14/07/2024

Οι ιερόσυλοι και βάνδαλοι στην Αγιά Σοφιά

Χειρότερη πρόκληση του Ερντογάν προς την παγκόσμια πολιτισμική και ηθική ευαισθησία, δεν γινόταν. Αυτή η φωτογραφία τα λέει όλα. Στα χέρια βανδάλων και ιεροσύλων, λεηλατικών ορδών της Κεντρικής Ασίας το ανεπανάληπτο δείγμα του μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς που λέγεται Αγία Σοφία.

Γράφει ο Πέτρος Μακρής 

 

Κυριολεκτικά ανατρίχιασα, αντικρύζοντας στα χτεσινά video της τηλεόρασης, έναν εσμό από «φερτούς» μουσουλμάνους, να προσκυνούν, με τις γνωστές ομαδικές επικύψεις στην προσευχή τους, τον …μοναδικό θεό της Αγίας Σοφίας, τον Αλλάχ (έτσι γράφει η ανόητη φωτεινή επιγραφή στο προαύλιο) και να ζητούν την εξ ύψους παρηγορίαν, καταμεσίς στο μοναδικό στον κόσμο μνημείο ασύγκριτης Τέχνης και χριστιανικής λατρείας. Στο ναό της του Θεού Σοφίας!

Περίμενα κάποια άμεση αντίδραση και καταδίκη γιατί όχι και κυρώσεις προς το ληστοσυμμοριτικό καθεστώς Ερντογάν. Περίμενα αυτή τη στάση πρώτα από την UNESCO, που ενέταξε στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς την Αγιά Σοφιά.

Και όταν λέμε ενέταξε εννοούμε ότι κατέγραψε αυτό το Ιουστινιάνειο μεγαλούργημα στην εξ αδιαιρέτου πνευματική περιουσία των λαών της Υφηλίου. Και όχι φυσικά στα πλιάτσικα, τους βανδαλισμούς και τις κατά συρροήν και καθ’ έξιν ιεροσυλίες του ημιπαράφρονος δικτάτορα Ερντογάν.

Ακόμη αναμένουμε όλοι μας την αντίδραση της UNESCO, η οποία ως βασικός πολιτισμικός θεσμός του ΟΗΕ πρέπει να το αντιληφθεί ότι παρόμοια στάση απαράδεκτης σιωπής εξισώνεται με συνενοχή…

Αν όμως αξίζει έπαινος στο Σταίητ Ντηπάρντμεντ των ΗΠΑ για την καταδίκη αυτών των ιεροσυλιών και βανδαλισμών (κάλυψη των ψηφιδωτών και νωπογραφιών της Αγίας Σοφίας με …μπερντέδες), αλλά και της Ερντογανικής παχυδερμίας, τότε δύο και τρεις φορές κρίμα και ντροπή για την ελληνική σιωπή.

Γιατί σιωπά η Ακαδημία Αθηνών; Είναι ή όχι κορυφαίο ίδρυμα όχι μόνον προστασίας αλλά και διάδοσης της πολιτιστικής μας οντότητας και κληρονομιάς; Γιατί σιωπούν οι πρυτανικές αρχές όλων των ΑΕΙ της χώρας μας; Γιατί η ίδια αδιαφορία από την ΟΛΜΕ και την ΟΙΕΛΕ; Μήπως, έστω και αργά όλες οι δημοσιογραφικές ενώσεις, τα καλλιτεχνικά επιμελητήρια, τα λογοτεχνικά και θεατρικά σωματεία θα έπρεπε σε κοινό ψήφισμά τους προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, την UNESCO, το Συμβούλιο της Ευρώπης, τον ίδιο τον ΟΗΕ, να καλέσουν την ανθρωπότητα για την με κάθε μέσον απόδοση των μνημείων της Παγκόσμιας Κληρονομιάς στον πραγματικό τους δικαιούχο, δηλαδή τους πολίτες όλου του κόσμου;

Ο υιός Νετανιάχου κατακεραυνώνει

Ο υποδειγματικά φιλαλήθης και φιλέλληνας γιος του πρωθυπουργού του Ισραήλ ο Γιαϊρ Νετανιάχου (στα δεξιά) πλάι στον πατέρα του.

Πολλές φιλικές ευχαριστίες και συγχαρητήρια στον φωτισμένο γιο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, τον Γιαϊρ Νετανιάχου. Είπε αυτά που πολλοί ημέτεροι ηγέτες και διανοούμενοι τα θεώρησαν περιττά… Διακήρυξε ανοιχτά προς την τουρκική ηγεσία:

1. «Δεν είστε ντόπιοι στην Ανατολία. Ήλθατε από την Κεντρική Ασία και διαπράξατε γενοκτονία εις βάρος του τοπικού ελληνικού χριστιανικού πληθυσμού».

2. «Η Ινσταμπούλ είναι στην πραγματικότητα η Κωνσταντινούπολη και την καταλάβατε παράνομα. Επίσης διαπράξατε γενοκτονία εις βάρος των Αρμενίων. Κατέχετε τώρα παράνομα τη Βόρεια Κύπρο, τη Βόρεια Συρία και το Κουρδιστάν».

3) «Η χώρα σας κυβερνάται από ένα δικτάτορα που θέλει να ανακαταλάβει και να καταπιέσει τον αραβικό κόσμο, όπως κατά την περίοδο της οθωμανικής αυτοκρατορίας».

ΠΗΓΗ: in.gr 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024