29/03/2024

Οι φίλοι της Ρωσίας στην Ανατολική Ευρώπη λιγοστεύουν

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν μπορεί να έχει χάσει έναν από τους στενότερους συμμάχους του στην Ευρώπη, καθώς οι πολιτικοί στην Τσεχική Δημοκρατία ενώνονται τελικά εναντίον της Ρωσίας, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg. 

Οι ηγέτες στην Πράγα οι οποίοι κατηγορούν τη Μόσχα για μια θανατηφόρα έκρηξη και διώχνουν 18 υπαλλήλους της πρεσβείας της, υπογραμμίζουν την κλιμάκωση των ανησυχιών της Δύσης για τις ενέργειες του Πούτιν, την ίδια ώρα που οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις στη, τα ρωσικά στρατεύματα μαζεύονται στα ουκρανικά σύνορα και η υγεία του φυλακισμένου αντιφρονούντος Αλεξέι Ναβάλνι επιδεινώνεται.

Ενώ οι κυβερνήσεις στην Τσεχική Δημοκρατία παραδοσιακά “κολλάνε” με τους συμμάχους τους, ο πρόεδρος, Mίλος Ζέμαν, είναι ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές της Ευρώπης που επιδιώκει μεταξύ άλλων στενότερους δεσμούς με τη Μόσχα και το Πεκίνο από τότε που ανέλαβε την εξουσία το 2013. 

Ο πρόεδρος Ζέμαν, άσκησε κριτική στις προσπάθειες των ΗΠΑ και της Ε.Ε. να τιμωρήσει τον Πούτιν για τη συμμετοχή της Ρωσίας στη σύγκρουση στην Ουκρανία και τη δηλητηρίαση του πρώην Ρώσου πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ.

Οι Τσέχοι έδιωξαν 18 διπλωμάτες – έναν άνευ προηγουμένου αριθμό- μετά τη σύνδεση της υπηρεσίας πληορφοριών της Μόσχας με την έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών που συνέβη τον Οκτώβριο του 2014. 

Η κυβέρνηση παρομοίασε την έκρηξη, η οποία σκότωσε δύο εργαζόμενους και προκάλεσε την εκκένωση των γύρω περιοχών, με την απόπειρα δολοφονίας του Σκριπάλ. 

Η Ρωσία απέρριψε τις κατηγορίες και απάντησε με αντίποινα διώχνοντας 20 Τσέχους διπλωμάτες από την Μόσχα. Το Υπουργείο εξωτερικών της Μόσχας ανέφερε μεταξύ άλλων πως η Πράγα υπέκυψε στις πιέσεις της Ουάσινγκτον. 

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, η Τσέχικη Δημοκρατία υπήρξε εδώ και καιρό ένα ευνοημένος εταίρος για τη Ρωσία παρά το γεγονός πως το κοινό αίσθημα ήταν αρνητικό καθώς οι Τσέχοι κατηγορούσαν τη Σοβιετική Ένωση ότι τους κράτησε μακριά από τη δυτική ευημερία κατά τη διάρκεια των τεσσάρων δεκαετιών της επικράτησης του κομμουνισμού. 

Ο Υπουργός Εξωτερικών προσφέρθηκε την περασμένη εβδομάδα να διοργανώσει σύνοδο κορυφής μεταξύ Μπάιντεν και Πούτιν στην Πράγα για να μειώσει τις εντάσεις μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων αλλά η πιθανότητα να συμβεί αυτό τώρα είναι μικρή. 

“Πρέπει να εξαλείψουμε την αυξανόμενη ρωσική επιρροή στον πολιτικό, πολιτιστικό και οικονομικό τομέα της Τσεχίας”, δήλωσε την Κυριακή ο Πρόεδρος της Τσεχικής Γερουσίας Milos Vystrcil.

Ο πρόεδρος Ζέμαν επίσης ενέκρινε την απόλυση του υπουργού Υγείας Jan Blanty αυτόν τον μήνα αφού τον κατηγόρησε ότι αφήνει περισσότερους ανθρώπους να πεθάνουν καθώς αρνήθηκαν να χρησιμοποιήσουν ρωσικά και κινεζικά εμβόλια. 

Η φερόμενη ανάμειξη μπορεί επίσης να έχει σημαντικό επιχειρηματικό αντίκτυπο. Ενώ ο Ζέμαν υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής των ρωσικών εταιρειών που συμμετέχουν στην επέκταση του πυρηνικού εργοστασίου Dukovany ύψους 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, οι Τσέχοι πολιτικοί και από τις δύο πλευρές έσπευσαν να πουν ότι είναι πλέον σχεδόν βέβαιο ότι η Ρωσία θα αποκλειστεί από το διαγωνισμό.

ΠΗΓΗ: Capital.gr 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024