29/03/2024

Επίσκεψη Τσαβούσογλου: Προκλήσεις στη Θράκη- Αγκαλιές στην Αθήνα

Αντιφατικά, αλλά εν πολλοίς αναμενόμενα, μηνύματα έστειλε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά την πρώτη ημέρα της επίσκεψής του στην Ελλάδα. Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών βρέθηκε αρχικά στην Κομοτηνή, για ιδιωτική επίσκεψη όπως ισχυρίστηκε, όπου φρόντισε να προκαλέσει με τις αναφορές του περί «τουρκικής μειονότητας» και «τουρκικών σχολείων», ενώ λίγες ώρες αργότερα έφτασε στην Αθήνα όπου τον υποδέχτηκε με μια θερμή αγκαλιά ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, με τον οποίο δείπνησε στο εστιατόριο «Διόνυσος» στη σκιά της Ακρόπολης.

Το ανεπίσημο δείπνο κράτησε περίπου μιάμιση ώρα και παρακάθησαν σε αυτό επίσης, οι υφυπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών Κώστας Φραγκογιάννης και Σεντάτ Ονάλ, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Θεμιστοκλής Δεμίρης και ο πρεσβευτής της Τουρκίας στην Ελλάδα Μπουράκ Οζουγκέργκιν. ενόψει της αυριανής τους συνάντησης στο υπουργείο Εξωτερικών.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας επανέλαβε τις πάγιες προκλήσεις της Άγκυρας όσον αφορά τη Θράκη, μιλώντας για «τουρκική μειονότητα» και «τουρκικά σχολεία», γεγονός που προκάλεσε την άμεση απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Το σκηνικό αυτό ήρθαν να συμπληρώσουν τα τουρκικά πυρά κατά της Ελλάδας από την εκπρόσωπο του Τούρκου υπουργού Άμυνας η οποία, κατήγγειλε τη χώρα μας ότι παραβίασε το μορατόριουμ των ασκήσεων στο Αιγαίο στις 19 Μαΐου, ημέρα μνήμης για τον Μουσταφά Κεμάλ. Ενώ την ώρα που ο κ. Τσαβούσογλου βρισκόταν στη Θράκη, η Τουρκία προχώρησε σε 51 παραβιάσεις του ελληνικού ενάεριου χώρου στο Αιγαίο.

Ο Τσαβούσογλου έκανε ποδαρικό με πρόκληση όσον αφορά το καθεστώς της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ πήγε κατευθείαν στο τουρκικό προξενείο Κομοτηνής, απ όπου με tweet έκανε την πρώτη δημόσια τοποθέτησή του.

«Είμαστε στην Ελλάδα για να συναντήσουμε τους συμπατριώτες μας της Δυτικής Θράκης και να συζητήσουμε για τις διμερείς σχέσεις. Στην Ελλάδα θα συναντήσουμε μέλη της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης», έγραψε.

Οι επισκέψεις του Τσαβούσογλου στο τουρκικό προξενείο κα στο Μειονοτικό Γυμνάσιο-Λύκειο

Ο Τσαβουσογλου έφτασε υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στο τουρκικό προξενείο Κομοτηνής. Εκεί τον υποδέχθηκαν ο Τούρκος πρόξενος Μουράτ Ομέρογλου και οι ψευδομουφτήδες Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερίφ και Ξάνθης Αχμέτ Μετέ, ενώ τον συνόδευε ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα Μπουράκ Οζουγκέργκιν.

Στις 12 το μεσημέρι της Κυριακής ο Τούρκος ΥΠΕΞ κατέφτασε στον επόμενο σταθμό, το Μειονοτικό Γυμνάσιο-Λύκειο Κομοτηνής Τζελάλ Μπαγιάρ, όπου, όπως αναφέρει το xronos.gr συνέβη ένα απίστευτο περιστατικό. Τον Τούρκο ΥΠΕΞ συνόδευε αποστολή δημοσιογραφικών οργανισμών από την Τουρκία, στους οποίους επιτράπηκε η είσοδος μαζί με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, ενώ την ίδια ώρα τα δεκάδες ελληνικά ΜΜΕ, περιφερειακά και πανελλαδικά, έμειναν απέξω. Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες, δεν δόθηκε εντολή, ώστε να επιτραπεί η είσοδος και στους Έλληνες δημοσιογράφους. Μάλιστα, στο σχολείο υπάρχει κι αντιπροσωπεία μαθητών, που υποδέχθηκε τον Τούρκο ΥΠΕΞ, παρότι είναι Κυριακή και το σχολείο είναι κανονικά κλειστό. Μετά την επίσκεψή του στο σχολείο, ο Τούρκος ΥΠΕΞ έκανε μία σύντομη περιήγηση περιμετρικά του σχολείου, όπου και συνομίλησε με λιγοστούς κατοίκους που βρίσκονταν στο σημείο. Σύμφωνα με τους κατοίκους, ο Τσαβούσογλου τούς μετέφερε… χαιρετίσματα από τον Ερντογάν.

