29/03/2024

Ο Ερντογάν θα συναντηθεί και με τον Μακρόν επιδιώκοντας συμφιλίωση

Του Κώστα Ράπτη

Η χορογραφία είναι αψεγάδιαστη: 48 ώρες πριν από την κρίσιμη συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν την ερχόμενη Τετάρτη στη Γενεύη, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πρόκειται να έχει το, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, “ραντεβού επανασυμφιλίωσης” με τον ισχυρό άνδρα της Άγκυρας, Ταγίπ Ερντογάν.

Και αυτό, πάλι, θα συμπέσει, όπως έγινε χθες γνωστό, με αντίστοιχη συνάντηση γεφύρωσης των διαφορών του Τούρκου προέδρου με τον ένοικο των Ηλυσίων Εμανουέλ Μακρόν.

Το sequencing είναι καθοριστικό: ο Μπάιντεν σκοπεύει να προσέλθει στην αναμέτρηση με τον Πούτιν έχοντας προηγουμένως εξασφαλίσει την ευθυγράμμιση της Τουρκίας στις νεοψυχροπολεμικές προτεραιότητες της Ουάσιγκτον, με συμβολική επικύρωση κάποια μορφή “παγώματος” των ρωσικών συστημάτων S-400 τα οποία έχει προμηθευτεί, προς μεγάλο ερεθισμό των ατλαντικών της συμμάχων, η γειτονική χώρα.

Κάτι τέτοιο, εάν επιβεβαιωθεί, θα αποτελέσει, μετά από πέντε χρόνια εντατικού ρωσοτουρκικού “φλερτ”, σημαντικό πλήγμα για τους σχεδιασμούς της Μόσχας και για το κύρος του Πούτιν προσωπικά.

Αλλά και ο Ταγίπ Ερντογάν, που πρόκειται να συναντήσει τον Αμερικανό πρόεδρο, αποδυναμωμένος όσο ποτέ στο εσωτερικό (με την δημοτικότητά του να υποχωρεί διαρκώς λόγω οικονομικής κρίσης, τον αρχιμαφιόζο Πεκέρ να τον απειλεί δημοσίως με τα βιντεοσκοπημένα μηνύματά του και τον περιβαλλοντικό συναγερμό της “θαλάσσιας βλέννας” στην Προποντίδα να αναδεικνύει όλες τις στρεβλώσεις του “τουρκικού μοντέλου”) δεν προτίθεται να μεταβεί στις Βρυξέλλες παντελώς άοπλος. Το κλείσιμο του παράπλευρου μετώπου με τον Μακρόν εντάσσεται σε αυτή την προσπάθεια “θωράκισης¨.

Εξ ού και οι δύο ηγέτες επιχειρούν με ανταλλαγές μηνυμάτων από τις αρχές του χρόνου να επανορθώσουν το “τραύμα”, το οποίο έφθασε πέρσι να είναι τόσο βαθύ, ώστε ο Ερντογάν να διερωτάται δημοσίως για την πνευματική ευστάθεια του Μακρόν.

Οι προνομιακές σχέσεις της Τουρκίας με τη Γερμανία, αλλά και χώρες της ανατολικής (Πολωνία, Ουγγαρία) και νότιας (Ιταλία, Ισπανία, Μάλτα) Ευρώπης αποτελούσαν ήδη ένα “χαρτί” το οποίο ο Ερντογάν αξιοποιούσε, όσο οι διαθέσεις της Ουάσιγκτον έδειχναν μάλλον τιμωρητικές, ώστε να επιβεβαιώσει τον ρόλο του εντός της “συλλογικής Δύσης”.

Από την άλλη, ο Γάλλος πρόεδρος δεν έχει λόγο να αυτοαπομονωθεί, επιμένοντας σε μία γαλλο-τουρκική “βεντέτα”, όταν διαφαίνεται ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν προχωρά, με ένα συνδυασμό “μαστιγίου” και “καρότου”, στην αναθέρμανση των σχέσεων με την Άγκυρα.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα δήλωσε χθες ο Μακρόν. “Έχουμε βαθιές διαφορές και το γνωρίζουμε. Είχαμε αντιδικίες μερικές φορές και τις αποδεχόμαστε. Αλλά όποιες και αν είναι οι διαφωνίες, οφείλουμε να συζητούμε” τόνισε ο ένοικος των Ηλυσίων σε συνέντευξη Τύπου ενόψει των συνόδων της G7 και του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Για την ιδιαίτερη συνάντηση με τον Ερντογάν πριν από την έναρξη της Ατλαντικής Συνόδου σημείωσε: “Είναι κάτι που το θέλαμε και οι δύο. Νομίζω είναι κάτι καλό. Χρειάζεται να δούμε ο ένας τον άλλο και να εμπλακούμε σε διάλογο”.

Μάλιστα ο Γάλλος πρόεδρος προθυμοποιήθηκε να ενημερώσει τον Τούρκο ομόλογό του και για τη φιλοσοφία των νομοθετικών πρωτοβουλιών του για την αντιμετώπιση του ισλαμικού εξτρεμισμού και “σεπαρατισμού” στο εσωτερικό της Γαλλίας, οι οποίες είχαν προκαλέσει τις ρητορικές εκρήξεις του Ερντογάν και εκκλήσεις για μποϊκοτάζ γαλλικών προϊόντων στην Τουρκία.

Ο Εμανουέλ Μακρόν φρόντισε επίσης να εξάρει το ζήτημα των S-400, ώστε να περάσει το μήνυμα ότι η Άγκυρα βρίσκεται αντιμέτωπη με την ομόθυμη αντίδραση των συμμάχων του ΝΑΤΟ, ενώ στην ατζέντα του ραντεβού της Δευτέρας θα βρίσκονται ασφαλώς τα θέματα της ανατολικής Μεσογείου, της Συρίας, της Λιβύης και του Ναγκόρνο Καραμπάχ, στα οποία Γαλλία και Τουρκία υποστήριξαν αντίπαλες πλευρές.

Μέχρι τώρα, τα πρώτα ανοίγματα του Ερντογάν είχαν αντιμετωπισθεί στο Παρίσι με την προειδοποίηση ότι τα λόγια πρέπει να επιβεβαιωθούν από πράξεις. Το αν ήρθε πράγματι η ώρα των πράξεων θα απαντηθεί με την έλευση της νέας εβδομάδας.

 

Πηγή: Capital.gr 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024