16/07/2024

Ρωσία – Ουκρανία: Τι περιμένουμε από την ένταση στις σχέσεις των δυο χωρών

Dmitri Trenin*
Carnegie Moscow Center  

 

Τα στρατεύματα δεν έχουν επιστρέψει ακόμη στη βάση τους, αλλά ο κίνδυνος πολέμου κατά μήκος των Ρώσο-ουκρανικών συνόρων έχει περάσει. Στην πραγματικότητα, ένας πόλεμος δεν ήταν ποτέ στα χαρτιά. Ωστόσο ο συναγερμός, όσο κράτησε, ήταν πολύ ενοχλητικός. Για τη Δύση, ανέδειξε τους κινδύνους μιας απευθείας σύγκρουσης μεγάλης κλίμακας μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Για τη Ρωσία, η οποία μέχρι στιγμής δεν δέχεται ότι η σύγκρουση στο Ντομπάς είναι εμφύλιος πόλεμος, άνοιξε την προοπτική του να υπάρξει ένας πραγματικός πόλεμος εναντίον μιας μεγάλης γειτονικής χώρας. Και για την Ουκρανία, ένας τέτοιος πόλεμος θα μπορούσε να είναι υπαρξιακός.

Με την απειλή του πολέμου να υποχωρεί, είναι σημαντικό να μην χαθεί αυτή η επικίνδυνη εμπειρία, και αντί αυτού, να αντληθούν διδάγματα από αυτή. Για τον λόγο αυτό, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τι οδηγεί τη συμπεριφορά των εμπλεκομένων μερών, να εξηγήσει τις κινήσεις που κάνουν και να εξετάσει τα μεσο-βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα.

Επτά χρόνια μετά την επανάσταση του Maidan, η Ουκρανία είναι μια χώρα με πολλές δυσκολίες. Οικονομικά, το ΑΕΠ της είναι 20% χαμηλότερα από ό,τι βρισκόταν πριν από το Maidan. Πολιτικά, δεν έχει ακόμη δημιουργηθεί μια σταθερή ισορροπία μεταξύ των συμφερόντων. Ιδεολογικά, και με πολλούς τρόπους πολιτισμικά, συνεχίζει να είναι διαιρεμένη. Η Ουκρανία έχει γίνει φύλακας της Δύσης, αλλά οι προοπτικές του να γίνει δεκτή στο ΝΑΤΟ, για να μην πούμε στην ΕΕ, είναι πολύ απομακρυσμένες: ουσιαστικά ανύπαρκτες για το προσεχές μέλλον. Από το 2019 που εξελέγη πρόεδρος, ο Volodomyr Zelensky και το κόμμα του έχουν χάσει μεγάλο μέρος της κάποτε εκπληκτικής δημοτικότητάς του. Το κόμμα Υπηρέτης του Λαού, έχει δεχθεί σκληρή πίεση από τη ρωσόφωνη αντιπολίτευση που έχει την βάση της στα ανατολικά της χώρας, και τους εθνικιστές στα δυτικά.

Επτά χρόνια μετά από την έναρξη της αντιπαράθεσης με τις ΗΠΑ, η Ρωσία ετοιμάζεται για ακόμη μεγαλύτερες πιέσεις από την Ουάσιγκτον. Για τον Αμερικανό πρόεδρο Biden, η Ρωσία είναι χαμηλότερη προτεραιότητα στην εξωτερική πολιτική από ό,τι ήταν για οποιαδήποτε κυβέρνηση των ΗΠΑ από το FDR. Ο Biden μιλά ωστόσο, επιβάλλει κυρώσεις και κυνηγά τα ρωσικά συμφέροντα όπως τον αγωγό Nord Stream 2. Οι σχέσεις της Ρωσίας με την Ευρώπη είναι οι χειρότερες από τις ημέρες του Μιχάηλ Γκορμπατσόφ. Η ειδική σχέση με τη Γερμανία πλέον δεν υπάρχει. Ο διάλογος με τη Γαλλία, έχει σίγουρα βαλτώσει. Την ίδια στιγμή, ο συντονισμός των πολιτικών Ευρώπης και ΗΠΑ για τη Ρωσία έχει αυξηθεί σημαντικά με την έλευση του Biden.

