28/03/2024

Η στρατιωτική άσκηση Sea Breeze 2021 με μια ματιά

Ξεκίνησε τη Δευτέρα στη Μαύρη Θάλασσα η στρατιωτική άσκηση του ΝΑΤΟ με τη συμμετοχή  32 χωρών, παρά το ρωσικό αίτημα για ακύρωσή της.

Η άσκηση Sea Breeze 2021 θα διαρκέσει δύο εβδομάδες (μέχρι και τις  10 Ιουλίου) και σε αυτήν συμμετέχουν περίπου 5.000 στρατιωτικοί από το ΝΑΤΟ και άλλους συμμάχους, καθώς και περίπου 30 πλοία και 40 αεροσκάφη. Το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Ross και το Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ λαμβάνουν επίσης μέρος. Συνοδευόμενη από το Ουκρανικό Ναυτικό και τον Έκτο Στόλο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, η ετήσια στρατιωτική άσκηση στοχεύει στην ενίσχυση της ναυτικής ασφάλειας 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΝΑΤΟ: «Στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, το ΝΑΤΟ ενισχύει την αποτροπή και την άμυνα με κοινές ασκήσεις και θαλάσσιες περιπολίες, όπως η επερχόμενη άσκηση SEA BREEZE 2021. Αυτό είναι καλό παράδειγμα για το πώς οι Σύμμαχοι και οι Συνεργάτες παρέχουν μοναδικές ευκαιρίες εκπαίδευσης, σχεδιασμένες για να ενισχύσουν την ετοιμότητα, να βελτιώσουν τη συνεργασία και διαλειτουργικότητα στην περιοχή».

Η Ουκρανία, από την πλευρά της, αναφέρει ότι ο κύριος στόχος είναι να αποκτηθεί εμπειρία σε κοινές δράσεις κατά τη διάρκεια πολυεθνικών επιχειρήσεων διατήρησης της ειρήνης και ασφάλειας.

Η άσκηση θα επικεντρωθεί σε πολλαπλές πολεμικές επιχειρήσεις, όπως αμφίβιες ασκήσεις, πολεμικούς ελιγμούς, καταδυτικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις θαλάσσιας απαγόρευσης, αεροπορική άμυνα, ενσωμάτωση ειδικών επιχειρήσεων, αντι-υποβρύχιος πόλεμος και επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

Η Sea Breeze 2021 έρχεται μετά την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Μόσχας, η οποία ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι έριξε προειδοποιητικά πυρά και βόμβες στην πορεία ενός βρετανικού αντιτορπιλικού για να το διώξει από τα ύδατα της Μαύρης Θάλασσας.

 

Η έναρξη των ΝΑΤΟϊκών ασκήσεων τη Δευτέρα συνέπεσε με δημοσίευμα του ρωσικού πρακτορείου TASS, το οποίο, επικαλούμενο πηγές της αμυντικής βιομηχανίας, μετέδωσε πως η Μόσχα πραγματοποίησε με επιτυχία δοκιμαστική εκτόξευση ενός νέου διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου από το κοσμοδρόμιο Πλεσέτσκ στα μέσα Ιουνίου. Ειδικότερα, η Μόσχα ανέπτυξε σε δοκιμές ετοιμότητας 20 πολεμικά αεροσκάφη και ελικόπτερα, συμπεριλαμβανομένων βομβαρδιστικών Su-24M, καθώς και πυραυλικά συστήματα εδάφους-αέρος S400 και Pantsir.

 

Επίσης, όπως έγινε γνωστό από το ολλανδικό υπουργείο Άμυνας ρωσικά μαχητικά, εξοπλισμένα με πυραύλους αέρος-εδάφους, παρενόχλησαν το ολλανδικό πολεμικό πλοίο, προβαίνοντας σε εικονικές επιθέσεις και σε παρεμβολές στα συστήματα επικοινωνίας του. Το γεγονός επιβεβαίωσε και το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας. 

 

Εικόνες από την τελετή έναρξης στην Οδησσό τη Δευτέρα

 

 

 

Από την άφιξη των Αμερικανών στρατιωτών στην Οδησσό

 

 

Το αντιτορπιλικό USS Ross του αμερικάνικου ναυτικού φθάνει στο λιμάνι της Οδησσού 

 

 

 

 

Air Media Day και οι καθιερωμένες φωτογραφίες για τον Τύπο 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024