29/03/2024

Χουλουσί Ακάρ, ο στρατιωτικός και πολιτικός ηγέτης του Νεο Οθωμανισμού στην Τουρκία

 


Γράφει ο Κωνσταντίνος Νικολετόπουλος

 

Ο Χουλουσί Ακάρ είναι ένα από τα σημαντικότερα στελέχη της τουρκική κυβέρνησης και αποτελεί έναν από τους πιο έμπιστους συνεργάτες του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Ακάρ γνωρίζεται  επίσης πολλά χρόνια με τον πρώην πρόεδρο της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιούλ  και  παρόλα αυτά, φαίνεται ως σήμερα ότι  δεν έχει ξεπεράσει τις κόκκινες γραμμές του προέδρου Ερντογάν ώστε να αποτελέσει παρελθόν από τη κυβέρνηση.

Τόσο ως αρχηγός ΓΕΕΘΑ όσο και ως  Υπουργός ΄Αμυνας αποδεικνύεται  ότι έχει δυο πολύ βασικά, κατά τη προσωπική μου άποψη, προτερήματα:

1) Παίρνει αυτά που θέλει σε διπλωματικό επίπεδο

 2) Προσαρμόζεται απόλυτα ως τώρα στα όρια που έχουν θέσει στην Τουρκία, κυρίως η Ρωσία και οι ΗΠΑ.  Αυτά τα δυο πολύ βασικά προτερήματα τον έχουν βοηθήσει να έχει το αήττητο στο πεδίο της μάχης αφενός, και να κρατάει δυνάμεις στις περιοχές που καταλαμβάνει αφετέρου.

 

Valery Gerasimov (right), Joseph Dunford (left) and Hulusi Akar (middle) at a meeting to discuss their nations’ operations in northern Syria, 6 March 2017

 

Ακροβατώντας ανάμεσα σε Ρωσία και Δύση

Ας δούμε τι έχει πετύχει ως τώρα ο Ακάρ, και δεν  θα σταθώ στη προ του 2015 καριέρα του, γιατί ήταν ένας αξιωματικός ο οποίος μέχρι τότε δεν είχε χρειαστεί να πέσει στα βαθιά. Από το 2015 που γίνεται αρχηγός ΓΕΕΘΑ ξεκινά μια αξιοσημείωτη διαδρομή. Κατάφερε να αποκαταστήσει το κύρος του τουρκικού στρατού που τότε είχε χαθεί  σε μεγάλο βαθμό, γιατί 4 χρόνια προτού αναλάβει είχαμε την υπόθεση «Ερκενεγκόν» και την υπόθεση «Βαριοπούλα» , που είχαν σαν αποτέλεσμα δεκάδες καταδίκες Τούρκων ανώτερων αξιωματικών, όπως ο στρατηγός Μπασμπούχ (που αφέθηκε ελεύθερος το 2014).

Ο Ακάρ ως αρχηγός ΓΕΕΘΑ και ως υπουργός άμυνας έχει καταφέρει να βάλει τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις σε δυο κατευθύνσεις. Από τη μια, υπάρχει μεγάλη πίστη στον Κεμάλ- σε καμία μονάδα του τουρκικού στρατού ως τώρα τουλάχιστον, δεν είχε κατέβει η φωτογραφία ή το ομοίωμα του Κεμάλ. Εδώ πρέπει να αναφέρω ότι ο τουρκικός στρατός ακολουθούσε τουλάχιστον μέχρι το 2011 το κεμαλικό δόγμα,  που στην ουσία είναι η προσήλωση της Τουρκίας στη Δύση με μια πολιτική κοντά στην Ευρώπη και σε καμία περίπτωση πίστη στον μουσουλμανισμό. Μη ξεχνάμε ότι ο Κέμαλ δεν ήταν  και ο πιο βαθιά θρησκευόμενος ηγέτης.

Αλλά, από την άλλη, έχει καταφέρει να επιβάλλει στο στρατό ένα ευρασιατικό δόγμα, το οποίο φαίνεται γιατί και ο Ντουντάρ και ο Γκουλέρ, αρχηγοί του Ναυτικού και της Αεροπορίας, είναι ευρασιαστές.  Δηλαδή η υιοθέτηση μιας  πολιτικής κοντά με τη Ρωσία και σταδιακής απομάκρυνσης από τη Δύση, το ακριβώς αντίθετο από αυτό που πρεσβεύουν σήμερα οι Κεμαλιστές.

