Η Αίγυπτος ως διαμεσολαβητής και η Τουρκία χαμένη
Γράφει ο Δημήτριος Τσαϊλάς*
H Αίγυπτος κατάφερε να ενισχύσει τη θέσης της στη διεθνή αρένα ως θετικός και σταθεροποιητικός περιφερειακός παράγοντας που συμβάλλει στην επίλυση συγκρούσεων. Έτσι επιτεύχθηκε η αιγυπτιακή ηγεμονία στη πολιτική και ασφάλεια, ακόμη και οικονομικά στη Λωρίδα της Γάζας εναντίον αντίπαλων παικτών, ιδίως του Ιράν, της Τουρκίας και του Κατάρ. Σκοπός της επίσης είναι η αποτροπή του μετασχηματισμού της Γάζας σε τρομοκρατική βάση που θα είχε αρνητική επίδραση στη σταθερότητα ασφαλείας στην Αίγυπτο γενικότερα, και ειδικότερα στο Σινά.
Η τουρκική πολιτική ελίτ, εφάρμοζε σχολαστικά σχεδιασμένες στρατηγικές για να κατασκευάσει κυριαρχικά δικαιώματα με βάση την απειλή για χρήση σκληρής ισχύος και για να δορυφοροποιήσει όλους τους γειτονικούς λαούς, και αυτό είναι πλέον αντιληπτό στη διεθνή κοινότητα. Η έννοια που εκφράζεται από τον Ερντογάν ότι η Μεσόγειος θα πρέπει να μοιραστεί σε μια «Τουρκική Ζώνη» που θα περιλαμβάνει τη μερίδα του λέοντος χωρίς να λογίζεται η Κύπρος και ο Ελληνισμός γενικότερα, δεν λαμβάνετε υπόψη από τους Διεθνείς παράγοντες.
Τώρα, η προσοχή όλων μας πρέπει να επικεντρωθεί στη συνεχή προσπάθεια της Τουρκίας να μετατρέψει με φανταστικούς “ισχυρισμούς” και εσκεμμένες εντάσεις και κρίσεις, οι οποίες θα λειτουργούν ως προϋπόθεση για να δημιουργήσουν χάος και αποσύνθεση των ισχυρών εθνικών κρατών σε φθαρμένα υποτελικά κράτη, στερούμενα αυτοδιάθεσης και κυριαρχίας.
*Ο Υποναύαρχος (εα) Δημήτριος Τσαϊλάς ΠΝ δίδαξε επί σειρά ετών στις έδρες Επιχειρησιακής Σχεδιάσεως καθώς και της Στρατηγικής και Ασφάλειας, σε ανώτερους Αξιωματικούς στην Ανώτατη Διακλαδική Σχολή Πολέμου, είναι μέλος και ερευνητής του Ινστιτούτου για την Εθνική και Διεθνή Ασφάλεια.