20/04/2024

Κρίση στην συνεργασία  Ρωσίας –Τουρκίας;

Turkish President Tayyip Erdogan leaves a meeting after announcing an economic reform package, in Istanbul, Turkey March 12, 2021. REUTERS/Murad Sezer

Γράφει ο Κωνσταντίνος Νικολετόπουλος 

 

Την Τετάρτη,  παρακολουθήσαμε τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν  να μιλά με πρωτοφανή σκληρότητα ενάντια στη Δύση και να την προειδοποιεί ότι τυχόν επιθέσεις των Ουκρανών εναντίον των Ρωσόφωνων της Ανατολικής Ουκρανίας θα έχουν βαρύτατο τίμημα. Την ίδια στιγμή,  ο υπουργός άμυνας  της Ρωσίας Σεργκέι  Σοιγκού  κατηγορούσε τη Δύση για αποσταθεροποιητικές τάσεις στην ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.  Τη σημαντικότερη όμως δήλωση έκανε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Ιβάνοφ, ο οποίος προειδοποίησε την Τουρκία ότι σε περίπτωση πώλησης μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην Ουκρανία, αυτό θα είχε ως  συνέπεια την επανεξέταση της όλης συνεργασίας των δυο χωρών σε στρατιωτικό επίπεδο.

Να δούμε όμως γιατί αυτή η δήλωση είναι τόσο σημαντική:

 Από το 2016 Τουρκία και Ρωσία είναι στρατηγικοί εταίροι, ιδίως στη Συρία . Η Τουρκία από το 2016  μέχρι και σήμερα έχει εκτελέσει συνολικά 3 στρατιωτικές επιχειρήσεις :

 1) Την επιχείρηση Ασπίδα του Ευφράτη, δυο μόλις μήνες μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016

2) Την επιχείρηση Κλάδος Ελαίας τον Ιανουάριο του 2018

 3) Την επιχείρηση Πηγή Ειρήνης τον Οκτώβριο του 2019 

Επίσης, η Τουρκία με την ανοχή της Ρωσίας εγκατέστησε ισχυρές δυνάμεις στο Ιντλίμπ. Συνολικά, στην πόλη υπάρχουν πάνω από 70 τουρκικά παρατηρητήρια και περίπου 8.000 Τούρκοι στρατιώτες.   Η Τουρκία, για να πετύχει τους στόχους της στη Συρία, δέχτηκε την παραμονή του Άσαντ  στην εξουσία της χώρας, υπαναχωρώντας τουλάχιστον μέχρι τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών που είναι προγραμματισμένες για τις 26 Μαΐου . 

Βέβαια, αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τους Τουρκομάνους αντάρτες που στηρίζει ο τουρκικός στρατός,  οι οποίοι θέλουν διακαώς την ανατροπή της Κυβέρνησης Άσαντ.  Πρέπει λοιπόν να γνωρίζουμε όλοι ότι αυτές οι επιχειρήσεις έγιναν με τη σύμφωνη γνώμη της Μόσχας και της Τεχεράνης, οι οποίες δεν επιθυμούν σε καμία περίπτωση  κουρδική κρατική οντότητα στην περιοχή. Ενημερωτικά, η πιο φονική επιχείρηση για τον τουρκικό στρατό ήταν η επιχείρηση στο Αφρίν, όπου έχασαν τη ζωή τους συνολικά 84 Τούρκοι στρατιώτες.

Η επόμενη συνεργασία των δυο πλευρών έγινε στον Καύκασο και συγκεκριμένα στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.  Και εκεί, η επιχείρηση των Αζέρων έγινε με  τη συγκατάθεση της Μόσχας. Ο πόλεμος των 44 ημερών έγινε μετά από υπόγεια συμφωνία Αζερμπαιτζάν –Τουρκίας- Ρωσίας . Αυτό αποδείχτηκε από το γεγονός της δημιουργίας του κοινού ρωσοτουρκικού κέντρου παρατήρησης.

Εδώ λοιπόν πρέπει να πούμε ότι η Ρωσία, παρά την ανοχή που δείχνει στη Τουρκία, παρακολουθεί στενά τις τουρκικές κινήσεις  ιδιαίτερα στη Συρία. Από το 2019 μετά την επιχείρηση ‘’Πηγή Ειρήνης’’, οι δυο πλευρές  ξεκίνησαν τη διεξαγωγή κοινών περιπολίων με τη πρώτη να γίνεται  την 1η Νοεμβρίου 2019 . Κατά τη διάρκεια αυτής της συνεργασίας πρέπει να τονίσουμε ότι υπήρξαν και τέσσερα περιστατικά που δείχνουν ότι αυτό που έχει η Ρωσία με την Τουρκία δεν είναι μια βαθιά συμμαχία, αλλά μια εταιρική σχέση, στην οποία υπάρχουν  και πολλές διαφωνίες. Το πρώτο γεγονός συνέβη την 9η Φεβρουαρίου 2017,  τότε ρωσικά αεροσκάφη βομβάρδισαν κατά λάθος θέσεις του τουρκικού στρατού στην ευρύτερη περιοχή της Αλ Μπαμπ,  με αποτέλεσμα το θάνατο 2 Τούρκων στρατιωτών και τον τραυματισμό άλλων 9. Τόσο ο πρόεδρος Πούτιν όσο και ο πρόεδρος Ερντογάν υποστήριξαν ότι πρόκειται περί ατυχήματος.

