28/03/2024

Τουρκικά ΜΜΕ : «Προσχεδιασμένη διπλή προβοκάτσια από την Ελλάδα»

Με πρωτοσέλιδο τίτλο «διπλή πρόκληση της Ελλάδας», η εφημερίδα Hurriyet κάνει λόγο για «προσχεδιασμένη προβοκάτσια» της χώρας μας κατά της Τουρκίας, στον απόηχο της επίσκεψης του Νίκου Δένδια στην Άγκυρα και της εξόδου γαλλικού ερευνητικού πλοίου νότια της Κρήτης.

Η εφημερίδα αναφέρει πως την ημέρα που ο Νίκος Δένδιας βρίσκονταν στην Άγκυρα για συνομιλίες με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, η Ελλάδα εξέδιδε Navtex (για τις 17-18 Απριλίου) για έρευνες γαλλικού πλοίου νότια της Κύπρου, εντός της «τουρκικής υφαλοκρηπίδας», κάτι όμως που «δεν έπιασε, καθώς η Τουρκία απάντησε, απομακρύνοντας το ελληνικό ερευνητικό πλοίο με γαλλική σημαία από την υφαλοκρηπίδα της».

Μάλιστα, στο άρθρο -όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα sigmalive.com- προαναγγέλλεται ότι θα υπάρξει κλήση του έλληνα και γάλλου πρέσβη στην Άγκυρα στο τουρκικό ΥΠΕΞ για εξηγήσεις.

«Δεν επιτράπηκε στην Ελλάδα να δημιουργήσει τετελεσμένα. Οι πρέσβεις της Ελλάδας και της Γαλλίας στην Άγκυρα αναμένεται να κληθούν στο υπουργείο Εξωτερικών» αναφέρει χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι ο Νίκος Δένδιας έτυχε φιλοξενίας μεγαλύτερης από αυτής που του άξιζε, καθότι έγινε δεκτός ακόμη κι από τον ίδιο τον τούρκο πρόεδρο.

«Παρά τις προκλήσεις της Ελλάδας, ο Δένδιας έτυχε φιλοξενίας στην Άγκυρα μεγαλύτερης από ό,τι του άξιζε. Έγινε δεκτός ακόμη κι από τον πρόεδρο Ερντογάν. Η Άγκυρα έστρωσε ένα έδαφος διαλόγου στην Ελλάδα, την οποία δέχτηκε σε υψηλότατο επίπεδο, αλλά παρ’ όλα αυτά, ο Δένδιας προτίμησε την κρίση» σχολιάζει ο Αμπντουλκαντίρ Σελβί, ο οποίος κάνει λόγο για «σχεδιασμένη στρατηγική εκ μέρους του Έλληνα πρωθυπουργού Μητσοτάκη, προτού ο Δένδιας έρθει στην Τουρκία».

«Αποδείχθηκε ότι η στάση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών δεν ήταν μια αυθόρμητη ενέργεια. Αποκαλύφθηκε ότι η Ελλάδα, την ώρα που έστελνε τον υπουργό Εξωτερικών Δένδια στην Άγκυρα, αναλάμβανε παράλληλα δράση για να φέρει το υπό γαλλική σημαία πλοίο της εντός της υφαλοκρηπίδας μας στη Μεσόγειο την ίδια μέρα. Η Αθήνα προφανώς σχεδίαζε μία ταυτόχρονη κρίση. Αυτό κατέστησε σαφές ότι η Αθήνα είναι υπέρ της κρίσης κι όχι του διαλόγου. Διπλή κρίση. Ταυτόχρονη κρίση» υποστηρίζει ο Σελβί.

Ο Αμπντουλκαντίρ Σελβί συνοψίζει τις τελευταίες εξελίξεις με την Ελλάδα ως εξής:

  • Η κρίση, που προκλήθηκε από τον Δένδια, σχεδιάστηκε στην Αθήνα
  • Ο Δένδιας ήρθε στην Τουρκία όχι για να κάνει διάλογο, αλλά για να προκαλέσει κρίση.
  • Η Ελλάδα ξεκίνησε την πρόκληση με το ερευνητικό πλοίο υπό γαλλική σημαία στη Μεσόγειο την ίδια μέρα.

Η πρόκληση της Άγκυρας

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία, κάνοντας χρήση του παράνομου μνημονίου με την Λιβύη, με μία πρωτοφανή κίνηση που δείχνει τον εκνευρισμό της γειτονικής χώρας, έστειλε το πολεμικό της πλοίο στην περιοχή με σκοπό να απειλήσει το γαλλικό, ούτως ώστε να αποχωρήσει από την περιοχή.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, το τουρκικό πολεμικό σκάφος εισέβαλε στην περιοχή προκειμένου να «απειλήσει» γαλλικό ερευνητικό πλοίο.

Πρόκειται για πρωτοφανή πρόκληση που δεν έχει προηγούμενο, διότι το γαλλικό ερευνητικό βρίσκεται λίγα μόλις μίλια νότια της Κρήτης σε περιοχή ελληνικής κυριαρχίας.

πηγή: in.gr 

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024