημοσιογράφος 

 

Η Τουρκία σήμερα έχει ανοίξει πολλά πολεμικά μέτωπα  σε όλη την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και του Καυκάσου. Ανέκαθεν, στη χώρα, το βαθύ κράτος έπαιζε καίριο ρόλο. Ήταν μια πηγή σταθερότητας στη γείτονα και εμπόδιζε όλες τις πολιτικές δυνάμεις από το να ξεφύγουν από ένα συγκεκριμένο πλαίσιο. Το βαθύ κράτος της Τουρκίας αποτελούνταν από στρατιωτικούς και φανατικούς κεμαλιστές .

Από το 2011 όμως και μετά την εξάρθρωση των υποθέσεων Ερκενεγκόν και Βαριοπούλα, γεγονός που αποτέλεσε ένα μεγάλο πλήγμα στις τάξεις των Κεμαλιστών, στο βαθύ κράτος ηγείται, μέχρι σήμερα, ένας αξιωματικός του πολεμικού ναυτικού, ο Χακάν Φιντάν.

Ο Χακάν Φιντάν αποτελεί το δεξί χέρι και το μυστικό σύμβουλο του Ερντογάν. Είναι καθηγητής στο αμερικανικό πανεπιστήμιο Μπάλτιμεντ και ήταν αυτός που το 2011 πρωταγωνίστησε στις διαπραγματεύσεις, οι οποίες τελικά δεν καρποφόρησαν με  τους Κούρδους του PKK. Την ίδια χρονιά, ήταν αυτός που ηγήθηκε των προσπαθειών για την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία, καθώς η ΜΙΤ αποτέλεσε τον κύριο εκπαιδευτή του ελεύθερου συριακού στρατού. Από το 2011 μέχρι και σήμερα είναι ουκ λίγα τα δημοσιεύματα στη γείτονα στα οποία κατηγορούνταν η ΜΙΤ για εμπόριο όπλων, ναρκωτικών αλλά και πετρελαίου  στη Συρία.

Είναι προφανές ότι σε όλο αυτό, πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξε ο Χακάν Φιντάν, ο οποίος κατάφερε να πάρει υπό τις διαταγές του μεγάλη μερίδα του ελεύθερου συριακού στρατού, το προσωπικό του οποίου χρηματοδοτείται από τη ΜΙΤ.  Επίσης, και στη Λιβύη, ο Φιντάν ανέπτυξε έντονη δράση. Αυτό αποδεικνύεται και από τη δράση στη μέση Ανατολή δυο κορυφαίων πρακτόρων της ΜΙΤ, του Οκάν Οκτινάι και του Σαντίκ Οστούν. ο τελευταίος μάλιστα αποτελεί δεξί χέρι του Χακάν Φιντάν και έδρασε στη Λιβύη κατά τη διάρκεια της λιβυκής επανάστασης με άκρα μυστικότητα δμιουργώντας εξτρεμιστικές ομάδες. Ο Οστούν φαίνεται ότι είναι πιστός στο καθεστώς Ερντογάν. Μαζί με τον Φιντάν έχουν το  πιο περίεργο ρόλο στο αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Τούρκου προέδρου το 2016, παγιδεύοντας δεκάδες αξιωματικούς, αντιπάλους προς τη κυβέρνηση Ερντογάν, οι οποίοι διαφωνούσαν κάθετα με τη συνεργασία που είχε αναπτύξει ο Τούρκος πρόεδρος με τον ελεύθερο συριακό στρατό. Αναφέρω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, τον αντιπτέραρχο Ακίν Οζτούρκ, ο οποίος δεν είχε καμία σχέση με το πραξικόπημα, σύμφωνα πάντα με μαρτυρίες που κατατέθηκαν στο δικαστήριο, ενώ  την ώρα που εξελίσσονταν τα γεγονότα βρισκόταν στο σπίτι της κόρης του και έπαιζε με τα εγγόνια του.

