09/02/2023

Geopolitics & Daily News

Global news on Economy, Security, Politics and more

Βιβλιοπαρουσίαση: Διακόσια Χρόνια από τον Αγώνα της Ελληνικής Επανάστασης

Γράφει η Γιώτα Χουλιάρα 

 

Καθώς φέτος συμπληρώνονται 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, η Υπηρεσία Ιστορίας Ναυτικού κυκλοφόρησε μια πολυτελή σκληρόδετη έκδοση ενός επετειακού τόμου που έχει ως στόχο να προβάλλει τον πολύτιμο ναυτικό αγώνα των Ελλήνων με στόχο την κατάκτηση της ελευθερίας και τη δημιουργία του ελληνικού κράτους. Την έκδοση συντόνισε και επιμελήθηκε ο Πλωτάρχης (Ο) Παναγιώτης Γέροντας Π.Ν. ο οποίος έχει αφοσιωθεί στην ιστορική έρευνα της ανάδειξης του Ναυτικού Αγώνα των Ελλήνων επιμένοντας στις συζητήσεις του πως η Ελλάδα είναι μια θάλασσα με ακτές και πρέπει να λειτουργεί αναλόγως στη γεωπολιτική σκακιέρα αλλά και απέναντι στις εξελίξεις στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.


Η αλήθεια είναι πως η χώρα μας από αρχαιότατων χρόνων υπήρξε μια ναυτική δύναμη και αυτή ακριβώς η αγάπη της για τη ναυτοσύνη ήταν που καθόρισε ολόκληρη τη ροή της μακράς ιστορίας της με αποκορύφωνα τα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης ενάντια στον οθωμανικό ζυγό. Αν και ο αγώνας των Ελλήνων ήταν καθολικός, τα πανιά της ελευθερίας φούσκωσαν μέσα από τη δυναμική που έδωσαν στις μάχες οι Έλληνες ναυτικοί με τη σημαντική συνεισφορά τους. Οι ηρωικοί αγώνες στη θάλασσα μαζί με την ανεξάντλητη προσπάθεια στη στεριά φούντωσαν το κύμα του φιλελληνισμού στην Ευρώπη και έφεραν την πολυπόθητη λεφτεριά.


Ο επετειακός αυτός τόμος της Υπηρεσίας Ιστορίας Ναυτικού είναι σήμερα, 200 χρόνια μετά, διπλά πολύτιμος, όχι μόνο γιατί παρουσιάζει, εξιστορεί και αναλύει τον ναυτικό αγώνα, αλλά γιατί σε μια εποχή όπου οι παραδοσιακές αξίες βάλλονται και οι ρίζες του έθνους απειλούνται, έρχεται να δώσει πολύτιμη γνώση και έμπνευση σε νέους και μεγάλους. Έρχεται να μας διδάξει τη δύναμη αλλά και το όραμα που έκανε τις ψυχές των Ελλήνων, ανδρών και γυναικών, που μετείχαν στο ναυτικό αγώνα να πάλλονται από την αγάπη για την Ελλάδα. Μια αγάπη που αποτελούσε το μεγαλύτερο ερέθισμα απέναντι σε κάθε αντίπαλο. Μια αγάπη που πληρώθηκε ακριβά και με πολλές θυσίες για να μπορέσει το αρχαίο έθνος μας να περάσει στη σύγχρονη εποχή, σπάζοντας τα δεσμά της οθωμανικής κυριαρχίας που 400 χρόνια έπεφταν βαριά στη πλάτη των υπόδουλων Ελλήνων, οι οποίοι ποτέ δεν έχασαν την πίστη τους, καθώς από την πρώτη στιγμή της Άλωσης της Πόλης είχαν την ακλόνητη πεποίθηση πως «πάλι με χρόνια και καιρούς, πάλι δικά μας θα είναι».

