29/03/2024

Θα ρίξουν οι ΛΟΑΤκι τον Ερντογάν;

Για τον τουρκικό Τύπο ο χειρότερος αντίπαλος του Ερντογάν δεν είναι οι ΗΠΑ, οι Κούρδοι, οι Σύριοι ή ακόμα και εμείς. Είναι η κοινότητα  ΛΟΑΤκι.

Ο Τούρκος κομμουνιστής και ακτιβιστής  Tunca Ozlen, μέλος της κοινότητας ΛΟΑΤκι έχει αρθριογραφήσει για το πώς η ατζέντα των ΛΟΑΤ έφτασε στο επίκεντρο της προσοχής της ριζοσπαστικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία. Σύμφωνα με τον ίδιο, το AKP έχει τη δική του θετική προσέγγιση σε όλες τις «καταπιεσμένες» ομάδες και μειονότητες – Κούρδους, γυναίκες, Αλεβίτες, Χριστιανούς κ.λπ. Μάλιστα,  οι γυναίκες και οι Κούρδοι μπορούν να είναι συντηρητικοί και να ενταχθούν τέλεια στα ιδανικά μοντέλα της Τουρκίας του Ερντογάν. Για τα δικαιώματα των εργαζομένων ή για τα περιβαλλοντικά ζητήματα – υπάρχει επίσης κάτι να πουν και να υπόσχονται στην κυβέρνηση.

Αλλά το ζήτημα των ΛΟΑΤκι όπως αναφέρει, είναι ένα σημείο έντονης αντιπαράθεσης, μιας ομάδας για την οποία οι ριζοσπάστες μπορούν να είναι σίγουροι πως δεν θα βρεθει ποτέ μια κοινή γλώσσα με το AKP, με την πλήρη αντίληψη και προώθηση της συλλογιστικής που επικρατεί στη Δύσης.

Ως εκ τούτου, σημειώνει ο Ozlen, η σημαία του ουράνιου τόξου αναπόφευκτα προορίζεται να γίνει σύμβολο ριζοσπαστισμού και αδιαλλαξίας της τουρκικής αντιπολίτευσης. Τα δικαιώματα των ΛΟΑΤκι είναι το ιδανικό επαναστατικό παγοθραυστικό για να σπάσει το τουρκικό συντηρητικό καθεστώς, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει ούτε ένα κόμμα ή ομάδα αντιπολίτευσης που να μην υψώσει σύντομα τη σημαία του ουράνιου τόξου στην Τουρκία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ακόμα κι αν υπάρχουν πολλά εκατομμύρια Κούρδων ή Αλεβίτες, ο αγώνας για τα δικαιώματά τους δεν έχει τέτοια προτεραιότητα (σ.σ  εννοεί ως δημόσιο θέμα με διεθνείς προεκτάσεις).

Ο εφιάλτης του Ozlen είναι εάν το AKP ξαφνικά αρχίσει κάπως να «φλερτάρει» με ΛΟΑΤκι άτομα. Πριν από λίγα χρόνια, αυτό δεν φαινόταν αδύνατο. Αρκετές εκατοντάδες ομοφυλόφιλοι υποστηρικτές του AKP δημιούργησαν τις δικές τους ομάδες σε κοινωνικά δίκτυα, συνεργάστηκαν με οργανώσεις ΛΟΑΤκι στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα, έκαναν ακόμη και μια «ριζοσπαστική» πορεία με ουράνιο τόξο μπροστά από τον Ερντογάν σε συγκέντρωση στο Maltepe.

Όμως, αυτό ήταν όλα μια λαϊκή πρωτοβουλία, η οποία δεν έλαβε καμία υποστήριξη από τους ηγέτες και την πλειοψηφία των μελών του κόμματος. Σήμερα το AKP έχει μετακινηθεί αισθητά προς τα δεξιά, όπως αναφέρει ο Tunca Ozlen και μόνο η αντιπολίτευση συγκεντρώνεται κάτω από τις σημαίες του ουράνιου τόξου.

Παρότι η ομοφυλοφιλία δεν διώκεται ποινικά στην Τουρκία, η εναντίωση στα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ στη χώρα έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια. Το Pride απαγορεύτηκε επί πέντε συναπτά χρόνια έως το 2019, ενώ δεν διοργανώθηκε ούτε πέρυσι εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Τη φετινή χρονιά, η κοινότητα ΛΟΑΤκι διοργάνωσε τη καθιερωμένη εκδήλωση του Gay Pride στο πάρκο της Μάτσκα της Κωνσταντινούπολης, η οποία διαλύθηκε από την τουρκική αστυνομία. ΟΙ φωτογραφίες με τα επεισόδια έκαναν το γύρο του κόσμου μέσω των social media δημιουργώντας πολλαπλές αντιδράσεις σε διεθνές επίπεδο για «ανθρώπινα δικαιώματα» που όντως όλως τυχαίως δεν έγιναν ποτέ για Αλεβίτες, Χριστιανούς ,Κούρδους και Σύριους. Ούτε καν για τις γυναίκες του Ισλάμ. Άραγε θα καταφέρουν οι ΛΟΑΤκι οι οποίοι μπόρεσαν να ξυπνήσουν την παγκόσμια κατακραυγή ενάντια στη Τουρκία, μια κατακραυφγή που δεν υπήρξε ούτε με την ανάμειξη-εισβολή της σε Συρία, Λιβύη και τη συμμετοχή της στο πόλεμο εναντίον των Αρμενίων, να δημιουργήσουν πρόβλημα στον Ερντογάν;

Ας μη λησμονούμε πως η κυβέρνηση Μπάιντεν Χάρις έχουν πολύ υψηλά στην ατζέντα τους τα δικαιώματα των ΛΟΑΤκι.

Σημείωση: Να τονίσουμε πως η βία της τουρκικής αστυνομίας έκανε το γύρο του κόσμου και επειδή οι αρχές συνέλαβαν τον βραβευμένο φωτογράφο Bülent Kılıç. Η φωτογραφία του πεσμένου στο έδαφος φωτογράφου, ο οποίος απλά κάλυπτε φωτογραφικά το Gay Pride προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων. 

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024