Οι αυτοανακηρυγμένες λαϊκές δημοκρατίες στο Ντονμπάς βρίσκονται σε αναμονή όλα αυτά τα χρόνια. Όλο και περισσότερο απομακρύνονται από την Ουκρανία και ενσωματώνονται όλο και πιο στενά με τη Ρωσία. Το ρούβλι είναι το νόμισμα, τα ρωσικά είναι η μόνη επίσημη γλώσσα, και το 10% ή και περισσότερο του πληθυσμού των 3,6 εκατ. έχει ήδη λάβει την ρωσική ιθαγένεια. Ωστόσο το μέλλον τους είναι ασαφές. Η Μόσχα, δεσμευμένη ακόμη από την ειρηνευτική διαδικασία του Μινσκ και απρόθυμη να διακόψει τους εναπομείναντες δεσμούς με την Ευρώπη, η Μόσχα δεν θα αναγνωρίσει επισήμως τις δημοκρατίες ούτε θα τις επιτρέψει να προσχωρήσουν στη Ρωσία. Η απογοήτευση αυξάνεται.

Τακτική 

Ήταν ο Zelensky που πήγε πρώτος. Έφερε ένα σοβαρό πλήγμα στην αντιπολίτευση του Ρωσόφιλων κλείνοντας τους τηλεοπτικούς τους σταθμούς και κατηγορώντας τους ηγέτες τους για προδοσία. Από μια σταθερά εθνικιστική θέση, προχώρησε στην πολιτική επικράτεια του πρώην προέδρου Petro Poroshenko. Ανέλαβε το νομικό σύστημα και ανέβασε το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας και Άμυνας στην κορυφαία θέση στην ουκρανική κυβέρνηση. Πιο πρόσφατα, έδειξε επίσης την προθυμία του να αντισταθεί στη Ρωσία.

Τον Φεβρουάριο, ο Zelensky διέταξε τα στρατεύματα (στο πλαίσιο της διαδικασίας εναλλαγής) και τα βαριά όπλα (ως ένδειξη δύναμης) να πλησιάσουν στη ζώνη σύγκρουσης στο Nτονμπάς. Δεν τόλμησε όπως ο Poroshenko, ο οποίος είχε στείλει μικρά ναυτικά πλοία μέσω των ρωσικά ελεγχόμενων υδάτων κοντά στα στενά του Κερτς στα τέλη του 2018, αλλά ήταν αρκετό για να τον προσέξει στη Μόσχα. Είναι γεγονός πως ακόμη και αν η Ουκρανία δεν μπορεί να ελπίζει σοβαρά να κερδίσει τον πόλεμο στο Ντόμπας, μπορεί όμως να προκαλέσει επιτυχώς τη Ρωσία σε δράση. Αυτό, με τη σειρά του, θα προκαλούσε αντιδράσεις από τους δυτικούς υποστηρικτές της Ουκρανίας, επιδεινώντας περαιτέρω τις σχέσεις της Μόσχας, ιδίως με την Ευρώπη. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, η τύχη του Nord Stream 2 επηρεάζει άμεσα τα συμφέροντα της Ουκρανίας. Το να θεωρείται θύμα της ρωσικής επιθετικότητας και να εμφανίζεται ως κράτος πρώτης γραμμής που ελέγχει την περαιτέρω πρόοδο της Ρωσίας προς την Ευρώπη, είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα της εξωτερικής πολιτικής του Κιέβου.