Το δεύτερο περιστατικό ήταν η ανοχή που έδειχναν οι Ρώσοι στις επιχειρήσεις του Συριακού στρατού στο Ιντλίμπ από το 2019, όπου  οι Σύριοι από το καλοκαίρι με την υποστήριξη της Ρωσίας είχαν περικυκλώσει 3 παρατηρητήρια στο Ιντλίμπ, με τους Ρώσους να ανεφοδιάζουν τις  τουρκικές δυνάμεις. Τα συγκεκριμένα παρατηρητήρια βρίσκονται στον αυτοκινητόδρομο Μ5 ο οποίος εκκενώθηκε τα Χριστούγεννα του 2020 αθόρυβα από τον τουρκικό στρατό. 

Το τρίτο περιστατικό ήταν αυτό της άμεσης απελευθέρωσης 18 Σύριων αιχμαλώτων  που είχαν συλληφθεί από τον τουρκικό στρατό για επιθέσεις στην επαρχία Ρασαλαίν. Οι αιχμάλωτοι απελευθερώθηκαν αμέσως μετά από παρέμβαση της Μόσχας, προκαλώντας οργή στις τάξεις του ελεύθερου συριακού στρατού .

Το τέταρτο  περιστατικό και το πιο σοβαρό, είναι τα γεγονότα της 27ης Φεβρουαρίου 2020 .Εκείνη την ημέρα,  ένα τουρκικό τάγμα καταδρομών κατευθυνόταν στο Ιντλίμπ μόλις έφτασε στον αυτοκινητόδρομο  Μ4 δέχτηκε σφοδρό βομβαρδισμό αρχικά από τη ρωσική αεροπορία . Επειδή γύρω από τη περιοχή υπήρχαν κτίρια , οι Τούρκοι στρατιώτες κατευθύνθηκαν σ’ αυτά, όμως το συριακό πυροβολικό βομβάρδισε και τα κτίρια στα οποία κατέφυγε η τουρκική δύναμη. Το αποτέλεσμα ήταν σύμφωνα με το αρχηγείο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων  34 τούρκοι στρατιώτες να σκοτωθούν και 70 να τραυματιστούν. Αυτά τα γεγονότα ήταν ξεκάθαρα μηνύματα  της Ρωσίας προς την Τουρκία. 

Μάλιστα,  χαρακτηριστικό της αποφασιστικότητας της Ρωσίας είναι το γεγονός ότι όταν έγινε η συγκεκριμένη επιδρομή, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ζήτησε από τη Μόσχα να επιτραπεί η είσοδος ελικοπτέρων στη Συρία με σκοπό τη  περισυλλογή νεκρών και τραυματιών. Η Μόσχα αρνήθηκε λέγοντας ότι “δε θα στείλετε ελικόπτερα, θα στείλετε ασθενοφόρα”.  Αυτά όμως έπρεπε να καλύψουν μια απόσταση  περίπου 70 χιλιομέτρων  από το Χατάι στο Ιντλίμπ. Μέχρι να επιστρέψουν πίσω θα χρειαζόταν μια διάρκεια 8 ωρών, με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος για πολλούς από τους τραυματίες.  Όλα αυτά δείχνουν ότι η Ρωσία έχει το πάνω χέρι στη Συρία.

Ο Ερντογάν δεν θέλει σε καμία περίπτωση  να θέσει σε κίνδυνο τη σχέση του με τη Μόσχα και για αυτό το λόγο, μετά τα γεγονότα στο Ιντλίμπ,  διέταξε τον τουρκικό στρατό να εκτελέσει επιδρομή εναντίον θέσεων του συριακού στρατού και μόνο, και σε καμία περίπτωση να μη χτυπήσουν θέσεις των ρωσικών δυνάμεων. Το αποτέλεσμα της επιδρομής, η οποία έγινε λίγες μέρες μετά ήταν 250  Σύριοι στρατιώτες νεκροί και περίπου 500 τραυματίες.

Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι μια προμήθεια drone από την  Τουρκία προς την Ουκρανία θα θέσει σε κίνδυνο τη κυβέρνηση Ερντογάν.  Η Ρωσία θέλει όσο τίποτε άλλο να διώξει την Τουρκία από το Ιντλίμπ. Η έλλειψη εμπιστοσύνης προς το τουρκικό στρατό αποδεικνύεται και από το γεγονός  ότι με βάση τα στοιχεία που έχουν δώσει οι ίδιοι οι Τούρκοι,  έχουν γίνει με τους Ρώσους τουλάχιστον 484 κοινές περιπολίες, αριθμός πολύ μεγάλος που δείχνει τη σχέση που υπάρχει μεταξύ των δυο χωρών.  Άρα καταλαβαίνουμε απόλυτα ότι αν η Τουρκία ξεπεράσει τις κόκκινες γραμμές του Κρεμλίνου, τα πράγματα θα είναι εξαιρετικά άσχημα για αυτήν τόσο στη Συρία όσο και στον Καύκασο. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στο Ιντλίμπ ακόμα και σήμερα η ρωσική αεροπορία δρα ανενόχλητη στη περιοχή και βομβαρδίζει θέσεις των Τζιχαντιστώ. Αν η Τουρκία αποφασίσει να ταχθεί στο ουκρανικό ζήτημα στο πλευρό  της Ουκρανίας και κατά της Ρωσία,  θα προκαλέσει την οργή της Μόσχας, η οποία θα εκδηλωθεί σε όλο το μέτωπο της Συρίας. Δεν  πρέπει λοιπόν να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο να υπάρξουν χτυπήματα εναντίον παρατηρητήριων του τουρκικού στρατού στο Ιντλίμπ και ίσως εγκατάλειψη του αυτοκινητόδρομου Μ4 από τις τουρκικές δυνάμεις. Σε κάθε περίπτωση,  η παρουσία του Ερντογάν στη Συρία οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό, στην ανοχή του προέδρου Πούτιν και σήμερα, το 2021, κρέμεται από μια κλωστή.

 

Πηγές;

https://www.zougla.gr/kosmos/article/i-tourkiki-epidromi-peripleki-to-siriako-pazl

http://www.ethnos.gr/diethni/arthro/ekexeiria_me_eggyisi_poutin-64803784/

http://www.reuters.com/article/us-mideast-crisis-syria-village-idUSKBN1560CM

 https://www.aa.com.tr/en/turkey/turkey-neutralizes-over-4-500-terrorists-in-afrin-army/1196627

https://www.trthaber.com/haber/gundem/bestepede-guvenlik-toplantisi-463663.html

https://tourkikanea.gr/%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%ba%ce%b9%ce%ba%ce%bf%cf%83-%cf%83%cf%84%cf%81%ce%b1%cf%84%ce%bf%cf%83/libia-82/?fbclid=IwAR3Ctmnz3DpDR4SxE3VsqRXO2aPp6yMo6cBuxLA3MLBFCv7sQ8LdI1PRtcE

https://www.yenicaggazetesi.com.tr/turkiye-sehitlerine-agliyor-269914h.htm

http://www.anixneuseis.gr/%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%AF%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%B5%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%AC%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%B9%CE%BD%CF%84%CE%BB%CE%AF%CE%BC%CF%80-%CF%84/?fbclid=IwAR02lT1GVuVKhle8ZN0Pkzo38euuigU0y3CDbVb3HF32DYEkpAlaiPPsBSg

 

https://infognomonpolitics.gr/2020/02/dyo-tourkous-stratiotikous-nekrous-chthes-tris-simera-anakinose-o-erntogan-kata-t-alla-ine-yperifanos/?fbclid=IwAR0wuU8RIIpCE4nS-GdRqEgY50eR0YZ9N0bdAy89yImyKeXhNyWqpEozqDo#.XlfFYMD7giI.facebook

https://www.cnnturk.com/turkiye/son-dakika-suriye-sinirina-komando-sevkiyati?utm_source=insider&utm_medium=web_push&utm_campaign=suriye_snrna_komando_sevkiyat&webPushId=NTkwNDc%3D

https://www.hurriyetdailynews.com/turkey-russia-launch-first-patrols-in-northern-syria-148178

https://www.yenisafak.com/gundem/yeni-askerlikte-sona-gelindi-3432104

https://www.aydinlik.com.tr/kontrol-saglandi-tsk-eli-degdi-turkiye-ekim-2019

https://www.aa.com.tr/tr/dunya/askeri-kaynaklar-f-35lerin-teslim-sureciyle-ilgili-pilotlarin-egitimi-suruyor/1442397

https://hightimetoawake.com/2019/08/05/the-battle-for-idlib-syria-map/

https://infognomonpolitics.blogspot.com/2019/08/blog-post_621.html?spref=fb&fbclid=IwAR1ZIP71imfyMnrcRv4FjXrFP8-YwD1APXSHvb1ZjmwSmLjWQZ9oROKFpLI

https://ahval.me/syrian-war/turkish-syrian-government-forces-clash-near-ras-al-ayn-local-medi

https://www.syriahr.com/en/146076/

http://www.bbc.com/news/world-middle-east-38919426

https://www.nordicmonitor.com/2020/04/turkish-military-office-familiar-with-erdogans-links-to-jihadists-mysteriously-killed-in-libya/

http://www.haberiyakala.com/binbasi-nadide-brifing-verdi-563409-haber

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024