Ο Φιντάν ήταν αυτός που μετά τα γεγονότα της 15ης Ιουλίου 2016 ανέλαβε να εκκαθαρίσει τόσο τον ιδιωτικό όσο και το δημόσιο τομέα με έμφαση τις ένοπλες δυνάμεις από τους θύλακες του Γκιουλέν.  Από την 15η Ιουλίου 2016 μέχρι σήμερα, έχουν συλληφθεί ή απομακρυνθεί πάνω από 22.000 στελέχη των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Ο Φίνταν είναι πανίσχυρος γιατί έχει βγάλει από τη μέση πολλούς από τους αντιπάλους του και εντός της ΜΙΤ με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτό του αντισυνταγματάρχη Οκτινάι . Ο Οκτινάι σκοτώθηκε στο λιμάνι της Τρίπολης μαζί με έναν ακόμα πράκτορα της ΜΙΤ  από βομβαρδισμό των δυνάμεων του Χαλίφα Χαφτάρ. Ο Οκτινάι γνώριζε πολύ καλά τις δράσεις του Φιντάν και είχε συγκεντρώσει στοιχεία για αυτές.  

Ο Φιντάν λοιπόν είναι ένας αξιωματούχος που ξέρει να φυλάει πολύ καλά τα νώτα του και είναι αφοσιωμένος μέχρι τέλους στον Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος μάλιστα φαίνεται να τον εμπιστεύεται πολύ όχι, μόνο υπηρεσιακά αλλά και διπλωματικά . Ο Χακάν Φιντάν δεν είναι μόνο υπηρεσιακός, φαίνεται ότι είναι και ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας στο παρασκήνιο . Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι ο Ερντογάν του έχει αναθέσει την αποκατάσταση των σχέσεων με το Ισραήλ. Μάλιστα ο Φιντάν έχει συναντηθεί αρκετές φορές με ισραηλινούς αξιωματούχους για να συζητήσει όχι μόνο το ζήτημα της αποκατάστασης των σχέσεων με την Ιερουσαλήμ αλλά και να συζητήσει θέματα για τη κατάσταση που επικρατεί στη Συρία. Ο Φιντάν  είναι επίσης αυτός ο οποίος διαπραγματεύτηκε τις επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού στη Συρία και συμφωνούσε μαζί με Αμερικανούς και Ρώσους μέχρι πού θα φτάσει ο τουρκικός στρατός στο συριακό έδαφος.  Άρα ,καταλαβαίνουμε ότι είναι νούμερο 2 της τουρκικής κυβέρνησης. Η Ελλάδα τώρα θα πρέπει να τον προσέχει πάρα πολύ  γιατί φυλάμε τους 8 αξιωματικούς που είναι πολύ σημαντικοί για αυτόν, όπως και για τον Ερντογάν αλλά και Κούρδους που έχουν έρθει εδώ, διωκόμενοι από τη τουρκική κυβέρνηση.

Πηγές:

https://nordicmonitor.com/2020/07/turkish-intelligence-agent-who-run-secret-ops-in-libya-executed-false-flag-coup-bid-in-2016/

https://www.middleeasteye.net/fr/news/who-turkeys-secret-keeper-hakan-fidan-989048297

https://www.dailysabah.com/politics/war-on-terror/turkeys-foreign-intelligence-activities-surge-in-2020-mit-head

https://www.dailysabah.com/politics/war-on-terror/operations-continue-in-n-iraq-against-pkk-as-mourning-ends

https://www.a3haber.com/2020/02/23/libyada-yasamini-yitiren-albay-okan-altinay-sessiz-sedasiz-topraga-verildi-iddiasi/

https://www.al-monitor.com/originals/2020/11/turkey-ties-israel-biden-trump-s400-saudi-arabia-erdogan.html?fbclid=IwAR1FczwMijOkL62SLQmMW98pQfIbsKr6Zl0wb9DaFF2bjnGobIEkgaFMkv4

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024