29/03/2024

Κίνα, Ιράν και Ρωσία οι απειλές για τις ΗΠΑ με βάση την ετήσια έκθεση των υπηρεσιών ασφαλείας

Η ετήσια έκθεση παγκόσμιων απειλών κατά της εθνικής ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών με βάση την Κοινότητα Υπηρεσιών Πληροφοριών της χώρας, δόθηκε στη δημοσιότητα στις 9 Απριλίου. Η έκθεση επικεντρώνεται στις πιο άμεσες, σοβαρές απειλές για τις Ηνωμένες Πολιτείες κατά το τρέχον έτος. 

Σύμφωνα με την έκθεση, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους θα αντιμετωπίσουν ένα ευρύ φάσμα απειλών που εκτοξεύονται εν μέσω της παγκόσμιας διαταραχής που προκύπτει από την πανδημία  και στο πλαίσιο του μεγάλου ανταγωνισμού για την εξουσία, τις διαταραχές της οικολογικής υποβάθμισης και ένα μεταβαλλόμενο κλίμα σε συνδυασμό με τον αυξανόμενο αριθμό νέων παικτών και τη ταχέως εξελισσόμενη τεχνολογία. Η πολυπλοκότητα των απειλών, οι διασταυρώσεις τους και η πιθανότητα επίδειξης συμβάντων σε έναν ολοένα και περισσότερο διασυνδεδεμένο και κινητό κόσμο, δημιουργούν νέες προκλήσεις. Οι οικολογικές και κλιματικές αλλαγές, για παράδειγμα, συνδέονται με κινδύνους για τη δημόσια υγεία, ανθρωπιστικές ανησυχίες, κοινωνική και πολιτική αστάθεια και γεωπολιτική αντιπαλότητα. Η ετήσια αξιολόγηση απειλών του 2021 επισημαίνει ορισμένες από αυτές τις συνδέσεις, καθώς παρέχει τις βασικές εκτιμήσεις  για τις πιο πιεστικές απειλές για τα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ, ενώ τονίζει τους βασικούς αντιπάλους και τους ανταγωνιστές των Ηνωμένων Πολιτειών. 

Πεκίνο, Μόσχα, Τεχεράνη και Πιονγιάνγκ έχουν επιδείξει την ικανότητα και την πρόθεση τους να προωθήσουν τα συμφέροντά τους εις βάρος των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους, παρά την πανδημία. Η Κίνα είναι ολοένα και περισσότερο ανταγωνιστής, προκαλώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες σε πολλούς τομείς – ειδικά οικονομικά, στρατιωτικά και τεχνολογικά. Η Ρωσία στρέφεται εναντίον της Ουάσιγκτον, όπου μπορεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Το Ιράν παραμένει μια περιφερειακή απειλή με ευρύτερες δραστηριότητες στη περιοχή της Μέσης Ανατολής  και η Βόρεια Κορέα αποτελεί  παράγοντα αναστάτωσης στην περιφερειακή και παγκόσμια σκηνή.  Ταυτόχρονα, σημαντικοί επιπλέον αντίπαλοι και ανταγωνιστές ενισχύουν και ασκούν τις στρατιωτικές τους δυνάμεις, τον κυβερνοχώρο και τις άλλες δυνατότητές τους, αυξάνοντας τους κινδύνους για τις ΗΠΑ και τις συμμαχικές δυνάμεις.

Οι επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 θα συνεχίσουν να επιβαρύνουν τις κυβερνήσεις και τις κοινωνίες, τροφοδοτώντας ανθρωπιστικές και οικονομικές κρίσεις, πολιτικές αναταραχές και γεωπολιτικό ανταγωνισμό, καθώς χώρες, όπως η Κίνα και η Ρωσία, αναζητούν πλεονέκτημα μέσω δρόμων όπως η «διπλωματία εμβολίων». Όπως διαφαίνεται οι οικονομικοί και πολιτικοί μετασεισμοί από τις επιπτώσεις της πανδημίας θα γίνονται αισθητοί για τα επόμενα χρόνια. Οι χώρες με υψηλά χρέη ή που εξαρτώνται από τις εξαγωγές πετρελαίου, τον τουρισμό ή τα εμβάσματα φαίνεται πως θα αντιμετωπίσουν ιδιαίτερα προβλήματα. 

Η τεχνολογία και η διάδοσή της σε όλες τις πτυχές της καθημερινότητας μας θέτει μοναδικές προκλήσεις. Οι δυνατότητες του κυβερνοχώρου, για παράδειγμα, είναι αποδεδειγμένα αλληλένδετες με απειλές για την υποδομή των ΗΠΑ όπως αναφέρει η έκθεση. Το ISIS, η Αλ Κάιντα, το Ιράν και οι  σύμμαχοι τους συνεχίζουν να σχεδιάζουν τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον προσώπων και συμφερόντων των ΗΠΑ. Παρά τις απώλειες της ηγεσίας, οι τρομοκρατικές ομάδες έχουν δείξει μεγάλη ανθεκτικότητα και εκμεταλλεύονται περιοχές χωρίς έλεγχο για ανοικοδόμηση. Οι περιφερειακές συγκρούσεις συνεχίζουν να τροφοδοτούν ανθρωπιστικές κρίσεις, υπονομεύουν τη σταθερότητα και απειλούν. Ορισμένες έχουν άμεσες επιπτώσεις στην ασφάλεια των ΗΠΑ. Για παράδειγμα, οι μάχες στο Αφγανιστάν, το Ιράκ και τη Συρία έχουν άμεσες επιπτώσεις στις αμερικανικές δυνάμεις, ενώ οι εντάσεις μεταξύ  Ινδίας και Πακιστάν αποτελούν ανησυχία για την παγκόσμια ασφάλεια. Η ένταση στις σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, η δραστηριότητα ξένων δυνάμεων στη Λιβύη και οι συγκρούσεις σε άλλες περιοχές – συμπεριλαμβανομένης της Αφρικής, της Ασίας και της Μέσης Ανατολής – έχουν τη δυνατότητα να κλιμακωθούν ή να εξαπλωθούν.

Στην εικόνα που ακολουθεί μπορούμε να δούμε τις διαφορές σε σχέση με το 2011. 

 

Ολόκληρη η έκθεση εδώ 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024