14/07/2024

Τουρκία: Ο αντίπαλος του Ερντογάν στις εκλογές του 2018 ίδρυσε κόμμα

epa06810820 A handout photo made available by the Republican People's Party (CHP) showing Muharrem Ince, Presidential candidate of Turkey's main opposition Republican People's Party (CHP), speaks during an election campaign rally, in Yalova, Turkey, 15 June 2018. Turkish President Erdogan announced on 18 April 2018 that Turkey will hold snap elections on 24 June 2018. The presidential and parliamentary elections were scheduled to be held in November 2019, but government has decided the change the date following the recommendation of the Nationalist Movement Party (MHP) leader Devlet Bahceli. EPA/ZIYA KOSEOGLU / CHP / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης στις προεδρικές εκλογές του 2018 που αντιμετώπισε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε σήμερα την ίδρυση νέου κόμματος, ανασυνθέτοντας το τουρκικό πολιτικό τοπίο δύο χρόνια πριν από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

«Θα μεταμορφώσουμε την Τουρκία» δήλωσε ο Μουχαρέμ Ιντζέ ανακοινώνοντας την ίδρυση του κόμματος Memleket (Πατρίδα) στην Αγκυρα, διατυπώνοντας σφοδρές επικρίσεις κατά της ηγεσίας του Ερντογάν, αλλά και του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της τουρκικής αντιπολίτευσης από το οποίο αποχώρησε.

«Η αντίθεσή μας είναι πλήρης προς την τάξη αυτή που βασίζεται στην λεηλασία…Η εξουσία δεν έχει μπορέσει να προσφέρει λύση σε κανένα πρόβλημα της χώρας» είπε. 

«Ρεαλιστική» εξωτερική πολιτική

Τονίζοντας ότι «δεν θα έχει κανένα πρόβλημα να δώσει έμφαση στον κοσμικό χαρακτήρα της χώρας, υποσχέθηκε επίσης να επιστρέψει, εάν εκλεγεί, σε μία «ρεαλιστική» εξωτερική πολιτική, κρίνοντας ότι η σημερινή τουρκική διπλωματία, συχνά πολεμοχαρής, «έχει παρεκτραπεί από τον άξονά της».

Ως προεδρικός υποψήφιος του CHP, ο Μουχαρέμ Ιντζέ είχε εξασφαλίσει το 30,64% των ψήφων στις προεδρικές εκλογές του 2018, στις οποίες επικράτησε ο Ερντογάν με το 52,59% των ψήφων. Οι επόμενες εκλογές είναι προγραμματισμένες για το 2023.

Βετεράνος της πολιτικής, χαρισματικός και ευφραδής συγκρινόμενος ορισμένες φορές με τον σημερινό πρόεδρο της Τουρκίας, ο Μουχαρέμ Ιντζέ κατόρθωσε να συγκεντρώσει μεγάλα πλήθη κατά τις προεκλογικές συγκεντρώσεις του 2018.

Αλλά πολλοί υποστηρικτές του δεν του συγχώρησαν ότι την βραδιά των εκλογών αναγνώρισε την ήττα του μέσω μηνύματος που έστειλε σε δημοσιογράφο, αντί μέσω ομιλίας προς τους ψηφοφόρους του.

Εκπρόσωπος της εθνικιστικής πτέρυγας του CHP, ο Μουχαρέμ Ιντζέ, είχε, πριν αποχωρήσει, επικρίνει σφοδρά το κόμμα από την θέση ότι θα έπρεπε να διοικείται με δημοκρατικότερο τρόπο.

Τρεις βουλευτές που αποχώρησαν στο τέλος του Ιανουαρίου από το CHP προσχώρησαν στο νέο κόμμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, in.gr 

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024