29/03/2024

Israel Hayom : Προκλητική επίσκεψη Ερντογάν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ

Κεντρικό στοιχείο της μεγάλης νίκης του Αζερμπαϊτζάν στον πόλεμο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, αποτέλεσαν τόσο τα ισραηλινά όσο και τα τουρκικά όπλα, σημειώνει σε δημοσίευμά της η ισραηλινή ιστοσελίδα Israel Hayom.

Μετά το Ραμαζάνι

Συγχρόνως, μεγάλο σύμβολο της νίκης ήταν η ανάκτηση της ιστορικής στρατηγικής πόλης, Σούσα, από το Μπακού, προστίθεται στο δημοσίευμα.

Και ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι μετά τον μήνα του Ραμαζανιού, θα επισκεφθεί τη νέα περιοχή του Αζερμπαϊτζάν.

«Είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε το Αζερμπαϊτζάν, με κάθε τρόπο να το υπερασπιζόμαστε», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο Ερντογάν σε διάσκεψη του Τουρκικού Συμβουλίου (Συμβούλιο Συνεργασίας των Τουρκόφωνων Χωρών), το οποίο περιλαμβάνει την Τουρκία, το Αζερμπαϊτζάν, το Καζακστάν, το Κιργιστάν και το Ουζμπεκιστάν.

Επεκτατικά σχέδια

«Πρέπει να αποκατασταθούν οι τουρκικές δομές στο Καραμπάχ» είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας, σημειώνοντας ότι την περίοδο κατά την οποία η περιοχή Ναγκόρνο-Καραμπάχ βρισκόταν υπό αρμενική κατοχή, καταστράφηκαν 63 από τα 67 τζαμιά που υπήρχαν στην περιοχή, καταλήγει το δημοσίευμα της ισραηλινής ιστοσελίδας.

Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στην Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν και τη Ρωσία άλλαξε τα γεωπολιτικά δεδομένα της περιοχής, προσφέροντας μοναδική στρατηγική ευκαιρία στην Τουρκία, σύμφωνα με τούρκους εμπειρογνώμονες και αναλυτές.

Η Αγκυρα δεν θα αφήσει αυτή τη μοναδική ευκαιρία να πάει χαμένη. Θα επιχειρήσει με κάθε τρόπο να αυξήσει την παρουσία και επιρροή της στην περιοχή και να υλοποιήσει βήμα-βήμα τα επεκτατικά σχέδιά της στα τουρκόφωνα κράτη της Κασπίας Θάλασσας.

Πηγή: Israel Hayom, echedoros-a.gr, in.gr 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024