Στο πεδίο της μάχης  από το 2015 κατάφερε να θέσει τη νοτιανατολική Τουρκία  στον απόλυτο έλεγχο του τουρκικού στρατού και των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.  Εκατοντάδες χιλιάδες Κούρδοι εγκατέλειψαν τις εστίες τους και πάνω από 4.000 Κούρδοι αριστερών πεποιθήσεων σκοτώθηκαν. Εδώ πρέπει να πούμε ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει διαχωρίσει τους Κούρδους, γιατί γνωρίζει πολύ καλά ότι το 50% του κουρδικού λαού είναι συντηρητικοί και ψηφίζουν Ερντογάν. Συνεπώς, μπορούμε να χαρακτηρίσουμε τον Ακάρ  ως αυτόν που έβαλε  οριστικό τέλος  στον  πόλεμο στη νοτιανατολική Τουρκία.  Την ίδια χρονιά άρχισε να αναπτύσσει σχέσεις με τη Ρωσία. Παρά τη κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού SU-24,  το Νοέμβριο του 2015, που κόστισε πάρα πολύ στην Τουρκία- κυρίως από οικονομικής απόψεως  το κόστος έφτασε κοντά στα 20 δις-  κατάφερε να σώσει το Χατάι. Διότι την ημέρα που συνέβη η πτώση του ρωσικού μαχητικού, στις 24 Νοεμβρίου 2015, η ρωσική αεροπορία βομβάρδιζε θέσεις του ISIS  στο Χατάι. Αλλά ταυτόχρονα, η Τουρκία βλέποντας την απροθυμία του ΝΑΤΟ  να τη βοηθήσει, αποφάσισε  να απομακρυνθεί από τις ΗΠΑ βλέποντας τη στενή συνεργασία που υπήρχε με τους Κούρδους. Αυτό, κατά τη προσωπική μου άποψη, ήταν ίσως η πιο δύσκολη απόφαση για τη Τουρκία και επειδή αποφάσισε να φύγει από το άρμα της Δύσης, και να αναπτύξει σχέση με τη Ρωσία με μια δύναμη που διαχρονικά είχε κακές σχέσεις.

Παράλληλα, έχει καταφέρει να καταλάβει αναίμακτα την επαρχία Μπασίκα και να εγκαταστήσει εκεί μια μεγάλη βάση δύναμης 2.000 αντρών που σήμερα φρουρείται από Κούρδους Πεσμεργκά.  Στη βάση αυτή υπάρχει και δύναμη 25-30 τουρκικών αρμάτων μάχης. Αυτό είναι μια πολύ σημαντική επιτυχία του Χουλουσί Ακάρ, η  οποία επιτεύχθηκε αναίμακτα.

Μετά το πραξικόπημα το 2016 μέχρι και σήμερα, κατάφερε να θέσει εκτός μάχης  ένα μεγάλο αριθμό στρατιωτών και αξιωματικών πιστών στο Φετουλάχ Γκιουλέν  χωρίς όμως να μειώσει στο ελάχιστο τη μαχητική αξία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Επιπλέον ο Ακάρ, ως αρχηγός ΓΕΕΘΑ της Τουρκίας το 2016-2019, κατάφερε να  θέσει ως απόλυτη προτεραιότητα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων την αναθεώρηση της συνθήκης της Λωζάννης.  Αυτό είναι μια επιτυχία του Ακάρ γιατί κατάφερε χωρίς να αλλάξει την ιδεολογία του τουρκικού στρατού  που διαχρονικά ήταν κοντά στο Κεμάλ, να βάλει και την πινελιά της εδαφικής, θα μπορούσαμε να πούμε, εξάπλωσης της Τουρκίας. Η Τουρκία έχει σκοπό το 2071 να είναι στο G4  δηλαδή στη κατηγορία με τις 4 ισχυρότερες χώρες του κόσμου.

