28/03/2024

Η Ελλάδα αναπτύσσει τις αμυντικές σχέσεις της με Ινδία και Ιαπωνία

Δυο σημαντικές συναντήσεις έλαβαν χώρα το τελευταίο διάστημα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Πιο συγκεκριμένα στις 25 Μαΐου 2021, ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων Δρ. Κωνσταντίνος Π. Μπαλωμένος, υποδέχθηκε τον Ακόλουθο Άμυνας της Ινδίας Συνταγματάρχη Ανουπάμ Ασίς (Anupam Ashish), στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, στο πλαίσιο των διμερών αμυντικών σχέσεων της Αθήνας και του Ν. Δελχί.

Κατά τη συνάντηση, συζητήθηκαν θέματα – τομείς κοινού ενδιαφέροντος και εξετάστηκε η περαιτέρω διεύρυνση της συνεργασίας σε θέματα στρατιωτικών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, ειδικότερα, ασκήσεων και επιχειρησιακών συνεκπαιδεύσεων σε διμερές και πολυμερές επίπεδο, στρατιωτικής ακαδημαϊκής εκπαίδευσης και αντιμετώπισης υβριδικών απειλών. Οι δύο Αξιωματούχοι συζήτησαν επίσης τις αμοιβαίες προκλήσεις ασφαλείας και σταθερότητας που αντιμετωπίζει η κάθε χώρα,. Επιπλέον, είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ουσιαστική συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων ως μηχανισμού διαχείρισης της κρίσης που επέφερε η πανδημία του Covid-19. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, επιβεβαιώθηκαν οι ισχυροί δεσμοί φιλίας μεταξύ των δύο χωρών, ενώ παράλληλα τονίστηκε η σημασία περαιτέρω εμβάθυνσης των διμερών σχέσεων Ελλάδας και Ινδίας, στο πλαίσιο περιφερειακών και Διεθνών Οργανισμών.

 

Η δεύτερη συνάντηση έγινε στις 02 Ιουνίου 2021, με τον Υπεύθυνο Πολιτικού Τομέα του Ιαπωνικού Υπουργείου Άμυνας κ. Γιόσι Άμπε (Yoshi Abe). στο πλαίσιο των διμερών αμυντικών σχέσεων της Ελλάδας και της Ιαπωνίας. 

Κατά τη συνάντηση, συζητήθηκαν θέματα – τομείς κοινού ενδιαφέροντος και εξετάστηκε η διεύρυνση της συνεργασίας σε θέματα στρατιωτικών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, ασκήσεων και συνεκπαιδεύσεων σε διμερές και πολυμερές επίπεδο. Ειδικότερα, είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος όσον αφορά τις προκλήσεις που επέφερε η πανδημία του COVID-19, ειδικά για την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκυο. Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε η προοπτική εξέλιξης των αμυντικών συνεργασιών έναντι των υβριδικών απειλών και άλλων προκλήσεων, που αντιμετωπίζει η κάθε χώρα. Η συζήτηση επιβεβαίωσε τους ισχυρούς δεσμούς φιλίας μεταξύ των δύο χωρών. Τέλος, ο κ. Γενικός Διευθυντής προσκάλεσε τον ομόλογό του σε συζητήσεις για την περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών σχέσεων Ελλάδας και Ιαπωνίας.

 

Στο σημερινό πολυπολικό κόσμο είναι άκρως σημαντικό η χώρα μας να χτίζει τις συμμαχίες της και να επιδεικνύει πολύπλευρη συνεργασία, ειδικά με δυο χώρες όπως η Ινδία και η Ιαπωνία που παίζουν σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις στην Άπω Ανατολή. 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024