Ελλάδα και μεταναστευτικό: Επισκόπηση & Πρόβλεψη
Γράφει ο Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας
Στο παρακάτω κείμενο θα επισημανθούν μερικά σημεία για το μεταναστευτικό ζήτημα στη χώρα μας και πώς η Ελλάδα λόγω της έλλειψης ουσιαστικής πολιτικής οδεύει σε ατραπούς αρκετά σκοτεινούς και αδιάφανους. Είναι σημαντικό να αναφερθεί πώς παρότι, γενικά, υπάρχει μια μείωση ροών σε αριθμούς παράνομα εισερχομένων μεταναστών στην Ελλάδα, εντούτοις η πολιτική διαχείρισης τους παραμένει ελκυστική για κάποιον που θα ήθελε να εισβάλει στην ΕΕ μέσω της χώρας μας, αφού πολλά στοιχεία δεν έχουν αλλάξει σε σχέση με την διαχείριση της προηγούμενης κυβέρνησης (ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ)
Μεταναστευτικό
Ξεκινώ με μια μικρή μερίδα αξιωματούχων που ακόμη και σήμερα επιμένει στη διαχείριση του μεταναστευτικού με ήπιους τόνους και νομοθεσίες, όταν γύρω γύρω, τόσο η Ευρώπη όσο και οι ΗΠΑ αλλά και Ρωσία κλείνουν με στεγανά τα σύνορα τους. Θα θυμίσω εδώ πώς η Ελλάδα έχει μερικά σοβαρά σημεία, άξια αναφοράς, τα οποία σχετίζονται με την ασφάλεια της. Πρώτον, συνορεύει με χώρες που δεν είναι καθόλου φιλικές (Αλβανία, Σκόπια, Τουρκία) ενώ ταυτόχρονα έχει σοβαρά θέματα σταθερότητας στην οικονομία της ως αποτέλεσμα της κρίσης των τελευταίων ετών και της πολιτικής των μνημονίων. Παράλληλα, λάθος διαχειρίση καταστάσεων πολλών κυβερνήσεων έχει εκδιώξει τη νεολαία μας στο εξωτερικό μεγαλώνοντας με τον τρόπο αυτό το πρόβλημα επιβίωσης του φυσικού κράτους με τη σημερινή του μορφή αφού η αποδυνάμωση από οικονομία ως και εθνική άμυνα είναι αισθητή.
Είναι προφανές τώρα ότι το επιχείρημα του εμπλουτισμού του πληθυσμού της χώρας με αλλοδαπούς άλλης πολιτισμικής ταυτότητας είναι τουλάχιστον γελοίο. Είναι απορίας άξιο το πώς μετανάστες που ασπάζονται τον Ισλαμισμό της σαρία και της τζίζγια μέσα από το πρίσμα της τζιχάντ θεωρείται ότι μπορούν να ενσωματωθούν, ενώ επί της πραγματικότητας δεν θα έπρεπε καν να μείνουν ως προσωρινοί φιλοξενούμενοι στη χώρα. Η Ελλάδα, μην ξεχνάμε, πώς μπορεί φυσικά να δώσει άσυλο σε αιτούντες, αλλά δεν είναι σε κανένα σημείο υποχρεωμένη να το κάνει για το σύνολο όλων αυτών που εισβάλουν παράνομα, ειδικά αν τίθεται θέμα ποσόστωσης και εθνικής ασφάλειας. Φυσικά αυτό αποκρύπτεται εντέχνως από τις πολιτικές ηγεσίες, διότι ταυτόχρονα θα σήμαινε και μείωση εσόδων από επιδοτήσεις της ΕΕ που φτάνουν πολλές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ ετησίως αφού η χώρα μας λειτουργεί ως κυματοθραύστης ή έστω “τουρνικέ θύρα” για όλες αυτές τις ροές.