Στο πόλεμο της Συρίας ο οποίος διαρκεί μέχρι σήμερα, ο  Ακάρ είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής  καθώς κατάφερε στην επιχείρηση Ασπίδα του Ευφράτη να νικήσει το Ισλαμικό Κράτος, πείθοντας τη Ρωσία για το απαραίτητο της τουρκικής παρουσίας στη χώρα.  Ο τουρκικός στρατός. παρά τις απώλειες που υπέστη- 71 νεκροί και 250 τραυματίες- μπόρεσε να επιφέρει σημαντικό πλήγμα στις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους , και να θέσει υπό τον έλεγχο του μια αξιόλογη περιοχή στα σύνορα Συρίας –Τουρκίας.  

Η επόμενη μάχη είναι η μάχη της Μοσούλης. Είναι γεγονός όμως ότι χάρη στους χειρισμούς του τούρκου αρχηγού ΓΕΕΘΑ, τουρκικές δυνάμεις συνεργάστηκαν αρμονικά με τους Κούρδους  στην απόκρουση επιθέσεων του Ισλαμικού Κράτους στην επαρχία Μπασίκα. Να σημειωθεί επίσης ότι η Τουρκία προχώρησε και στην εκπαίδευση 2.000 Κούρδων Πεσμεργκά. Παρόλα αυτά  δεν είχε ενεργό συμμετοχή στη Μάχη της Μοσούλης, κάτι που προκάλεσε μεγάλο εκνευρισμό στην Άγκυρα .  Οι κινήσεις του Χουλουσί Ακάρ στο θέμα της Μοσούλης, κατά τη προσωπική μου άποψη, δείχνουν ότι  η Τουρκία έχει διεκδικήσεις στη περιοχή, αλλά παράλληλα είναι πιστή στο διεθνή συνασπισμό  της Combined Joint Task Force.  Ωστόσο η μη συμμετοχή της  στη μάχη της Μοσούλης προκάλεσε εκνευρισμό στη Τουρκία, η οποία προσπαθεί με κάθε τρόπο να καταλάβει εδάφη του Ιράκ.

Δε πρέπει να ξεχνάμε ότι το θέμα της Μοσούλης είναι κάτι που ενδιαφέρει πολύ την Άγκυρα και θέλει να θέσει τις πετρελαιοπηγές της πόλης υπό τον έλεγχο της.  Πρέπει να σημειώσουμε ότι οι Πεσμεργκά έχουν αναπτύξει στενή συνεργασία με τον τουρκικό στρατό, σε μια προσπάθεια να απομονώσουν το PKK. Και αυτό φαίνεται στην ανοχή που δείχνουν οι Κούρδοι Πεσμεργκά στις επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού στο Βόρειο Ιράκ, οι οποίες ξεκίνησαν το 2020, όπου τον Ιούνιο είχαμε επιδρομές του τουρκικού στρατού στο Βόρειο Ιράκ  σε συνδυασμό με επιχειρήσεις ειδικών δυνάμεων.  Οι επιχειρήσεις εξελίχθηκαν άκρως επιτυχώς για τον τουρκικό στρατό που έχει προκαλέσει ως  σήμερα μεγάλα πλήγματα προς το PKK. Χάρη στη πολιτική του  Ακάρ η Τουρκία κατάφερε να περιορίσει πάρα πολύ το PKK και είναι δεδομένο  ότι το PKK στο Ιράκ δε μπορεί σε καμία περίπτωση να προκαλέσει σοβαρά πλήγματα προς την Τουρκία. Συνολικά, οι απώλειες του PKK στο Βόρειο Ιράκ φτάνουν τους 113 νεκρούς εκ των οποίων όμως πολλοί στόχοι υψηλής αξίας.

