16/04/2024

ΗΠΑ: Το Ισλαμικό Κράτος παραμένει απειλή

A child plays in one of the alleys of the port of Paquitequete near Pemba on March 29, 2021. (AFP)

Μετά την μεγάλης κλίμακας επίθεση  τζιχαντιστών  στην πόλη Πάλμα της βόρειας Μοζαμβίκης, είναι πλέον ολοφάνερο ότι η απειλή του Ισλαμικού Χαλιφάτου δεν έχει εξελειφθεί, αντιθέτως έχει μετατοπιστεί σε περιοχές της Αφρικής. «Επιθέσεις όπως αυτές αποτελούν σαφή ένδειξη πως το ΙΚ συνεχίζει να επιδιώκει ενεργά να εξαπλώσει την κακόβουλη δραστηριότητά του σε νέα μέτωπα. Το να εξασφαλιστεί η διαρκής, παγκόσμια ήττα του ΙΚ θα απαιτήσει να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι βραχίονες και τα δίκτυα του πέραν του Ιράκ και της Συρίας και εμείς ως συνασπισμός το αναγνωρίζουμε αυτό», τόνισε  χθες σε ενημέρωση ο  Τζον Γκόντφρι, ο οποίος ασκεί χρέη ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ στον διεθνή συνασπισμό εναντίον του ΙΚ.

 

Σύμφωνα με τον κ. Γκόντφρι, «μετά την ήττα του ΙΚ» και την κατάρρευση του «δήθεν χαλιφάτου» του το 2019, η οργάνωση έχει μεταφέρει το επίκεντρο της προσοχής του στη δράση των παρακλαδιών της και του δικτύου της. Αυτό δείχνει η επίθεση που διαπράχθηκε το Σαββατοκύριακο στη Μοζαμβίκη, η οποία είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πάνω από 55 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, συνέχισε ο ειδικός απεσταλμένος.

Όπως τόνισε ο Γκόντφρι, το γεγονός οδήγησε σε ενεργοποίηση με αποτέλεσμα αρκετοί υπουργοί Εξωτερικών χωρών που συμμετέχουν στον διεθνή συνασπισμό κατά του ΙΚ θα συμμετάσχουν σήμερα σε βιντεοδιάσκεψη οικοδεσπότες της οποίας θα είναι από κοινού ο αμερικανός ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν και η Σοφί Βιλμές, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου.

 

Ολόκληρη η ενημέρωση από το State Department ΕΔΩ

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024