Η στήριξη στους ψευδομουφτήδες

Την απόλυτη στήριξη στους μη νόμιμους ψευτομουφτήδες Κομοτηνής Ιμπράημ Σερίφ και Ξάνθης Αχμέ Μετέ, μετέφερε με tweet του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Τον υποδέχθηκαν, παρόντος του Τούρκου προξένου Μουράτ Ομέρογλου και του Τούρκου πρέσβη στην Αθήνα Μπουράκ Οζουγκεργκίν σε κλειστή συνάντηση στο τουρκικό προξενείο Κομοτηνής –δήθεν «ιδιωτική- μετά την οποία ο Τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε:

«Στη Δυτική Θράκη συναντήθηκα με τον Μουφτή Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερίφ και τον Μουφτή Ξάνθης Αχμέτ Μετέ. Η δουλειά των Μουφτήδων συμβάλλει εξαιρετικά στην διατήρηση και ενδυνάμωση της ενότητας και της αλληλεγγύης της Τουρκικής Μειονότητας».

 

Πομάκοι: Ανεπιθύμητος ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα xronos.gr της Κομοτηνής, αμέσως μόλις έγινε γνωστή η είδηση ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ επισκέπτεται την περιοχή και μηχανεύεται τρόπο ώστε να βρεθεί «ιδιωτικά» και στην Πάχνη, ηχηρές αντιδράσεις υπήρξαν από Πομάκους, με χαρακτηριστικότερη αυτή του Πανελλήνιου Συλλόγου Πομάκων, που χαρακτήρισε persona non grata και ανεπιθύμητο τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, διευκρινίζοντας μετ’ επιτάσεως πως οι Πομάκοι ανήκουν στη μουσουλμανική μειονότητα.

Στο περιθώριο της συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ

Στην σκιά όλων αυτών των ρητορικών αλλά και πρακτικών αψιμαχιών μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωνε ότι έρχεται στην Ελλάδα με «θετική ατζέντα». Αυτό το γεμάτο αντιφάσεις κλίμα προσπάθησε να λειάνει ο θερμός εναγκαλισμός των δύο υπουργών Εξωτερικών λίγες ώρες πριν τις αυριανές επίσημες συζητήσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών με τον Έλληνα ομόλογό του και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Παρά όλο αυτό το κλίμα όπου οι διαφωνίες και οι αποκλίσεις είναι δημοσίως και με απόλυτη σαφήνεια καταγεγραμμένες, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έρχεται να βολιδοσκοπήσει την πιθανότητα μιας συνάντησης κορυφής Μητσοτάκη – Ερντογάν με την Άγκυρα να επιθυμεί διακαώς να γίνει στις Βρυξέλλες στις 14 Ιουνίου στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ

Το μήνυμα Ερντογάν στον Μητσοτάκη

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση που θα έχει σήμερα στις 10:30 σοτ Μέγαρο Μαξίμου με τον έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Μ. Τσαβούσογλου αναμένεται να μεταφέρει το μήνυμα του Τούρκου Προέδρου, ότι πρώτα απ’ όλα πρέπει να ομαλοποιηθούν οι σχέσεις των δύο χωρών και η ομαλοποίηση σημαίνει, ότι θα γίνονται τακτικές συναντήσεις, να προχωρήσουν τα ζητήματα τα οποία έχουν συζητηθεί στις προηγούμενες συναντήσεις.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην αποκλειστική συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής ουσιαστικά αφήνει να εννοηθεί ότι η Τουρκία δεν αποκλείει τη Χάγη αλλά θέτει ως προϋπόθεση ένα διμερή διάλογο επί του συνόλου της ατζέντας που έχει η Τουρκία και όχι αποκλειστικά για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ που επιμένει η Ελλάδα.

Μάλιστα ο κ. Τσαβούσογλου εμμέσως πλην σαφώς καλεί την Ελλάδα να παραιτηθεί από το μονομερές δικαίωμά της να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο στα 12 μίλια, ενώ χαρακτηρίζει παράλογη την ελληνική θέση για το Καστελόριζο και δεν παραλείπει να διαμηνύσει πως η Τουρκία είναι ικανή να απαντήσει και εκτός διπλωματικού πεδίου αν κρίνει ότι δεν διασφαλίζεται μέσω της διπλωματικής οδού τα συμφέροντά της.

«Για την διασφάλιση των δικαιωμάτων μας η προτίμησή μας είναι η διπλωματία και διάλογος αλλά είμαστε ικανοί να πάμε προς οποιαδήποτε κατεύθυνση που η γειτονική μας Ελλάδα ή άλλες χώρες επιλέξουν» αναφέρει με νόημα ο κ. Τσαβούσογλου στο Βήμα.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου με την παρουσία του στην Κομοτηνή και τα συμφραζόμενα αυτής ουσιαστικά έδειξε για ακόμα μια φορά την πρόθεση της Τουρκίας να διευρύνει την ατζέντα των συνομιλιών και με το ζήτημα της μειονότητας στη Θράκη.

 

πηγή: in.gr 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024