Για τις επιχειρήσεις στο Αφρίν και την επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης», ο Ακάρ ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστή  καθώς μικρές ομάδες καταδρομέων έχοντας την υποστήριξη του πυροβολικού και της αεροπορίας έκαναν στοχευμένες  επιδρομές.  Οι τουρκικές δυνάμεις κατάφεραν να καταλάβουν στη περίπτωση της επιχείρησης «Κλάδος Ελάιας»  τη πόλη  Αφρίν χάνοντας μόλις 84 στρατιώτες. Ενώ στη περίπτωση της επιχείρησης «Πηγή Ειρήνης» Τούρκοι καταδρομείς και αντάρτες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού  κατάφεραν να καταλάβουν δυο πόλεις, τη Ρασαλαίν και την Τελαμπιάντ. Πρόκειται ουσιαστικά  για μια τεράστια επιτυχία την οποία πιστώνεται ο Χουλουσί Ακάρ γιατί κατάφερε να μπει τρίτη φορά στη Συρία χωρίς να θίξει τα συμφέροντα της Ρωσίας, και γνωρίζοντας τα όρια του τουρκικού στρατού. Αυτή τη στιγμή έχει δημιουργηθεί μια ζώνη 32 χιλιομέτρων, στην οποία βρίσκονται ακόμη τουρκικές δυνάμεις. Οι απώλειες των Κούρδων τόσο στη μάχη στη πόλη Αφρίν όσο και στην επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης»  ανέρχονται σε περίπου 2.000 νεκρούς. Αυτό κατά τη γνώμη μου δείχνει ότι η οργάνωση έχει υποστεί συντριπτικά πλήγματα από τις δυο αυτές επιχειρήσεις, που σημαίνει ότι δύσκολα θα κάνουν οργανωμένες επιχειρήσεις ανακατάληψης των πόλεων.

Το πρόβλημα για τον Ακάρ είναι ότι δεν υπάρχει εμπιστοσύνη από τη πλευρά της Ρωσίας. Είναι δεδομένο ότι οι Ρώσοι θέλουν στη Συρία και ειδικά στα σύνορα  τα τουρκικά στρατεύματα υπό τον πλήρη έλεγχο της Ρωσίας, τουλάχιστον  αυτό δείχνουν οι πάνω από 500 περιπολίες που έχουν γίνει ως τώρα .

Ένα ακόμη τεράστιο ζήτημα είναι ότι ο τουρκικός στρατός ελέγχει χάρη στις επιχειρήσεις «Ασπίδα του Ευφράτη», «Κλάδος Ελαίας» και «Πηγή Ειρήνης» συνολικά  617 χωριά  που είναι μεγάλος αριθμός , ωστόσο μπορούν να γίνουν εύκολα περιορισμένης κλίμακας επιχείρησης από το PKK. Είναι προφανές ότι η οργάνωση μπορεί να μη έχει δυνατότητες να κάνει επιθέσεις μεγάλης κλίμακας, μπορεί όμως να κάνει χτυπήματα με σκοπό τη φθορά του τουρκικού στρατού. Όμως  εδώ ο Ακάρ δε τα έχει καταφέρει αποτελεσματικά. Κορυφαία απόδειξη η  πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση στο νοσοκομείο του Αφρίν που κόστισε τη ζωή σε 14 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 32.

Ο Ακάρ  είναι ήδη αντιμέτωπος στα σύνορα Συρίας Τουρκίας με ένα πόλεμο φθοράς με τις δυνάμεις του PKK στον οποίον θα πρέπει να ελέγξει τις απώλειες του τουρκικού στρατού. Παρόλα αυτά,  φαίνεται σε γενικές γραμμές ότι ο τουρκικός στρατός ελέγχει μέχρι στιγμής την  κατάσταση.

Το μέτωπο του Ιντλίμπ και οι τρομοκρατικές οργανώσεις

Όμως, το μεγαλύτερο μέτωπο και το πιο επικίνδυνο ταυτόχρονα, είναι το μέτωπο του Ιντλίμπ όπου τα πράγματα για την Τουρκία δεν είναι πολύ καλά. Αυτό συμβαίνει διότι εκεί η Τουρκία έχει εγκαταστήσει τους πιο σκληρούς αντάρτες του Ελεύθερου  Συριακού  Στρατού, αλλά και της Αλ Νούσρα, που για τη Ρωσία αποτελούν κόκκινο  πανί. Η Τουρκία ήταν αυτή που όπλισε και δημιούργησε την Αλ Νούσρα σε μεγάλο βαθμό,  με το εμπόριο όπλων και πετρελαίου το οποίο έκανε. Ουσιαστικά η Τουρκία πόνταρε λάθος σε αυτή τη συνεργασία. Οι αντάρτες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού δεν είναι και οι πιο αποτελεσματικοί στο πεδίο της μάχης και σίγουρα η Τουρκία δε μπορεί να βασιστεί σε αυτούς. Είναι  χαρακτηριστικό ότι συνολικά στην επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας» οι απώλειες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού  έφτασαν τους 500 νεκρούς και τραυματίες, ενώ στην επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» οι απώλειες τους έφτασαν τους 355 νεκρούς και τραυματίες. Όπως φαίνεται η συνεργασία Τουρκίας και Ελεύθερου Συριακού Στρατού  είναι άκρως επικίνδυνη:  αν φύγει από τη Συρία η Τουρκία κάποια στιγμή θα είναι εξαιτίας της συνεργασίας που έχει αναπτύξει με τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό, καθώς αυτό ενοχλεί πάρα πολύ τη Ρωσία. Σ’ αυτή τη συνεργασία οφείλεται και η επίθεση του Συριακού Στρατού στη πόλη Ιντλίμπ  που είχε σαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους  τουλάχιστον 40 Τούρκοι στρατιωτικοί και να τραυματιστούν πάνω από 100. Βέβαια εδώ πρέπει να πούμε ότι οι Τούρκοι στρατιώτες που βρίσκονται στα περίπου 70 παρατηρητήρια δεν έχουν  αντιαεροπορικά πυροβόλα , για να αντιμετωπίσουν αεροπορικές επιδρομές.