 

Το συγγραφικό αυτό πόνημα, που δεν πρέπει να απουσιάζει από τη βιβλιοθήκη μας, χαιρετίζουν με προλογικά σημειώματα ο Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης Π.Ν., Αρχηγός Γ.Ε.Ν., ο Γεώργιος Ε. Κουκουδάκης, Δήμαρχος Ύδρας, ο Παναγιώτης Κ. Λυράκης, Δήμαρχος Σπετσών και ο Κωνσταντίνος Βρατσάνος, Δήμαρχος Ψαρών. Στις σελίδες τους, γεμάτες με φωτογραφικό υλικό και πίνακες, αναλύονται οι θαυμαστοί αγώνες των Ελλήνων ναυτικών της Επανάστασης, οι οποίοι από έμποροι αποδείχθηκαν άξιοι απόγονοι του Θεμιστοκλή που ερμήνευσε ορθά τον χρησμό της Πυθίας πως «το ξύλινο τείχος απόρθητο θα μείνει». Παρουσιάζονται τα πλοία, τα πληρώματα και οι μάχες τους καθώς η συμβολή τους στο κίνημα φιλελληνισμού που εξαπλωνόταν στην Ευρώπη ως ούριος άνεμος. Γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στον Βρετανό φιλέλληνα Άστιγξ και υμνούνται οι γυναίκες καπετάνισσες που θυσίασαν τα πάντα για την πολυπόθητη ελευθερία.

 

Σε μια εποχή που τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο, ενώ οι προκλήσεις από τη γειτονική Τουρκία η οποία από τον κεμαλισμό οδηγήθηκε στο νέο-οθωμανισμό και επιζητά αξιώσεις σε όλο το Αιγαίο, η μελέτη της συγκεκριμένης έκδοσης είναι μια πράξη ευθύνης προκειμένου να εμφυσήσουμε στις επόμενες γενιές το όραμα της ελευθερίας και την αγάπη για την Ελλάδα για να κατανοήσουν και τη ρήση του Θουκυδίδη διά στόματος Περικλή «μέγα τὸ τῆς θαλάσσης κράτος»

 

Περιεχόμενα έκδοσης 

 • «Το κατ’εμέ αείποτε μεγάλως εθαύμασα τους Έλληνας ναυτικούς». Το Πολεμικό και Εμπορικό Ναυτικό στον Αγώνα της Ανεξαρτησίας, 1821-1827. Τζελίνα Χαρλαύτη (Καθηγήτρια Ναυτιλιακής Ιστορίας Πανεπιστημίου Κρήτης & Διευθύντριας Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών – Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας ).
 • Εμπόριο και ναυτιλία κατά την Ελληνική Επανάσταση. Μια σύντομη ανασκόπηση. Δρ. Κατερίνα Γαλάνη (Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών/ΙΤΕ & Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο).
 • Η συγκρότηση και η διοίκηση της Ναυτικής Δύναμης των Ελλήνων κατά τον Αγώνα για την Ανεξαρτησία 1821 – 1827. Τα πλοία και τα πληρώματα του τρινήσιου στόλου. Κωνσταντίνος Μεταλληνός, Αντιναύαρχος ΠΝ ε.α.
 • Το κίνημα του φιλελληνισμού στην Ευρώπη και η συμβολή των Ελλήνων της διασποράς κατά την έκρηξη της Ελληνικής Επανάστασης. Η επιχειρηματολογία για τη νομιμότητα του ελληνικού αγώνα. Δρ. Ανδρέας Κούκος, Νομικός-Ιστορικός (Πρόεδρος Εταιρείας Μελέτης Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας-Ιωάννης Καποδίστριας).
 • Η ζωή και η δράση του Βρετανού φιλέλληνα αξιωματικού Φράνκ Άστιγξ.
  Δρ. Ιωάννης Σ. Παπαφλωράτος, Νομικός – Διεθνολόγος.
 • Γυναίκες Θαλασσομάχοι και Χορηγοί της Ελληνικής Επανάστασης.
  Δρ. Αγγελική Αθανασακοπούλου, Ιστορικός της Υπηρεσίας Ιστορίας Ναυτικού.
 • Μεταξύ τοπικισμού και κεντρικής διοίκησης: η περίπτωση του Ναυτικού.
  Πλωτάρχης (Ο) Παναγιώτης Γέροντας ΠΝ.

Για να προμηθευτείτε την έκδοση επικοινωνείστε με την Υπηρεσία Ιστορίας Ναυτικού στα τηλέφωνα  2103484243 – 2103484244.

About Post Author

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
2021 Copyright © All rights reserved - Geopolitics & Daily News | Newsphere by AF themes.
Translate »
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2023