18/04/2024

Μόνο σώζοντας την πατρίδα μας, σώζουμε κι εμάς τους ίδιους…

 

Γράφει ο δρ Δημήτρης Γκίκας

 

Παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης, η Συμφωνία των Πρεσπών όχι μόνο κυρώθηκε, αλλά κατατίθεται στη Βουλή σχέδιο νόμου που προβλέπει την υλοποίησή της. Μάλιστα, η εισήγηση για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ανατέθηκε στον Δημήτρη Καιρίδη, τον ίδιο που αποκάλεσε τον Μέγα Αλέξανδρο «όχι σημαντικότερο από έναν σωρό σκουπιδιών».

Η διγλωσσία του κυβερνώντος κόμματος στο ζήτημα συνιστά, πέρα από απαράδεκτη, και πολιτικά ανήθικη, καθώς η εκλογή της, στην ουσία, βασίστηκε κατεξοχήν στην προεκλογική υπόσχεση περί κατάργησης ή, έστω, ριζικής αναθεώρησης της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Η Συμφωνία των Πρεσπών αποτέλεσε εκ προοιμίου μια εθνικά μειοδοτική πράξη. Βασίστηκε στη λογική του κατευνασμού και της ενδοτικότητας που, δεκαετίες τώρα, το ελληνικό κράτος ακολουθεί στην εξωτερική της πολιτική. Όμως, παρόμοιες πολιτικές έστω και με τις καλές προθέσεις της διατήρησης της ειρήνης, ούτε ειρήνη φέρουν, ούτε πρόοδο. Αντίθετα, επιτρέπουν την ανάπτυξη συνεχών πιέσεων και, εν τέλει, καταλήγουν στο αναπόφευκτο δίλημμα: είτε ελευθερία, είτε «ασφάλεια». Οι περισσότεροι λαοί που επέλεξαν το πρώτο είναι κι αυτοί που γνώρισαν πραγματική ευημερία.

Τα εδαφικά κεκτημένα της χώρας μας (τα περισσότερα μέσω πολεμικών συγκρούσεων και αιματηρών θυσιών) συμπίπτουν με μια πολύ συγκεκριμένη, επιστημονικά αποδεδειγμένη, ιστορική διαδρομή. Όταν ξεπουλάς το ένα, υποθηκεύεις το άλλο και το αντίστροφο. Διότι, όπως έχει ειπωθεί, λαός χωρίς ιστορία δεν έχει μέλλον. Δεν υποθηκεύουμε, όμως μόνο μια ιστορική διαδρομή, αλλά και την ακεραιότητα της χώρας, το μέλλον της, τη θέση της ανάμεσα στα ελεύθερα κράτη της Ευρώπης και του κόσμου.

Ακόμα, όμως και σε επίπεδο οικονομικών συμφερόντων, η Συμφωνία των Πρεσπών συνιστά ξεκάθαρο «ξεπούλημα», καθώς η χρήση του ονόματος της Μακεδονίας αποτελεί, εκτός των άλλων, και ένα σημαντικό εμπορικό «σήμα κατατεθέν», το οποίο πλέον δεν θα μας ανήκει, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για τις προσπάθειες οικονομικής ανάκαμψης της χώρας μας.

Πρόσφατα, ο Υπ. Εξ. κ. Δένδιας έδειξε εμπράκτως ότι επιθυμεί μια αλλαγή στάσης στην εξωτερική πολιτική της χώρας. Το ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι απ’ αυτά που απαιτούν μια ανάλογη στάση.

Μόνο σώζοντας την πατρίδα μας, σώζουμε κι εμάς τους ίδιους…

 

πηγή κεντρικής φωτογραφίας: https://limenergates.blogspot.com/2018/01/blog-post.html

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024