Χρήσιμες συμβουλές για τις κοινοποιήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Γράφει ο Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας
Αναφερόμενος στα κοινωνικά δίκτυα, προφανώς όλοι γνωρίζουν ότι αρκετός κόσμος βάζει πολλά προσωπικά στοιχεία που δεν θα δημοσίευε σε καμία περίπτωση δημόσια οπουδήποτε αλλού. Να θυμίσω πως ακόμα και αν οι δημοσιεύσεις δεν είναι δημόσιες αλλά σε ρύθμιση για ιδιωτικότητα περί φίλων, αυτό αποτελεί κάλυψη μόνο εν μέρει για κάποια νομικά θέματα, παρά επί της πράξης.
Με άλλα λόγια αν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βάλεις την διεύθυνση σου, το κινητό σου, το email σου και γενικά όλα τα άμεσα στοιχεία επαφής σου προφανώς είναι σα να λεχεις τοποθετήσει μια αφίσα σε κολώνα, σ ένα΄ν κεντρικό δρόμο μεγαλούπολης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Υπάρχει φυσικά και η δημοσιοποίηση με στόχο/σκοπό τη διαφήμιση μιας επαγγελματικής σελίδας ή συγκεκριμένων δραστηριοτήτων και η δημοσιοποίηση των στοιχείων γίνεται για καλύτερη απήχηση προς πιθανό κοινό. Προφανώς και η δημοσιοποίηση έχει ρίσκο, ακόμα και αν ίσως δεν είναι τόσο υψηλό (αναλόγως σημαντικότητας του εκάστοτε προσώπου).
Τι είναι όμως πραγματικά επικίνδυνο για κοινοποίηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Θα βάλω μια λίστα πραγμάτων που αντικειμενικά μπορεί να οδηγήσουν σε πρόβλημα ασφαλείας και καλό είναι να αποφεύγονται οπωσδήποτε και να μην δημοσιοποιούνται για κανένα λόγο στα κοινωνικά δίκτυα.
- Προφανώς προσωπικά στοιχεία επικοινωνίας. Email, κινητό, διεύθυνση σπιτιού
- Όνομα εταιρίας και συγκεκριμένος ρόλος εργασίας. Εδώ μπορεί να γίνει προφανώς ως είδος διαφήμισης, όμως θέλει κάποια μέτρα προστασίας όταν γίνεται και προφανώς να υπάρχει περιμετρική προστασία όπως λέω εγώ καθώς το whaling καραδοκεί (Όπως και η βιομηχανική κατασκοπεία).
- Φωτογραφίες με Παιδιά (ανήλικα). Αυτή την ανοησία πρέπει να την σκεφτεί καλά κάθε γονιός πριν την κάνει. Τα παιδιά ως ανήλικα όταν εκτίθονται στα κοινωνικά δίκτυα γίνονται ο πιο εύκολος στόχος για επιτήδειους για διάφορα διεστραμμένα σκεπτικά ή ακόμα και ως έμμεσος στόχος για να φτάσουν στους γονείς τους (ειδικά αναλόγως σημαντικότητας τους). Αν ντε και καλά θέλει κάποιος να ανεβάσει τέτοιες οικογενειακές στιγμές καλό είναι να “μασκαρεύονται” τα πρόσωπα των παιδιών.
- Συνεχή check-in 24/7 τα οποία αποκαλύπτουν το καθημερινό μοτίβο ζωής του καθενός και τις συνήθειες. Προσοχή τώρα: άλλο το να βάλεις κάτι ανά 3-4 μέρες και άλλο κάθε 3-4 ώρες. Και αυτό πάντως έχει αυξανόμενη σημασία αναλόγως την σημαντικότητα του προσώπου που το κάνει.
- Στρατιωτική/Αστυνομική ιδιότητα, ειδικά φορώντας στολή. Οι ΕΔ και οι μονάδες της ΕΛ.ΑΣ πάντα αποτελούν στόχο επιτήδειων (όχι μόνο στην Ελλάδα) και φυσικά δίνουν εύκολη τροφή σε διάφορες υπηρεσίες.
- Οποιοδήποτε στοιχείο δένει προσωπικά και μοναδικά με το πρόσωπο του καθενός (π.χ. όχημα με πινακίδα). Τέτοια στοιχεία μπορούν να λειτουργήσουν ως αντίστροφη ροή για την εύρεση και άλλων στοιχείων.
Προφανώς μπορούν να ειπωθούν και άλλα για το συγκεκριμένο ζήτημα. Προφανώς επίσης παίζει ρόλο πάντα πόσο σημαντικό είναι κάποιο άτομο και τι θέση έχει κοινωνικά και επαγγελματικά. Άλλη αξία έχουν τα στοιχεία ενός μέσου πολίτη και άλλη αξία ενός αξιωματούχου σε ειδική θέση εξουσίας. Όμως τα παραπάνω θεωρώ ότι είναι σημεία υψηλού ρίσκου και καλό είναι να μην τοποθετούνται, καθώς εύκολα μπορούν να στοχοποιηθούν και εννοείται πώς μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα.
Υπόψη επίσης πώς ο μέσος πολίτης δεν έχει γνώσεις ασφαλείας σε υψηλό βαθμό, οπότε αν συμβεί κάτι, θα το αντιληφθεί πολύ αργά που θα σημαίνει πώς είτε θα έχει αδειάσει ο τραπεζικός λογαριασμός του (το σύνηθες) ή θα έχει μπλέξει σε άσχημες περιπέτειες που καταλήγουν σχεδόν πάντα στην ΔΗΕ και στην ΓΑΔΑ ή και χειρότερα ακόμα. Οπότε το παραπάνω κείμενο ας μείνει ως οδηγός .