Ωστόσο, η άμεση επιχείρηση που οργάνωσε  με ταυτόχρονους αεροπορικού βομβαρδισμούς, βολές πυροβολικού, αλλά και επιδρομές μη επανδρωμένων αεροσκαφών  ήταν επιτυχής και κόστισε τη ζωή σε 250 Σύρους στρατιώτες, τραυματίζοντας περίπου 500. Η επιχείρηση αυτή αποτελεί μια μεγάλη επιτυχία για τον  Ακάρ, καθώς έδειξε ότι μπορεί να δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στο στρατό της Συρίας και είναι δεδομένο ότι ο πρόεδρος Πούτιν δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση την συντριβή του στρατού του Άσαντ από την Τουρκία , σε μια χρονική στιγμή που η Δαμασκός έχει ήδη  υποστεί τεράστιες απώλειες από το πόλεμο αυτό.

Ωστόσο ο Ακάρ κινδυνεύει να υποστεί  πλήγματα αν δεν διαχωρίσει  σε «τρομοκρατικές» και  «μη τρομοκρατικές» τις οργανώσεις με τις οποίες συνεργάζεται.  Βέβαια το καθεστώς που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο Ιντλίμπ είναι ένα καθεστώς που ευνοεί την Τουρκία. Καθώς εξασφαλίζει παραμονή εκεί, ήδη μπορούμε να πούμε ότι λύνεται και το προσφυγικό πρόβλημα διότι τουλάχιστον 1.000.000 Σύριοι πρόσφυγες έχουν επιστρέψει στη πατρίδα τους.

Για το μέτωπο της Λιβύης, να τονίσω πως χάρη στον Ακάρ και στη στρατιωτική αποστολή που οργάνωσε στη χώρα, η κυβέρνηση Σάρατζ κατάφερε να επιβιώσει. Ωστόσο δε πρέπει να ξεχνάμε ότι υπέστη και απώλειες με τουλάχιστον 3 Τούρκους στρατιωτικούς να σκοτώνονται. Η νίκη πάντως στη μάχη της Τρίπολης , είναι μια από τις μεγαλύτερες για τη Τουρκία και οφείλεται στον Ακά  και στην ταχύτατη αποστολή στρατευμάτων. Ουσιαστικά η Τουρκία μέσα από αυτές τις κιμήσεις, διασφάλισε τα συμφέροντα της στη χώρα.

Το μέτωπο του Αφγανιστάν 

Οι προκλήσεις που αναμένεται να αντιμετωπίσει στο μέλλον ο Ακάρ είναι πολλές, με κορυφαία αυτή του  Αφγανιστάν. Είναι γεγονός ότι εκεί η Τουρκία εμπλέκεται σε δυο μέτωπα,  το ένα είναι το μέτωπο του Κασμίρ που θέλει να είναι όσο γίνεται πιο κοντά και  το άλλο το μέτωπο τουΑφγανιστάν, όπου θα κληθεί να αντιμετωπίσει τους Ταλιμπάν. Οι Ταλιμπάν είναι πολύ πιο δύσκολος αντίπαλος από τους Κούρδους και αυτό γιατί έχουν αντιμετωπίσει δυο υπερδυνάμεις,  τη Ρωσία και τις ΗΠΑ.

