01/04/2023

Geopolitics & Daily News

Global news on Economy, Security, Politics and more

Η Ελληνική συμμετοχή στην Απόβαση στη Νορμανδία

Γράφει ο Παναγιώτης Γέροντας 

 

 

Σαν σήμερα, 6 Ιουνίου του 1944, αρχίζει η Απόβαση στη Νορμανδία. Η Απόβαση στη Νορμανδία με κωδική ονομασία Operation Overlord (Επιχείρηση Επικυρίαρχος) ήταν η Συμμαχική απόβαση στα παράλια της Γαλλίας με αντικειμενικό σκοπό (ΑΝΣΚ) να δημιουργήσει ένα προγεφύρωμα από την Καν έως το Χερβούργο, μέσω του οποίου οι Σύμμαχοι θα περνούσαν στρατεύματα από τη Μεγάλη Βρετανία στην ηπειρωτική Ευρώπη.

Το απόσπασμα που ακολουθεί είναι από το βιβλίο μου “Μεθ’ Ορμής Ακαθέκτου. Επίτομη Ιστορία του Πολεμικού Ναυτικού 1821 – 1945”, εκδ. Υπηρεσίας Ιστορίας Ναυτικού, Αθήνα 2016.

“Στις 6 Ιουνίου του 1944 πραγματοποιήθηκε από τους Συμμάχους η απόβαση στη Νορμανδία. Σκοπός ήταν η περαιτέρω σύμπτυξη των γερμανικών δυνάμεων δεδομένου ότι ήδη πιέζονταν από το μέτωπο της Ιταλίας αλλά και από τη ρωσική προέλαση. Στην επιχείρηση έλαβαν μέρος πάνω από 3 εκατομμύρια άνθρωποι, ενώ περί τους 200.000 ήταν το προσωπικό των συμμαχικών πλοίων. Η επιχείρηση έληξε επιτυχώς για τους Συμμάχους στις 30 Ιουνίου, όταν είχε πια εδραιωθεί το προγεφύρωμα. Μέχρι τότε είχαν μεταφερθεί στις γαλλικές ακτές συνολικά 850.000 άνδρες, 148.000 οχήματα και 570.000 τόνοι προμηθειών από 7.000 πλοία από τα οποία βυθίστηκαν 59.

Από τον Ελληνικό Στόλο συμμετείχαν οι κορβέτες Κριεζής (κυβερνήτης πλωτάρχης Κιοσσές) και Τομπάζης (κυβερνήτης πλωτάρχης Παναγιωτόπουλος). Ήταν μόνο δύο, διότι το κύριο πεδίο επιχειρήσεων του Ελληνικού Στόλου ήταν η Μεσόγειος.

Το Κριεζής συμμετείχε σε συνοδεία νηοπομπών από τη Μ. Βρετανία προς τις γαλλικές ακτές, ενώ και το Τομπάζης συμμετείχε ως συνοδό αποβατικών πλοίων, αλλά και ως περιπολικό στην ενίσχυση του δημιουργηθέντος προγεφυρώματος και τον ανεφοδιασμό των συμμαχικών δυνάμεων. Την παραμονή της επιχείρησης, το Τομπάζης, συμμετέχοντας σε συνοδεία απέπλευσε από το Πόρτσμουθ και έπλευσε με τη νηοπομπή στις εκβολές του Σηκουάνα, όπου αποβιβάστηκαν τα μεταφερόμενα στρατεύματα, ενώ στις 6/6 κατέπλευσε και πάλι στην ίδια περιοχή ως διοικητής νηοπομπής και αποβίβασε τους πρώτους κομάντος στην ακτή.

Παράλληλα, από τους Συμμάχους σχεδιαζόταν και απόβαση στη Νότια Γαλλία. Η επιχείρηση αυτή στην αρχή προοριζόταν να είναι μια επιχείρηση αντιπερισπασμού στην απόβαση της Νορμανδίας.

Τελικά όμως, εξελίχθηκε σε μια επιχείρηση μεγάλης κλίμακας, στην οποία συμμετείχαν 88086 πλοία όλων των τύπων. Σε αυτή την επιχείρηση συμμετείχαν από τον Ελληνικό Στόλο τα αντιτορπιλικά Θεμιστοκλῆς (κυβερνήτης πλωτάρχης Σαρρής), Ναυαρίνον (κυβερνήτης αντιπλοίαρχος Νεόφυτος), Πίνδος (κυβερνήτης πλωτάρχης Φούφας) και Κρήτη (κυβερνήτης πλωτάρχης Ι. Θεοφανίδης). Τα ελληνικά αντιτορπιλικά υποστήριζαν την απόβαση με περιπολίες, ανθυποβρυχιακές έρευνες και συνοδείες. Επίσης συμμετείχαν και τα αρματαγωγά Σάμος (κυβερνήτης πλοίαρχος Λάππας), Λήμνος (κυβερνήτης πλωτάρχης Λέστος) και Χίος (κυβερνήτης πλωτάρχης Τετεμπίλης), τα οποία μέχρι της 12ης Σεπτεμβρίου ακατάπαυστα μετέφεραν στρατεύματα και υλικό σε διάφορους λιμένες της περιοχής της απόβασης”.

 

 

Σημείωση: Στη φωτογραφία εικονίζεται η κορβέτα «Κριεζής», η οποία έλαβε μέρος στην απόβαση της Νορμανδίας 6/6/1944 μαζί με την κορβέτα «Τομπάζης» (φωτογραφικό αρχείο Υπηρεσίας Ιστορίας Ναυτικού).

About Post Author

2021 Copyright © All rights reserved - Geopolitics & Daily News | Newsphere by AF themes.
Translate »
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2023