29/03/2024

Μια σύντομη εκτίμηση καταστάσεως για ό,τι θα αντιμετωπίσει η ελληνική διπλωματική αντιπροσωπεία στο παλαιστινιακό ζήτημα

Palestine flag

Γράφει ο Δημήτριος Τσαϊλάς*

 

Η νέα αραβο-ισραηλινή κρίση επικεντρώνεται από τη μια πλευρά στις επιθέσεις με ρουκέτες της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς από τη Γάζα, και από την άλλη πλευρά στις εκδιώξεις Παλαιστινίων από τα σπίτια τους στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη βίαιη καταστολή μουσουλμάνων διαδηλωτών στο Όρος του Ναού / Χαράμ αλ Σαρίφ που ξεκίνησε τις τρέχουσες επιθέσεις μεταξύ Παλαιστινίων και Εβραίων.

Έχοντας χάσει, στην προσπάθειά του να σχηματίσει νέα κυβέρνηση, ο Νετανιάχου ελπίζει να εμποδίσει τον Γιέρ Λαπίντ, τον τρέχοντα κάτοχο της εντολής, να το κάνει. Ο πόλεμος με τη Χαμάς είναι μια βολική ενίσχυση μιας προϋπάρχουσας κρίσης, που θα μπορούσε να φέρει τον Νετανιάχου την υποστήριξη που του έλειπε, να επεκτείνει τη θέση του κυβερνώντα ή να προκαλέσει ακόμη μια άλλη, πιθανώς ασαφή, ισραηλινή εκλογή.

Ποιες όμως είναι οι πραγματικές λύσεις;

Στη Μέση Ανατολή, οι προοπτικές δεν είναι τόσο καλές. Η Χαμάς υπολογίζει ότι θα κερδίσει πολιτική υποστήριξη από τις πυραυλικές της επιθέσεις, τουλάχιστον στη Δυτική Όχθη αν όχι στη Γάζα. Ο βομβαρδισμός θα μετακινήσει τη θέληση των Ισραηλινών σε μια πιο μαχητική κατεύθυνση, ειδικά καθώς φαίνεται ότι πυροδότησε τις συγκρούσεις μεταξύ Εβραίων και Αράβων στο Ισραήλ. Η ανασφάλεια είναι ένα ισχυρό πολιτικό κίνητρο που δεν ευνοεί τη μετριοπάθεια. Η μόνη ρεαλιστική εναλλακτική λύση για μια δεξιά κυβέρνηση στο Ισραήλ είναι αυτή με αραβική υποστήριξη. Βέβαια αυτό δεν συνέβη ποτέ και μάλλον είναι απίθανο μετά τις τρέχουσες μάχες. Ο Νετανιάχου μπορεί να μην επιβιώσει, αλλά η πολιτική της πολιορκίας θα συνεχιστεί, ειδικά εάν συνεχιστεί ο τρέχων μυστικός πόλεμος με το Ιράν.

Η Ελληνική διπλωματική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον ΥΠΕΞ κο Ν. Δένδια σε συνεργασία με τον ΟΗΕ πρέπει να ηγηθούν κάτω από το πρίσμα μιας πολιτικής που θα έχει ως σκοπό οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι να είναι σε θέση να ζουν με ασφάλεια, και να απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα ελευθερίας, ασφάλειας, ευημερίας και δημοκρατίας.

Αυτό δείχνει σαφώς προς την κατεύθυνση των ίσων δικαιωμάτων, είτε σε ένα κράτος είτε σε δύο. Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό από αμφότερες τις πλευρές, καθώς, η τρέχουσα πολιτική που βασίζεται στη διατήρηση ενός καθεστώτος άνισων δικαιωμάτων, τόσο στο Ισραήλ όσο και στη Δυτική Όχθη (για να μην αναφέρουμε τη Γάζα!) Δεν είναι βιώσιμη. Το Ισραήλ πρέπει να είναι δημοκρατικό και εβραϊκό και να επιτρέψει τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους.

 

 

*Ο Υποναύαρχος (εα) Δημήτριος Τσαϊλάς ΠΝ δίδαξε επί σειρά ετών στις έδρες Επιχειρησιακής Σχεδιάσεως καθώς και της Στρατηγικής και Ασφάλειας, σε ανώτερους Αξιωματικούς στην Ανώτατη Διακλαδική Σχολή Πολέμου, είναι μέλος και ερευνητής του Ινστιτούτου για την Εθνική και Διεθνή Ασφάλεια.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024