14/09/2024

«Γκρεμίζεται» η τουρκική λίρα

Έκκληση στους τούρκους πολίτες να στηρίξουν τις τράπεζες απευθύνει ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προσπαθώντας να ανακόψει την κατάρρευση της τουρκικής λίρας.

Σε δηλώσεις του ο Ερντογάν ζήτησε από τον κόσμο να καταθέσει χρυσό και συνάλλαγμα στις τράπεζες, κάνοντας λόγο για σχέση αμοιβαίου οφέλους, αφού όπως είπε με αυτό τον τρόπο θα κερδίσουν και οι καταθέτες από τα επιτόκια που θα λάβουν, αλλά και η οικονομία από τη ρευστότητα.

Σημειώνεται πως εξαιτίας της κατάστασης που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στην οικονομία της χώρας, πλήθος πολιτών συνηθίζει να κρατά, ιδιαίτερα στα ανατολικά της χώρας, χρυσό αλλά και μετρητά στο σπίτι.

Ξήλωσε και τον υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας

Δέκα ημέρες μετά την «καρατόμηση» του πρώην επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας, Νατζί Αμπάλ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε σε μια ακόμη καρατόμηση,  αποπέμποντας αυτή τη φορά τον υποδιοικητή της, Μουράτ Τσετινκαγιά.
Ο Τούρκος πρόεδρος διόρισε διοικητικό στέλεχος της Morgan Stanley στην επιτροπή της Κεντρικής Τράπεζας που είναι υπεύθυνη για τον καθορισμό των επιτοκίων.

Πρόκειται για μία ακόμη ένδειξη της κρίσης που επικρατεί στην τουρκική αρχή που είναι επιφορτισμένη με το ιδιαίτερα κρίσιμο έργο της χάραξης της νομισματικής πολιτικής της γειτονικής χώρας.

Έτσι, αντικαταστάτης του θα είναι ο Μουσταφά Ντουμάν και αποτελεί ένα από τα επτά μέλη της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας που καθορίζει το κόστος δανεισμού της χώρας.
Η δεύτερη αποπομπή συνδέεται και αυτή με το «όραμα» του Ερντογάν για την τουρκική οικονομία, καθώς κατ’ επανάληψη έχει ταχθεί δημοσίως κατά της αύξησης των επιτοκίων, έστω και εάν αυτή είναι απαραίτητη.

Υπενθυμίζεται ότι η αποπομπή του Αμπάλ είχε οδηγήσει σε ελεύθερη πτώση την τουρκική λίρα και σε «βουτιά» το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, με τους ξένους επενδυτές να εγκαταλείπουν με ταχύτητα την αγορά της γειτονικής χώρας.

Σε αναταραχή η τουρκική λίρα

Η πρώτη αντίδραση των αγορών ήταν νέα υποχώρηση της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία να ξεπερνά τις 8,2 λίρες ανά δολάριο.

Την εβδομάδα που πέρασε, η λίρα ξεκίνησε με απώλειες που έφτασαν το 14% για να κλείσει με απώλειες κοντά στο 10%

Υπενθυμίζεται ότι μια τέτοια αναταραχή είχε αντίστοιχα συμβεί το 2018, όταν η Τουρκία περνούσε μια σημαντική οικονομική κρίση, την πιο σημαντική όσα χρόνια είναι ο Ερντογάν και το ΑΚΡ στην εξουσία.

Τα πράγματα είναι αρκετά χειρότερα από το 2018, γιατί τότε μπορούσε κανείς να προβλέψει κάπως το μέλλον της Τουρκίας, σε συνάρτηση με τις οικονομικές επιλογές του Ερντογάν αλλά και της Ε.Ε. και των ΗΠΑ στην περιοχή, μαζί με τις εξελίξεις στα ανοιχτά μέτωπα της Συρίας και της Λιβύης. 

Την ίδια ώρα,οικογένειες και νοικοκυριά αδυνατούν να αγοράσουν ακόμα και το βασικότερο καθημερινό αγαθό, το ψωμί, για να ζήσουν αξιοπρεπώς και το ζήτημα έχει προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις τόσο στην αντιπολίτευση όσο και σε απλούς κατοίκους της χώρας.

Ειδικότερα, υπολογίζεται πως 1.000.000 άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση στο πιο βασικό αγαθό, το ψωμί.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024