19/03/2024

Η Ουκρανία με την τουρκική υποστήριξη φαίνεται να ετοιμάζεται για νέα σύγκρουση στο Ντονμπάς

 

 

Μετά από σχεδόν μισό χρόνο ηρεμίας, η κατάσταση στο Ντονμπάς θερμαίνεται ξανά – υπάρχουν περισσότερες παραβιάσεις κατάπαυσης του πυρός, η Ουκρανία μεταφέρει νέα στρατεύματα προς τη γραμμή επαφής και παρατηρείται αυξημένη δραστηριότητα από τα συναρμολογημένα στην Τουρκία μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2, τα οποία χρησιμοποιούνται από τον ουκρανικό στρατό.

Οπως σημειώνεται σε άρθρο της ιστοσελίδας infobrics.org το οποίο υπογράφει ο ανεξάρτητος γεωπολιτικός αναλυτής Paul Antonopoulos, πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα επανάληψης των εχθροπραξιών μεταξύ του ουκρανικού στρατού και των πολιτοφυλακών του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ, στην περιοχή Ντονμπάς της Ανατολικής Ουκρανίας.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Κίεβο πιστεύει πως η υποκίνηση σύγκρουσης μπορεί να βοηθήσει στην ενότητα της χώρας καθώς οι Ουκρανοί είναι απογοητευμένοι και εξοργισμένοι λόγω των μεγάλων εσωτερικών προβλημάτων που παραμένουν άλυτα.

Αυτά τα ζητήματα περιλαμβάνουν, μεταξύ πολλών άλλων, την αύξηση της φτώχειας, την άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου και το καταρρέον σύστημα υγείας.

 

Το Κίεβο, όμως, φαίνεται εμψυχωμένο και πιστεύει ότι μπορεί να ανακτήσει το Ντονμπάς από τον έλεγχο των πολιτοφυλακών.

Φαίνεται ότι η επιτυχία του Αζερμπαϊτζάν να αναλάβει τον έλεγχο σε επτά περιοχές, που περιβάλλουν την αυτόνομη περιφέρεια Ναγκόρνο-Καραμπάχ της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, από τον έλεγχο των Αρμενίων, εν μέρει χάρη στα αεροσκάφη Bayraktar, ενθάρρυνε την Ουκρανία να ακολουθήσει παρόμοιο δρόμο – και αυτό παρά το γεγονός ότι ο ουκρανικός στρατός, όπως στα μέσα του 2010, είναι καταδικασμένος σε στρατιωτική ήττα.

Τα αεροσκάφη όχι μόνο έχουν καταγραφεί να πετούν κοντά στη γραμμή επαφής με το Ντονμπάς και κοντά στην Κριμαία, αλλά ορισμένα έχουν ήδη καταστραφεί από τις πολιτοφυλακές. Και αυτά, πέραν των βίντεο που έρχονται στο φως και δείχνουν τη μεταφορά εξοπλισμού από τον ουκρανικό στρατό πιο κοντά στη γραμμή επαφής.

Επίσης, τουλάχιστον δύο Boeing C-17A Globemaster της Πολεμικής Αεροπορίας του Κατάρ παρέδωσαν φορτία από την Τουρκία στην Ουκρανία, την προπερασμένη Κυριακή.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ισχυρίζονται ότι υπήρχαν πέντε αεροσκάφη μεταφοράς της Πολεμικής Αεροπορίας του Κατάρ που πέταξαν από την Κωνσταντινούπολη στο Κίεβο.

Αν και η Τουρκία έχει φιλόδοξα σχέδια για τη συγκρότηση αυτοδύναμης βιομηχανίας όπλων, υπήρξε καταστροφική αποτυχία.

Στην πραγματικότητα, ακόμη και τα λεγόμενα «γηγενή» αεροσκάφη Bayraktar βασίζονται σε εννέα ξένες εταιρείες για ανταλλακτικά, με τουλάχιστον τέσσερις από αυτές να αποσύρουν τα συμβόλαιά τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας ενάντια στην τουρκική εισβολή σε περιοχές που ελέγχονταν από την Αρμενία.

Με τον αγώνα για εγχώρια παραγωγή, η Τουρκία στρέφεται προς την Ουκρανία. Ανακοινώθηκε την περασμένη Κυριακή ότι τα ελικόπτερα ATAK 2 της Τουρκίας θα χρησιμοποιούν κινητήρες από την Ουκρανία.

Ουσιαστικά, η Ουκρανία σήμερα εμφανίζεται ως ο κύριος εταίρος της Τουρκίας σε σειρά κρίσιμων στρατιωτικών τεχνολογιών.

Αυτές περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τουρμπομηχανές, πετρελαιοκινητήρες και ηλεκτρονικά συστήματα αεροσκαφών, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, πυραύλους αντι-πλοίων και cruise, ραντάρ και συστήματα παρακολούθησης, διαστημικές και δορυφορικές τεχνολογίες, ρομποτικά συστήματα, ενεργά και παθητικά συστήματα θωράκισης, πυραυλοκινητήρες και συστήματα καθοδήγησης – υπάρχουν περίπου 50 κοινά αμυντικά έργα μεταξύ των δύο χωρών.