Η παρουσία των μεταναστών στην Ελλάδα δημιουργεί τέτοιες συνθήκες που περιγράφονται άριστα στο έργο του Σάμιουελ Χάντινγκτον (Η Σύγκρουση των Πολιτισμών και ο ανασχηματισμός της Παγκόσμιας Τάξης) το οποίο δυστυχώς στα πρώτα χρόνια κυκλοφορίας του λοιδωρήθηκε από αρκετούς, για να ανακαλέσουν πλέον βλέποντας εικόνες του βιβλίου στη καθημερινότητα της Γαλλίας, της Σουηδίας, της Δανίας, της Γερμανίας, του ΗΒ και γενικά όποιων χωρών θεώρησαν πώς μπορεί η ανοχή να τονίσει την ενσωμάτωση. Η παρουσία τους έφερε φυσικά το ακριβές ανάποδο, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα συνοχής και βίας στις τοπικές κοινωνίες καθώς μετέφεραν το δικό τους πολιτισμικό πρότυπο σε ένα ξένο κράτος-χώρα. Θετικό παράδειγμα διαχείρισης των παραπάνω παραδόξων, πάντως, αποτελεί η Ρωσία που έχει μεγάλο ποσοστό μουσουλμάνων μεν, αλλά μηδενική ανοχή σε ό,τι αφορά παραβάσεις έναντι νομοθεσιών και συντάγματος.
Το σώμα πληθυσμού που δημιουργείται λοιπόν σε μια χώρα στην Ευρώπη (και στην Ελλάδα) ενδεχομένως να αυξηθεί είτε διά τεκνοποίησης είτε διά ροών. Αυτό σημαίνει πώς σε μερικά χρόνια από τώρα, είναι δυνατόν να δούμε δημιουργία ισλαμικού κόμματος (πήραμε μια γεύση σε αυτοδιοικητικές εκλογές – όπου είχαμε κάτι αντίστοιχο στην περιοχή της Ροδόπης) που θα έχει πιθανότητες εισόδου ακόμα και στην Ελληνική Βουλή. Βούτυρο στο ψωμί της Τουρκίας προφανώς, που θα σπεύσει να αγκαλιάσει αυτή την “μειονότητα” ως δικούς της ανθρώπους κατά την πάγια τακτική της Άγκυρας. Δεν δίστασε άλλωστε να το κάνει ακόμα και στην Γερμανία υποχρεώνοντας την Μέρκελ να περιορίσει τον Ερντογάν σε λόγο μόνο εντός του τουρκικού προξενείου.
Παράλληλα, η Ελλάδα ρισκάρει και εδαφικές απώλειες ξεκάθαρα πλέον στο Ανατολικό Αιγαίο, όταν πληθυσμοί αλλοδαπής καταγωγής φτάνουν σε αντιστοιχία το 1:1 με τους μόνιμους κατοίκους ή ακόμα και το 3:1 πολλές φορές, οδηγώντας σε μια ανισορροπία καταστάσεων που σε μια ένταση ίσως αποδειχτεί λύδια λίθος στην κατάληξη της κυριαρχίας επί του εδάφους αυτού. Και μην πάει το μυαλό μόνο στην Τουρκία και μια πιθανή εμπλοκή μαζί της. Υπάρχουν αρκετοί στα Β.Δ. μας που αντίστοιχα δεν θα έλεγαν όχι σε στήριξη σε ένα τέτοιο ζήτημα, αν εγερθεί, καθώς με την σειρά τους θα αρχίσουν να μιλάνε πιο έντονα και σοβαρά για Τσαμουριές και άλλα συναφή. Θυμίζω εδώ πώς υπάρχει σοβαρή κουβέντα από οργανώσεις που θρέφονται από τα Τίρανα και με την σειρά τους από την Άγκυρα, για να δημιουργηθεί πολιτικός χώρος με φόντο τον μαύρο αετό των Τιράνων εντός της Ελλάδος.
Δημογραφικό και σύνορα
Σε λίγους μήνες στη χώρα μας θα ξεκινήσει η νέα προσπάθεια απογραφής πληθυσμού που είναι εξαιρετικά πιθανό πώς θα κρύβει πολύ δυσάρεστες εκπλήξεις για όλους μας. Αύξηση αλλοδαπών σε καταγωγή (αρκετοί πολιτογραφημένοι πλέον), μείωση γεννήσεων, μείωση πληθυσμού στην περιφέρεια, μεγάλη διαρροή πληθυσμού εκτός συνόρων κυρίων ατόμων νέων παραγωγικής ηλικίας, κ.α. Σε απάντηση αυτού, το μόνο μέτρο που είδαμε να λαμβάνεται είναι μια ιδιωτική πρωτοβουλία από συστημική τράπεζα, όπου ακόμα και εκεί, πολιτικά πρόσωπα δεν δίστασαν να δείξουν πώς η ατζέντα τους αφορά περισσότερο τον εμπλουτισμό της Ελληνικής ταυτότητας με ψηφίδες πολιτισμικές του Ισλάμ όπου μέχρι και τον πολύ πρόσφατο 20ο αιώνα αποτέλεσαν την πλέον εχθρική ύπαρξη για την Ελλάδα (βλ. πολέμους με Τουρκία εώς και το 1974).
