14/04/2024

Τουρκικό γιουρούσι Αλβανών χοτζάδων

Γράφει ο Δημοσθένης Ζιούλης 


Πενήντα χοτζάδες απ’ όλη την αλβανική επικράτεια αντέδρασαν δίνοντας στη δημοσιότητα μια σχεδόν τζιχαντιστικού περιεχομένου και ύφους δήλωση που τυπικά απευθύνεται στη Μουσουλμανική Κοινότητα της Αλβανίας και την Προεδρία της.  Η Μουσουλμανική Κοινότητα της Αλβανίας στην ουσία αποτελεί θεσμό ενιαίας αντιπροσώπευσης των μουσουλμάνων στη χώρα, τζαμιών και κοινοτήτων πιστών, που τα περιβάλει με τους πνευματικούς τους αρχηγούς.

Ο αριθμός των 50 χοτζάδων δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητος δεδομένου ότι τοποθετούνται με όνομα και επώνυμο, πράγμα που εύκολα επιτρέπει να υποθέσουμε πόσοι άλλοι ταυτίζονται με την επιστολή τους, ειδικά λαϊκοί θεολόγοι και κήρυκες, που διαδίδουν ίδιες θέσεις και προπαγάνδες στις ορδές των πιστών μουσουλμάνων.

Τα επιχειρήματα είναι σχεδόν αντιγραφή των όσων η τουρκική προπαγάνδα επαναλαμβάνει απ’ τις θέσεις του Προέδρου της Ερντογάν σε ό,τι αφορά στην πρόσφατη σύγκρουση του κράτους του Ισραήλ με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζα.

Ουσιαστικά, οι υπογράφοντες το υπόμνημα, που μάλλον αποτελεί προβολή των πολιτικών της Άγκυρας  (ας μη ξεχνάμε πως όλες οι πρεσβείες τους σε χώρες με μουσουλμανικούς πληθυσμούς έχουν Ακόλουθο Θρησκευτικών Υποθέσεων, πολλές φορές είναι ο ίδιος χότζας), αναφέρονται σε δείπνο – ιφτάρ κατά το τυπικό του Ισλάμ, που έγινε την τελευταία εβδομάδα του Ραμαζανιού, ( 11 Μαΐου) , στα Τίρανα με πρωτοβουλία του επικεφαλής της Κοινότητας των Μπεκτασί, Αρχιμπαμπά Εντμόντ Μπραχίμι και του Πρέσβη του Ισραήλ στα Τίρανα. Μετείχε επίσης η Πρέσβης των ΗΠΑ στην Αλβανία.

Στο δείπνο αυτό εκπροσωπήθηκε και η Μουσουλμανική (Σουνιτική) Κοινότητα της Αλβανίας διά του Μουφτή της μεγαλύτερης περιφέρειας τους, των Τιράνων.

Εδώ έγκειται και η αντίθεση των Χοτζάδων του υπομνήματος που εν τούτοις το πάνε πολύ μακρύτερα. Κρίνοντας άτοπη την συμμετοχή σε δείπνο του εκπροσώπου του κράτους του Ισραήλ ( ο Πρέσβης εν προκειμένου) ενώ συνεχίζονταν ο βομβαρδισμός στη Λωρίδα αλλά και η έξωση απ’ το τέμενος Αλ-Άκσα, οι ιεροκήρυκες του Ισλάμ, δεν ζητούν μόνο τη συγνώμη του Αρχιμουφτή της Αλβανίας, ο οποίος εξελέγη προ διετίας με την παρέμβαση των υπηρεσιών των ΗΠΑ,  αποκλείοντας τον υποψήφιο επιλογής του Ερντογάν.

 

 

 

πηγή: Tαχυδρόμος 

Eπιμέλεια κειμένου Geopolitics Editorial Team 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024