01/04/2023

Geopolitics & Daily News

Global news on Economy, Security, Politics and more

Ο πόλεμος στις Κλασικές Σπουδές ή αλλιώς η τυραννία της μειοψηφίας

Γράφει ο ιστορικός Παναγιώτης Γέροντας

 

 

Το Black Lives Matter δεν είναι κάτι νέο όπως ούτε και ο πόλεμος στην λάμψη του Ελληνικού Πολιτισμού. Μετά το 1945, η δυτική κοινωνία έχοντας βιώσει την φρίκη του ναζισμού και των στρατοπέδων συγκέντρωσης, πέρασε σταδιακά στο σημείο του να αποστρέφεται κάθετι αξιακό βάζοντας μια βραδυφλεγή βόμβα στα ίδια τα θεμέλια του δυτικού πολιτισμού.

Διότι αυτό είναι η Αρχαία Ελλάδα για την Δύση, η βάση των πάντων και για να προσθέσουμε και κάτι άλλο: είναι η αρχή της νομιμοποίησής της. Η Δύση χωρίς την Αρχαία Ελλάδα και την Ρώμη χάνει την οποιαδήποτε νομιμότητα κυριαρχίας ή έστω πρωτοκαθεδρίας της στον κόσμο. Τα όπλα δεν αρκούν. Τα όπλα τα είχε ο Ξέρξης. Ο ανθρωπισμός, οι φιλοσοφικές ιδέες, η δημοκρατία, οι άγραφοι ηθικοί κώδικες που καθορίζουν μια πολιτισμένη ζωή αλλά και οι γραπτοί νόμοι που βάζουν τάξη στο Χάος που απειλεί συνεχώς την Ανθρωπότητα με την αδυσώπητη εντροπία, δίνουν την πραγματική ισχύ, την πνευματική ακτινοβολία.

Η ύπαρξη πολλών εθνοτήτων δεν είναι κάτι καινούργιο. Υπάρχει από την ελληνιστική εποχή. Τόσος μάλιστα συγκρητισμός υπήρξε που έγινε κοσμογονία ολάκερη. Αυτό που λέει ο Καβάφης:

«Κι απ’ την θαυμάσια πανελλήνιαν εκστρατεία

την νικηφόρα, την περίλαμπρη,

την περιλάλητη, την δοξασμένη

ως άλλη δεν δοξάσθηκε καμιά,

την απαράμιλλη: βγήκαμ’ εμείς·

ελληνικός καινούριος κόσμος, μέγας.

Εμείς· οι Αλεξανδρείς, οι Αντιοχείς,

οι Σελευκείς, κι οι πολυάριθμοι

επίλοιποι Έλληνες Αιγύπτου και Συρίας,

κι οι εν Μηδία, κι οι εν Περσίδι, κι όσοι άλλοι.

Με τες εκτεταμένες επικράτειες,

με την ποικίλη δράση των στοχαστικών προσαρμογών.

Και την Κοινήν Ελληνική Λαλιά

ως μέσα στην Βακτριανή την πήγαμεν, ως τους Ινδούς»

Ποτέ όμως δεν υπήρξε πνευματική υποταγή στις μειονότητες. Ποτέ δεν προωθήθηκε η κολακεία προς τον ξένο, τον «άλλο» σε τέτοιο σημείο που να διαστρέφεται η ουσία της παραδεδομένης παράδοσης. Υπήρχε πάντα ενσωμάτωση, μεταμόρφωση, αναγέννηση. Σήμερα υπάρχει επανάναγνωση του παρελθόντος, διαστροφή των γεγονότων, γκρέμισμα των θεμελίων. Αυτήν την κολακεία ίσως κάποιοι να την θυμούνται στο ανεκδιήγητο βιβλίο του Martin Bernal «Μαύρη Αθηνά»”στο οποίο ισχυρίζεται ότι ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός κατάγεται από τον αιγυπτιακό. Η απάντηση ευτυχώς ήρθε από την κλασική φιλόλογο Mary Lefkowitz που αποδόμησε πλήρως τις θέσεις του Bernal.

Και τώρα υπάρχει το αφήγημα περί «λευκής υπεροχής» που αυτή τη στιγμή δεν ακούγεται πολύ λογικό. Και αυτό συμβαίνει γιατί πρέπει να αναρωτηθούμε ποιές είναι οι άλλες εναλλακτικές που μάς δίνονται. Ποιό είναι το άλλο που απλώνεται πέρα από το απώτατο σύνορο της πόλης κράτους (ή της Αυτοκρατορίας αν προτιμάτε) που είναι η Ελλάδα και η Κύπρος; Γιατί μπορεί τα δυτικά όπλα να συνέβαλαν στη δυστυχία των λαών στην Ανατολή, ο μη σεβασμός στην ανθρώπινη ζωή και η επικράτηση προνεωτερικών δομών εξουσίας, όπως η υποταγή στο μεσαιωνικό Ισλάμ είναι δική τους επιλογή.

 

About Post Author

2021 Copyright © All rights reserved - Geopolitics & Daily News | Newsphere by AF themes.
Translate »
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2023