Φυσικά σε όλα αυτά έχουμε και “ακτιβιστές” και υποτιθέμενα εθνικά κέντρα σκέψης και στρατηγικής (πολλές φορές με ιδιαίτερα περίεργο ρόλο) που η πρώτη άρνηση τους είναι ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να κλείσει τα σύνορα της. Κάτι που προφανώς δεν ισχύει διότι το έκαναν και το κάνουν πολλές χώρες της Δύσης πλέον. Ακόμα και η εγγύτητα συνόρων που έχουμε με χώρες που αποτελούν δουλέμπορους με κρατική σφραγίδα, δεν αποτελεί επιχείρημα. Διότι πολύ απλά, αν όντως ήθελε το σύνολο των πολιτικών αξιωματούχων μας, αρκούσε μια απόφαση για αποτρεπτικά μέτρα και ουδείς θα ερχόταν (πχ. ΚΥΤ κλειστά ως κρατητήρια όπως και θα έπρεπε, τερματισμός επιδοματικής πολιτικής, εφαρμογή ποσόστωσης ασύλου και με αντικειμενικά κριτήρια βαθμολογίας “όπως στην Αυστραλία”, άμεση απέλαση χωρίς δικαίωμα αίτησης ασύλου σε εισβολές εκτός θυρών συνόρων κτλ κτλ.. )
Σε όλα αυτά ο λαός αντιδράει, προφανώς και δίκαια, κάτι που έγινε εμφανές στην περίπτωση της μεταναστευτικής εισβολής τον Μάρτιο του 2020 στον Έβρο με περίπου 5.000 παράνομους μετανάστες που έγιναν ένα νέο είδος “βασιβουζούκων” των Τούρκων. Πάνω από 76% του πληθυσμού της χώρας συντάχθηκε με την άμυνα και διεμήνυσε πώς θα πάρει όπλα αν χρειαστεί για να αμυνθεί στα σύνορα. Ένα τόσο ηχηρό μήνυμα που υποχρέωσε ακόμα και την ΕΕ να έρθει να δείξει πώς δεν συμφωνεί με τις πράξεις της Τουρκίας (σ.σ. ανεξάρτητα αν σύρθηκε στην κυριολεξία για να το κάνει από τις συνθήκες που δημιουργήθηκαν).
Όμως ο λαός δεν κυβερνά. Επιλέγει με την ψήφο του άτομα που του αναφέρουν πώς θα μεταφέρουν την θέληση του στην πράξη. Μια πράξη που περιμένουμε ακόμα να δούμε, καθώς αντικειμενικά, η ανόητη πολιτική της ανοχής συνεχίζεται και οι παραπάνω οδοί που αρχικά αναφέρθηκαν στο κείμενο, σκοτεινιάζουν ακόμα περισσότερο ό,τι αφορά το μέλλον του φυσικού κράτους της χώρα μας.
Πηγές-αναφορές-στοιχεία:
https://www.statistics.gr/2021-census-pop-hous
https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/P-8-2018-006212_EN.html
https://www.politico.eu/article/australia-immigration-system-migration-brexit-boris-johnson/
https://www.e-nomothesia.gr/kat-allodapoi/nomos-4686-2020-phek-96a-12-5-2020.html
https://www.britannica.com/topic/jizya
https://ec.europa.eu/home-affairs/what-we-do/policies/borders-and-visas/schengen/reintroduction-border-control_en
https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Asylum_statistics
https://www.rthess.gr/article/104812/dimoskopisi-pulse-sto-kleisimo-ton-synoron-ston-ebro-symfonei-to-76
https://www.politico.eu/article/germany-bans-erdogan-from-giving-g20-speech-to-supporters/
https://www.newsbeast.gr/politiki/arthro/4948428/eyroekloges-2019-proto-stin-eklogiki-perifereia-rodopis-to-moysoylmaniko-komma