Παρόλο που οι κινήσεις του Κιέβου εκείνη την εποχή δεν ήταν προετοιμασίες για στρατιωτική επίθεση (ο Dmitry Kozak, ανώτερος αξιωματούχος της Ρωσίας  υπεύθυνος για την αντιμετώπιση της Ουκρανίας, είπε ότι τις είδε ως κόλπο ), το Κρεμλίνο αποφάσισε να μπει στο παιχνίδι των προετοιμασιών για να αυξήσει τα στοιχήματα. Δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης στις σχέσεις Ρωσίας  ΗΠΑ, η Μόσχα θεώρησε ότι δεν είχε τίποτα να χάσει, παρά μόνο να κερδίσει ενεργώντας τολμηρά και σε μεγαλύτερη κλίμακα. Η Ρωσία αποφάσισε να μην δοκιμάσει τόσο τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, όσο  να τον προειδοποιήσει νωρίς για τους κινδύνους που σχετίζονται με την Ουκρανία.

Ο ρωσικός στρατός συγκεντρώθηκε στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα, από τα βόρεια προς τα ανατολικά και τα νότια. Το έκανε τόσο ορατά ώστε εξασφάλισε ότι οι δυτικοί παρατηρητές θα μπορούσαν να αναλύσουν τους ελιγμούς και να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι μπορεί να μην είναι απαραίτητα μια άσκηση. Ορισμένες αναφορές, για παράδειγμα, μίλησαν για τα νοσοκομεία που μεταφέρονται στα σύνορα. Προχωρώντας, η Μόσχα επιδίωξε διάφορους στόχους:

Να εκφοβίσει και να αποτρέψει τους ηγέτες της Ουκρανίας, τους οποίους το Κρεμλίνο θεωρεί άπειρους και ανεύθυνους

Να στείλει ένα μήνυμα στις Ηνωμένες Πολιτείες, προτρέποντας την Ουάσινγκτον να μη μπει η ίδια η Αμερική σε μπελάδες (υπήρξαν επανειλημμένες αναφορές στο σύνδρομο Mikheil Saakashvili, αναφερόμενος στον τότε γεωργιανό ηγέτη που ξεκίνησε επίθεση το 2008 κατά των Ρώσων- στη προστατευμένη αποσχισμένη περιοχή της Νότιας Οσετίας με την πεποίθηση ότι θα υποστηριζόταν από στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ, η οποία δεν ήρθε ποτέ).

  1. Να πείσει τους Γερμανούς και τους Γάλλους ότι υποστηρίζοντας ό, τι λέει ή κάνει η Ουκρανία, θα έχει κόστος για την Ευρώπη
  2. Να διαβεβαιώσει τον λαό του Ντονμπάς ότι η Ρωσία δεν θα τους εγκαταλείψει στον ουκρανικό στρατό εάν επιτεθεί στους δύο θύλακες

Κατά τη διάρκεια της κρίσης, ο Dmitry Kozak, ο οποίος είναι επίσης αναπληρωτής προϊστάμενος του Κρεμλίνου, ουσιαστικά επανέλαβε την προηγούμενη αυστηρή προειδοποίηση του Ρώσου προέδρου ότι μια ουκρανική επίθεση στο Ντονμπάς θα σήμαινε το τέλος της ουκρανικής κρατικής υπόστασης.

Έχοντας διατυπώσει τις απόψεις τους μέσω δράσεων επί τόπου, οι Ρώσοι ήταν στη συνέχεια διαθέσιμοι για να συζητήσουν την κατάσταση, τόσο με τους Γερμανούς όσο και με τους Γάλλους πολιτικούς ηγέτες και τον κορυφαίο στρατιωτικό διοικητή των ΗΠΑ. Σε αυτές τις συνομιλίες, απέρριψαν χωρίς καθυστέρηση όλες τις ευρωπαϊκές επικρίσεις σχετικά με τα κινήματα των στρατευμάτων στην επικράτειά τους και συμμετείχαν σε μια λεπτομερή επαγγελματική συζήτηση με τις ΗΠΑ, απλώς για να τις βοηθήσουν να αποφύγουν έναν επικίνδυνα εσφαλμένο υπολογισμό.