Τι πιθανολογώ ότι θα κάνει ο Ακάρ:

  • Κοινές περιπολίες με Ρώσους
  • Μεταφορά αεροπορικών δυνάμεων στην Καμπούλ
  • Μεταφορά μισθοφόρων από τη Λιβύη στο Αφγανιστάν
  • Συνεργασία με Ιράν και Πακιστάν σε κοινές επιχειρήσεις στα σύνορα Αφγανιστάν Πακιστάν

Εν κατακλείδι, φαίνεται ότι ο Ακάρ είναι ένας  αξιόλογος αξιωματικός,  ο οποίος  μπορεί να αντιμετωπίσει προκλήσεις και να πάρει για την Τουρκία το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, όμως το Αφγανιστάν θα είναι ίσως η μεγαλύτερη πρόκληση για τη χώρα και θα  τον απομακρύνει από τη Μεσόγειο.

 

 

 

Πηγές:

Βιβλιογραφία : Σάββας Καλεντερίδης Το εκρεμμές της Τουρκίας Ανθολόγιο άρθρων κειμένων  . Η Τουρκία μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας Οι επιπτώσεις σε Κύπρο και Ελλάδα Κεφάλαιο 1ο Κατάρριψη Ρωσικού αεροσκάφος Ρωσότουρκική διένεξη σελ 19-23

https://www.hurriyet.com.tr/gundem/erdogandan-carpici-sozler-teror-orgutu-cozum-surecinde-silah-stokladi-30005171

https://odatv4.com/hulusi-akarin-kayseri-lisesinden-kovuldugu-ortaya-cikti-0505171200.html

Βιβλιογραφία : Σάββας Καλεντερίδης Το εκρεμμές της Τουρκίας Ανθολόγιο άρθρων κειμένων  . Η Τουρκία μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας Οι επιπτώσεις σε Κύπρο και Ελλάδα Κεφάλαιο 1ο Κατάρριψη Ρωσικού αεροσκάφος Ρωσότουρκική διένεξη σελ.24:26

http://www.dailysabah.com/war-on-terror/2016/10/25/turkey-joins-mosul-operation-on-the-ground-tanks-hit-daesh-in-bashiqa

https://infognomonpolitics.gr/2020/04/rei-tourkiko-ema-sto-irak-nea-simantika-pligmata-apo-tous-kourdous/?fbclid=IwAR18TJkUTtmFZ_1KTyVKstYmKJMX4mFeKDQlkIEbR8MSrukEmyzSLNBYo-U#.XqfgTtypJh8.faceboo

https://www.trthaber.com/haber/gundem/msb-pence-kartal-operasyonu-ile-81-hedef-imha-edilmistir-492729.htm

https://www.trthaber.com/haber/gundem/msb-pence-kartal-operasyonu-ile-81-hedef-imha-edilmistir-492729.html

https://www.trthaber.com/haber/gundem/pence-kartalin-perde-arkasi-trt-haberde-493089.html

https://www.sabah.com.tr/gundem/2019/10/24/rusya-ile-musterek-calismalar-basladi

https://edition.cnn.com/2019/10/22/middleeast/putin-erdogan-syria-deal-hodge-analysis-intl/index.html

https://www.hurriyetdailynews.com/turkey-russia-launch-first-patrols-in-northern-syria-148178

https://www.milligazete.com.tr/haber/4181562/msb-son-15-gun-icerisindeki-faaliyetlerini-paylasti

https://veryansintv.com/tskdan-atilanlarin-sayisi-aciklandi/

https://www.kp.ru/daily/26966.7/4020864/

http://www.urfagap.com/turkiye/msb-faaliyetleri-ve-gundemdeki-konulara-iliskin-basin-bilgilendirmesi-h23187.html

https://www.msb.gov.tr/SlaytHaber/22112020-60518

https://www.trthaber.com/haber/gundem/zeytin-dali-harekat-bolgesinde-2-asker-sehit-oldu-571054.htm

http://www.gundemtekirdag.com/detay/3696/tekirdag-li-sehit-birhan-er-in-7-yil-onceki-sehadet-paylasimi

https://www.haberler.com/idlib-sehidi-uzman-onbasi-birhan-er-son-12967614-haberi/

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024