Μόνο τον περασμένο μήνα, ενώ μιλούσε σε ειδική εκδήλωση για την Κριμαία, στην 46η σύνοδο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Γιαβούζ Σελίμ Κιράν καταδίκασε κατηγορηματικά την «παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας» και ισχυρίστηκε ότι η Ρωσία διώκει τους Τατάρους της περιοχής.

Παρότι Ρωσία και Τουρκία έχουν εταιρική σχέση που περιλαμβάνει την πώληση του πυραυλικού αμυντικού συστήματος S-400, την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού της Τουρκίας, για τον οποίο οι ειδικοί πιστεύουν ότι αποτελεί το πρώτο βήμα προς την απόκτηση πυρηνικού όπλου, και τη συνεργασία στη Συρία, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε τον περασμένο Οκτώβριο ότι «δεν θεωρήσαμε ποτέ την Τουρκία ως στρατηγικό σύμμαχό μας. Η Τουρκία είναι στενός εταίρος, και αυτή η εταιρική σχέση έχει στρατηγικό χαρακτήρα σε πολλούς τομείς».

Μπορεί Ρωσία και Τουρκία να συντονίζονται σε διάφορα θέματα, η Αγκυρα ωστόσο απολαμβάνει πραγματική συμμαχία με το Κίεβο, κάτι που δεν έχει με τη Μόσχα.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, το 57% των Ουκρανών θέλουν η χώρα τους να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Ο Ερντογάν έχει επίσης προσφέρει τη σθεναρή υποστήριξή του στην Ουκρανία προκειμένου να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, παρόλο που γνωρίζει πολύ καλά ότι η Ατλαντική Συμμαχία υπάρχει μόνο για να πιέσει τη Μόσχα, και τα τελευταία χρόνια το Πεκίνο.

Το Αζερμπαϊτζάν σημείωσε επιτυχία στον τελευταίο πόλεμο στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ χάρη στα συναρμολογημένα στην Τουρκία μη επανδρωμένα αεροσκάφη και την ευρύτερη υποστήριξη.

Φαίνεται τώρα ότι η Ουκρανία έχει τουρκική υποστήριξη, είναι ενθαρρυμένη για να ανανεώσει τη σύγκρουση στο Ντονμπάς. Ωστόσο, θα ήταν πολύ αφελές να συγκρίνουμε τις στρατιωτικές δυνατότητες της Αρμενίας και της Ρωσίας.

Ενώ η Αρμενία άφησε τον στρατό της να καταστεί παρωχημένος εν όψει ενός πολέμου πέμπτης γενιάς, η Ρωσία είναι ηγετική χώρα στην παραγωγή στρατιωτικής τεχνολογίας, γι’ αυτό και παρόλο που η σύγκρουση στο Ντονμπάς δεν έχει φτάσει ακόμη σε πόλεμο πλήρους κλίμακας, οι πολιτοφυλακές έχουν ήδη καταρρίψει μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε μόλις τον περασμένο μήνα ότι «δεν θα γυρίσουμε ποτέ την πλάτη μας στο Ντονμπάς, ό,τι και να γίνει».

Παρόλο που οι ΗΠΑ, ειδικά υπό τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, θα υποστήριζαν την Ουκρανία ενάντια στις πολιτοφυλακές του Ντονμπάς και της προσπάθειας να εισβάλει στην Κριμαία, φαίνεται ότι η Τουρκία χρησιμεύει ως ο κύριος εμψυχωτής και υποκινητής.

Το γεγονός είναι ότι η διεθνής κατάσταση ευνοεί τις ουκρανικές φιλοδοξίες καθώς οι σχέσεις της Μόσχας με τη Δύση είναι στάσιμες και πολλοί στην Ευρώπη παραμένουν δραστήριοι και αποφασισμένοι να εκμεταλλευτούν όλες τις ευκαιρίες για να προκαλέσουν απέχθεια έναντι της Ρωσίας.

Αν και οι ειδικοί πιστεύουν ότι επέρχεται η επανάληψη των εχθροπραξιών, η Ουκρανία αντιμετωπίζει επί του παρόντος ρασπουτίτσα – την τήξη του χιονιού.

Αυτή προκαλεί δυσμενείς λασπώδεις συνθήκες και είναι αποτρεπτική για την έναρξη πολέμου καθώς περιορίζει σοβαρά τις γραμμές εφοδιασμού και την κίνηση στρατευμάτων και εξοπλισμού.

Ωστόσο, με την αυξημένη δραστηριότητα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, την κινητοποίηση στρατευμάτων και τη μεταφορά εξοπλισμού προς τη γραμμή επαφής, φαίνεται σίγουρα ότι η Ουκρανία, με την τουρκική υποστήριξη και ενθάρρυνση, προετοιμάζεται για επανάληψη των εχθροπραξιών εναντίον του Ντονμπάς.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2023