 

Αποτελέσματα

Φαίνεται ότι ο Πρόεδρος Zelensky πήρε αυτό που στόχευε. Έχοντας χάσει τα πατριωτικά του διαπιστευτήρια, ο Zelensky ενίσχυσε τη θέση του. Όσον αφορά την εξωτερική πολιτική, ήταν εν μέσω της κρίσης στα σύνορα που ο Πρόεδρος Baiden τον κάλεσε για πρώτη φορά, τερματίζοντας μια αδέξια παύση. Τόσο το ΝΑΤΟ ως ίδρυμα όσο και μεμονωμένοι σύμμαχοι των ΗΠΑ εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην Ουκρανία. Το Ηνωμένο Βασίλειο, στο νέο του ρόλο ως δύναμη χωριστή από την ΕΕ, συγκάλεσε μια συνάντηση των στενότερων φίλων της Ουκρανίας: των Ηνωμένων Πολιτειών, του Καναδά, της Πολωνίας και της Λιθουανίας. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Zelensky επανέλαβε το προηγούμενο αίτημα του Κιέβου για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Είναι δύσκολο να πούμε αν η Ρωσία έχει «κερδίσει» κάτι . Η Μόσχα σίγουρα υποστήριξε την προηγούμενη προφορική της προειδοποίηση με μια αξιόπιστη επίδειξη βίας. Ωστόσο, είναι λιγότερο σαφές εάν η δήλωση της Ρωσίας θα οδηγήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες να παρακολουθούν στενότερα την Ουκρανία και να αποφύγουν να κάνουν παραπλανητικές δηλώσεις όπως εκείνες του 2008 στην περίπτωση του  Saakashvili. Όσο για τους Γερμανούς και τους Γάλλους, που φυσικά είναι πολύ πιο ανήσυχοι για έναν πόλεμο στη γειτονιά τους, έχουν μικρή επιρροή στο Κίεβο. Οι ρωσικές εκκλήσεις στους Ευρωπαίους, να υιοθετήσουν μια λιγότερο κρίσιμη στάση έναντι των ουκρανικών πολιτικών και δράσεων, είναι απίθανο να ληφθούν υπόψη.

Ίσως το πιο σημαντικό για τη ρωσική ηγεσία σε αυτό το επεισόδιο μεταξύ των δυο χωρών ήταν να αποφευχθεί η ανάγκη πραγματικής πολεμικής κατά της Ουκρανίας στο μέλλον. Είναι απίθανο ο Putin να μπλοφάρει όταν είπε ότι μια μεγάλη επίθεση εναντίον του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ θα προκαλούσε μια μαζική ρωσική αντίδραση με καταστροφικές συνέπειες για την Ουκρανία. Σε αντίθεση με τον πόλεμο του 2008 με τη Γεωργία, στον οποίο οι ρωσικοί στόχοι περιορίζονταν στην αποκατάσταση της επικράτειας του θύλακα της Νότιας Οσετίας και στην προσωρινή κατοχή ορισμένων περιοχών στη Γεωργία, φαίνεται ότι ένας πόλεμος εναντίον της Ουκρανίας θα ήταν μεγαλύτερος. Ένας τέτοιος πόλεμος θα επηρέαζε βαθιά την ίδια τη Ρωσία και τη διεθνή της θέση. Η υπερβολή όσον αφορά τους στρατιωτικούς ελιγμούς στα ουκρανικά σύνορα τώρα μπορεί να είχε ως στόχο να αποφύγει η Ρωσία την ανάγκη να δράσει σε μεταγενέστερο σημείο. Με βάση αυτή τη λογική, το να μην κάνεις τίποτα τώρα θα σπείρει αβεβαιότητα και θα προκαλέσει προβλήματα, ενώ το να μην κάνεις τίποτα όταν θα υπάρχει πρόβλημα θα ήταν αυτοκτονικό για την ηγεσία του Κρεμλίνου. 

