29/03/2024

ΗΠΑ: Παράδοξη στρατηγική εναντίον της τρομοκρατίας

Γράφει ο Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας 

 

Στην πρόσφατη ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ καθώς και στις πολλαπλές δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου Μπάιντεν έγινε μια νύξη που θα πρέπει να υπάρξει σοβαρή προσοχή και ανάγνωση της. Οι παρακάτω, όπως φαίνεται στη φωτογραφία από την επίσημη σελίδα του Λευκού Οίκου, λεκτικές (προς το παρόν) παρεμβάσεις των θεσμών των ΗΠΑ είχαν μια σαφέστατη αναφορά στα θέματα τρομοκρατίας και πώς αυτή πρέπει να περιοριστεί, επισημαίνοντας κυρίως τις εσωτερικές οργανώσεις ακροδεξιών στοιχείων με παραστρατιωτική οργάνωση, τους αντίφα, καθώς και στοιχεία που θεωρούνται επικίνδυνα για την ασφάλεια του μέσου Αμερικανού. Όλα αυτά ορίστηκαν ως ένα σημαντικό έναυσμα για αλλαγές στην στρατηγική κατά της τρομοκρατίας και εσωτερικά των ΗΠΑ (CONTEST). Όμως…

 

Ανακοίνωση της Προεδρίας του Λευκού Οίκου των ΗΠΑ για την νέα στρατηγική καταπολέμησης της εσωτερικής τρομοκρατίας.

 

Μια νύξη για τους “Qanon” και τους “Incel” πώς αποτελούν και αυτοί δείγμα εσωτερικής τρομοκρατίας, μάλλον κινείται σε λανθασμένη ατραπό και σίγουρα δεν μπορεί κάποιος να τους ονομάσει ως τρομοκράτες με την περιγραφική έννοια του όρου, είτε αυτής του ΟΗΕ, είτε ακόμα και αυτής των ΗΠΑ στο νομοθετικό πλαίσιο τους.

QAnon flag at 2020 VCDL Lobby Day, Richmond, Virginia. The text around the logo reads: WWG1WGA – Where We Go One We Go All –Source: https://www.flickr.com/photos/16086041@N00/49416341132/ — Author: Anthony Crider

Ποιοι είναι  οι “Qanon”  και οι “Incel”; Λακωνικά οι πρώτοι (Qanon) φέρονται να είναι μια συνομωσιακή κάστα που θεωρεί ότι υπάρχει μια “ελίτ” που ασχολείται με το οργανωμένο έγκλημα εντός της πολιτικής τάξης των ΗΠΑ και ήθελαν να εκτρέψουν τον πρώην Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τράμπ. Αρκετοί τους αναφέρουν ως μια ομάδα ανθρώπων που πιστεύουν στον σατανισμό και σε οποιαδήποτε συνομωσία εξυπηρετεί τους σκοπούς τους. Θεωρούνται επίσης ως το κύριο μέρος των εισβολέων στο Καπιτώλιο τον Ιανουάριο του 2021 και λέγεται πώς έχουν περίπου 4.000.000 μέλη τόσο στις ΗΠΑ όσο και στον υπόλοιπο κόσμο (όλοι τους Αμερικανοί).

Οι δεύτεροι (Incel) θεωρείται ότι είναι άτομα που δεν μπορούν να συνάψουν σχέσεις και αποτελούν μερίδα που έχει μεγάλη παρουσία σε κοινωνικά δίκτυα και forums, προκαλώντας με λόγο μίσους κατά φύλων, ανθρώπων, ρατσισμού και γενικότερα μια απέχθεια και μίσος για οτιδήποτε φυσιολογικό όσον αφορά τις ερωτικές σχέσεις ανθρώπων. Οι χαρακτηρισμοί αυτοί αποδίδονται κυρίως σε ενήλικους λευκούς άντρες , ετερόφυλους και αριθμούν περίπου κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες στις ΗΠΑ. Η πρώτη αναφορά σε αυτούς έγινε το 2014 με μια μαζική δολοφονία 46 ατόμων όπου οι θύτες αυτοχαρακτηρίστηκαν ως “incels” (σ.σ. Involuntary Celibate) και έκτοτε έχει αναφερθεί η παρουσία τους σε διάφορες μαζικές επιθέσεις τόσο στις ΗΠΑ όσο και στον Καναδά.

Στη νέα στρατηγική αντιτρομοκρατίας του Μπάιντεν αναφέρεται πώς πλέον η τοπική αστυνομία θα παίξει σημαντικό ρόλο στα θέματα εσωτερικής τρομοκρατίας αποτελώντας την πρώτη γραμμή διαχείρισης περιστατικών βίας, όπου σε συνεργασία με τις ομοσπονδιακές αρχές σε επίπεδο πληροφοριών θα ολοκληρώνουν όλο το δίκτυο ασφαλείας. Μέσα από όλο αυτό θα αναζητηθεί μεθοδολογία (σ.σ. και εδώ είναι το επικίνδυνο) για την μείωση αιτιών που οδηγούν στην κατήχηση και ριζοσπαστικοποίηση που θα οδηγήσουν σε πράξεις βίας και τρομοκρατίας. Μια μεθοδολογία όμως που δεν έχει οριστεί και φυσικά σε κανένα σημείο δεν έχει περιγραφεί πώς θα εφαρμοστεί. Αντίθετα, το μόνο που έχει ειπωθεί είναι πώς όλο αυτό θα εξαρτηθεί κυρίως από την χρηματοδότηση και τους διοικητικούς μετασχηματισμούς ( όπου και πάλι δεν υπάρχει κάποια περιγραφή).

