28/03/2024

Σε τεντωμένο σκοινί Ισραήλ και Ιράν – Τι κρύβει η μυστηριώδης επίθεση κατά ιρανικού φορτηγού στην Ερυθρά Θάλασσα

Το ιρανικό φορτηγό πλοίο Saviz, στο οποίο σημειώθηκε η επίθεση

Θερμαίνεται το θαλάσσιο μέτωπο μεταξύ Ισραήλ και Ιράν(;), διερωτάται η ισραηλινή ιστοσελίδα mako.co.il, με αφορμή την επίθεση χθες Τρίτη στο ιρανικό φορτηγό πλοίο Saviz, στην Ερυθρά Θάλασσα.

Μυστηριώδης επίθεση

Αραβικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο (αργά το βράδυ της Τρίτης) για μυστηριώδη επίθεση εναντίον ιρανικού φορτηγού πλοίου στην Ερυθρά Θάλασσα, στα ανοικτά των ακτών της Ερυθραίας, σημειώνεται στο δημοσίευμα της ισραηλινής ιστοσελίδας, όπως μεταδίδει το echedoros-a.gr.

Το φορτηγό που δέχθηκε επίθεση έχει την ονομασία «Saviz», και είναι γνωστό στις υπηρεσίες πληροφοριών της Δύσης ως πλοίο που χρησιμοποιείται από τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν για κατασκοπεία και ηλεκτρονική επιτήρηση.

Η θέση του πλοίου και τα χαρακτηριστικά του (φωτογραφία mako.co.il)

 

Το ημι-κρατικό ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim επιβεβαίωσε ότι το πλοίο επλήγη από μαγνητικές νάρκες.

Βάση παρακολούθησης

Το πλοίο Saviz χρησιμεύει ως βάση για την παρακολούθηση στρατιωτικών δραστηριοτήτων αλλά και ως ναυτικός σύνδεσμος από τις ιρανικές δυνάμεις που δραστηριοποιούνται στην Ερυθρά Θάλασσα, αναφέρει η mako.co.il.

Ανάλυση από πηγές πληροφοριών αποκάλυψε ότι αναπτύχθηκε κυρίως για να υποστηρίξει τους αγώνες των Χούθι στον εμφύλιο πόλεμο της Υεμένης. Το Saviz διατηρεί ως κάλυψη τον χαρακτηρισμό του φορτηγού πλοίου.

Καταδεικνύεται, επίσης, ότι η φύση της δραστηριότητάς του είναι ασαφής και οι υποψίες ότι πρόκειται για «θαλάσσια βάση» ενισχύονται από το γεγονός ότι παρατηρήθηκαν επάνω σε αυτό άνδρες με στολή.

Επιπλέον, βρέθηκε ότι στο πλοίο υπήρχαν ταχύπλοα τύπου boston whaler, τα οποία χρησιμοποιεί σε επιθέσεις του το ιρανικό καθεστώς.

Δορυφορικές εικόνες

Δορυφορικές εικόνες αποκαλύπτουν ότι τα τελευταία δύο χρόνια, σχεδόν δεν έχει μετακινηθεί από το σημείο – κάτι που ενισχύει τον ισχυρισμό ότι πρόκειται για πλοίο με σκοπό την παρακολούθηση της δραστηριότητας και της θαλάσσιας κίνησης στον στρατηγικό τομέα των στενών Bab al-Mandav.

Ταχύπλοα τύπου boston whaler πάνω στο Saviz (φωτογραφία mako.co.il)

 

Τα στενά αποτελούν την είσοδο στον νότο της Ερυθράς Θάλασσας, μεταξύ Ασίας και Αφρικής, και τη συνδέουν με τον Κόλπο του Αντεν στον Ινδικό Ωκεανό.

Στη στενή υδάτινη οδό, νότια της τοποθεσίας όπου βρίσκεται το Saviz, τα πλοία διέρχονται από κανάλι πλάτους λίγων χιλιομέτρων και εναντίον τους έχουν σημειωθεί αρκετές επιθέσεις στο παρελθόν.

Οι φωτογραφίες που τραβήχτηκαν πριν λίγους μήνες από μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Σαουδικής Αραβίας δείχνουν ταχύπλοα πάνω στο Saviz, τα οποία μπορούν να κατεβούν στη θάλασσα με γερανό με σκοπό να επιτεθούν σε άλλα πλοία, καταλήγει η ισραηλινή ιστοσελίδα.

«Υποστηρίζει ιρανούς καταδρομείς»

«Το ιρανικό φορτηγό πλοίο Saviz βρισκόταν ακινητοποιημένο στην Ερυθρά Θάλασσα τα τελευταία λίγα χρόνια για να υποστηρίζει ιρανούς καταδρομείς που στέλνονται σε αποστολές συνοδείας εμπορικών πλοίων (κατά επιθέσεων πειρατών)», υποστηρίζει από την πλευρά του το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Δεν έχει υπάρξει άμεση επίσημη απάντηση του Ιράν για το περιστατικό.

Η αναφορά στο ιρανικό δεξαμενόπλοιο Sabiti που είχε επίσης χτυπηθεί πριν δύο χρόνια σε κοντινή απόσταση (από mako.co.il)

 

Αμερικανοί αξιωματούχοι μιλώντας στο Reuters, υπό την προϋπόθεση να μην κατονομαστούν, δήλωσαν πως οι ΗΠΑ δεν εξαπέλυσαν επίθεση στο ιρανικό πλοίο.

Το Al Arabiya

Το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya μετέδωσε πρώτο την είδηση της επίθεσης κατά του ιρανικού πλοίου, επικαλούμενο πηγές που ανέφεραν ότι το πλοίο δέχθηκε επίθεση στ’ ανοικτά των ακτών της Ερυθραίας και ότι ανήκει στους Φρουρούς της Επανάστασης, χωρίς ωστόσο να δίνει στοιχεία που να στηρίζουν τον ισχυρισμό.

πηγή: in.gr 

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024