Προοπτικές 

Το ότι πέρασε ο φόβος του πολέμου, δεν είναι το ίδιο με την αποκλιμάκωση. Το υψηλό επίπεδο έντασης στην περιοχή είναι τώρα το new normal. Δυστυχώς, δεν υπάρχει πολιτική λύση στον ορίζοντα. Η συμφωνία Μινσκ 2, η βάση για τη διπλωματική διαδικασία για τη λήξη της σύγκρουσης στο Ντομπας, ήταν νεκρή από την αρχή. Για αυτούς που διατηρούν την εθνική φλόγα στο Κιέβο, η εφαρμογή αυτής της συμφωνίας θα ήταν πάντα μια περίπτωση ακραίας προδοσίας. Ο Poroshenko την υπέγραψε μόνο επειδή ο ουκρανικός στρατός αποδεκατίστηκε στο Ντονμπάς και ήταν ο μόνος τρόπος να σταματήσει την καταστροφή. Ωστόσο, το να τεθεί η συμφωνία σε ισχύ, απειλούσε να υπονομεύσει τη δουλειά που έγινε με την επανάσταση στο Maidan, εάν δινόταν πάτημα στη Ρωσία, και ως εκ τούτου θεωρήθηκε εντελώς απαράδεκτη. Η αποχώρηση από τη συμφωνία του Μινσκ δεν είναι επιλογή ούτε για το Κιέβο ωστόσο, διότι η συμφωνία ήρθε με τη διαμεσολάβηση του Παρισιού και του Βερολίνου. Η αποστολή του Zelensky να κάνει τη Ρωσία να συμφωνήσει σε μια μεγάλη αναθεώρηση των όρων της συμφωνίας του Μινσκ υπέρ της Ουκρανίας, αποδείχθηκε αδύνατη.

Η επέκταση των συνομιλιών με το σχήμα της “Νορμανδίας” (μεταξύ των Γαλλίας, Γερμανίας, Ρωσίας και Ουκρανίας) για να επιτευχθεί ο διάλογος που θα οδηγήσει σε συμφωνία, είναι και αδύνατο -η Ρωσία είναι απίθανο να συμφωνήσει στη συμμετοχή των ΗΠΑ- και ανέφικτο: ακόμη και εάν οι ΗΠΑ -που δεν το θέλουν ιδιαιτέρως- επρόκειτο να συμμετάσχουν, δεν θα οδηγούσε στο να βρεθεί η Ρωσία υπό μεγαλύτερη πίεση από τις ΗΠΑ.

Ελλείψει προόδου της συμφωνίας του Μινσκ και των συνομιλιών της Νορμανδίας ωστόσο, η διπλωματία όλο και περισσότερο δεν θα ασκείται με τον συνήθη τρόπο των οδυνηρών αλλά εμπιστευτικών διαπραγματεύσεων (αναμφισβήτητα, ο Dmitry Kozak, απογοητευμένος με τους ομολόγους του, πρότεινε τη δημοσίευση των συνομιλιών), αλλά με την αποστολή μηνυμάτων μέσω συγκεκριμένων δράσεων, όπως οι τωρινές ενέργειες της Ρωσίας στα ουκρανικά σύνορα. Η μόνη σωτηρία που απομένει για την ειρήνη, θα είναι η άμεση επαφή μεταξύ των ρωσικών και αμερικανών αρχηγών του στρατού.

 

* Ο Dmitri Trenin είναι διευθυντής  του Carnegie Moscow Center. Προεδρεύει επίσης το ερευνητικό συμβούλιο και στο Foreign and Security Policy Program.Αποσύρθηκε από το ρωσικό στρατό το 1993. Από το 1993-1997,  κατείχε θέση ως ανώτερος ερευνητής στο Institute of Europe στη Μόσχα. Το 1993, ήταν ανώτερος ερευνητής στο NATO Defense College στη Ρώμη.

 

 

πηγή κεντρικής φωτογραφίας: https://www.president.gov.ua/en/news/mi-pamyatayemo-kozhnogo-zahisnika-yakij-zaginuv-za-ukrayinu-67873

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024