Όλα τα παραπάνω δημιουργούν σοβαρά και πολλαπλά ερωτήματα αν τελικά είναι κάποιο πλαίσιο αντιτρομοκρατίας ή μια μορφή κυνηγιού μαγισσών έναντι ατόμων που πιθανότερο είναι να θεωρηθούν εγκληματίες ποινικού δικαίου ή/και ψυχολογικά διαταραγμένοι, παρά μια μορφή τρομοκρατίας. Αντίθετα η μετονομασία τους σε μια τέτοιας μορφής δράση, ενδέχεται να συσπειρώσει τους παραπάνω σε μια πολύ συμπαγής μορφή αντίδρασης και να πολώσει ακόμα περισσότερο τις αντιδράσεις τους. Παράλληλα, μπορεί να έχει πολλά “false positives” καθώς η έκφραση άποψης δεν έχει κλίμακα/μέτρο, ειδικά όταν δεν ωθεί σε πράξεις. Είναι δυνατόν δηλαδή να θεωρηθούν τρομοκράτες ή ύποπτοι για τρομοκρατία κάποιοι που μπορεί να έχουν έντονη ή έστω και αντικοινωνική άποψη. Μια κατάσταση που σίγουρα εγείρει σημεία προσοχής, αλλά δεν μπορεί να οριστεί ως τρομοκρατία.

 

Φοβάμαι πώς στις ΗΠΑ αρχίζει και εμφανίζεται μια εξίσου φασίζουσα ορθοπολιτική προσέγγιση των πραγμάτων που αντί να λύσει τα πολλά προβλήματα βίας στην κοινωνία εκεί θα δημιουργήσει και θα τα ωθήσει σε ακόμα μεγαλύτερη διάσταση.

Έχοντας όμως αυτά στο μυαλό καλό είναι να θυμόμαστε πώς γενικά οι τάσεις των ΗΠΑ στα θέματα ασφαλείας, είναι “μεταδοτικές” και συνήθως έρχονται και στον υπόλοιπο κόσμο (πλην Ρωσίας και Κίνας) σαν εφαρμογή σε λίγα χρόνια. Το είδαμε ως ένα σημείο με το Patriot Act και συνέχισε με το VISA waiver πρόγραμμα. Μια τέτοια ορθοπολιτική προσέγγιση αντίστοιχων καταστάσεων στην Ευρώπη για παράδειγμα, θα έχει ακόμα πιο έντονα στοιχεία πόλωσης, καθώς οι ΗΠΑ ως νέο έθνος έχει άλλες αντοχές, ανοχές και ειδικές συνθήκες κοινωνικής συνοχής. Η Ευρώπη όμως στο μεγαλύτερο μέρος της έχει έθνη πολλαπλάσιων αιώνων και πολύ διαφορετικά πολιτισμικά και κοινωνικά στοιχεία που ήδη έχουν αντιδράσει με πολλές πολιτικές των ΗΠΑ στα θέματα ασφαλείας. Ένα άριστο παράδειγμα είναι η πρόσφατη πόλωση ευρωπαϊκών κοινωνιών οι οποίες ειδικά απέναντι στο BLM δεν βλέπουν καμία επαφή ή οικειότητα και φαίνεται ακόμα και στα γήπεδα ποδοσφαίρου με έθνη ολόκληρα να αντιδρούν.

Ειδικότερα τώρα για την χώρα μας, μια πολιτική αντιτρομοκρατίας που θα στοχεύσει κυρίως στον προφορικό και ηλεκτρονικό λόγο, με τις ιδιάζουσες συνθήκες που επικρατούν εδώ, θα οδηγηθεί σε μια εξαιρετικά φασίζουσα λογοκρισία σε επίπεδο δικτατορίας. Ας μην ξεχνάμε πώς η χώρα μας έχει “αναγνωριστεί’ ως κράτος με ΜΜΕ που δεν έχουν ουδεμία αντικειμενικότητα και τα περισσότερα εξ΄ αυτών άγονται και φέρονται αναλόγως υποδείξεις και διαταγές χρηματοδοτών ή ακόμα και των κρατικών Αρχών. Τα παραπάνω δεν είναι δικά μου αποφθέγματα αλλά στατιστική παράθεση δεδομένων από επίσημες πηγές.

Όσον αφορά τις εξελίξεις λοιπόν για το τί είναι τελικά τρομοκρατία και τί πρέπει να γίνει, νομίζω πώς οι πράξεις από τη νέα διαχείριση του Λευκού Οίκου των ΗΠΑ, μάλλον μοιάζουν με ιδεολογικές αγκιστρώσεις που οδηγούν σε λανθασμένες οδούς. Μια στρατηγική που ενδεχομένως θα δημιουργήσει πολύ περισσότερα προβλήματα από όσα θέλει, υποτιθέμενα, να λύσει.

 

 

Πηγές:
https://www.europarl.europa.eu/news/en/headlines/world/20200423STO77709/protecting-press-freedom-during-the-covid-19-pandemic
https://www.whitehouse.gov/briefing-room/statements-releases/2021/06/15/fact-sheet-national-strategy-for-countering-domestic-terrorism/
https://www.csis.org/analysis/war-comes-home-evolution-domestic-terrorism-united-states
https://www.fbi.gov/news/testimony/confronting-the-rise-of-domestic-terrorism-in-the-homeland
https://www.hsdl.org/c/domestic-terrorism-threat-analyzing-the-q-conspiracy/
https://thesoufancenter.org/wp-content/uploads/2021/04/TSC-White-Paper_QAnon_16April2021-final-1.pdf
https://en.wikipedia.org/wiki/QAnon
https://en.wikipedia.org/wiki/Incel

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024