28/03/2024

Φήμες για εκτροπή Ερντογάν

Turkish President Tayyip Erdogan addresses members of his ruling AK Party (AKP) during a meeting at the Parliament in Ankara, Turkey, October 28, 2020. Murat Cetinmuhurdar/Presidential Press Office/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS PICTURE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVE.

Γράφει ο Αλέξανδρος Νίκλαν 

Υπάρχουν κάποιες φήμες το τελευταίο δάστημα, οι οποίες έρχονται από ξένα δίκτυα και μιλούν για εκτροπή Ερντογάν από την εξουσία. Οι φήμες αυτές βασίζονται κυρίως στις πολλαπλές αντιδράσεις που έχουν προκληθεί στο εσωτερικό της Τουρκίας λόγω της φτώχειας που βιώνει ο τουρκικός λαός με αποτέλεσμα την μείωση στην αποδοχή του σε πρόβλεψη ψήφων, αλλά και στην έξαρση αντιδράσεων απο μειονότητες τύπου ΛΟΑΤΚΙ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ακούγεται έντονα για εκτροπή ήπιας μορφής (όχι όπως το καλοκαίρι του 2016).

Όπως έχουμε αναφέρει και σε παλαιότερο άρθρο μας, η Δύση δίνει ιδιαίτερη σημασία στο ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πάνω σ΄ αυτό αναμένεται να βρουν πάτημα προκειμένου να ανατρέψουν τον νέο-οθωμανό Ερντογάν. Φυσικά υπάρχουν πολλά ακόμη ερείσματα, όπως το γεγονός ότι η Τουρκία τοποθετείται σε λίστα του  State Department σύμφωνα με την οποία εκμεταλλεύεται παιδιά ως στρατιώτες.

 

Μάλιστα,  έχει σημασία ακόμη  και η πρόσφατη αποκάλυψη για δαπάνες εκατομμυρίων ευρώ σε μια βίλα του, από το γραφείο μηχανικών που το φτιάχνει, γεγονός που αποτελεί  ακόμα καρφί στο πολιτικό του φέρετρο. Ειδικά τη δεδομένη χρονική στιγμή που μεγάλο τμήμα του τουρκικού λαού ζει σε συνθήκες απόλυτης ένδειας.

Οι φήμες περί εκτροπής αναφέρονται σε αντιδράσεις οι οποίες θα προκληθούν αργανωμένα από τμήμα των Εν΄πλων Δυνάμεων, την πολιτική σκηνή της αντιπολίτευσης στην Τουρκία και πολλές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εδώ βέβαια θα πρέπει να επισημάνουμε πως είναι άγνωστο ποια θα είναι η υποστήριξη από το λαό καθώς και αν θα υπάρξουν αντιδράσεις που Τούρκους πολίτες που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό της χώρας, στους οποίους ο Ερντογάν έχει καθολική αποδοχή.

 

Εμάς ως χώρα ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ το πώς και γιατί διαδραματίζεται στην Τουρκία σαν λεπτομέρειες. Μας ενδιαφέρει όμως μια πιθανή αποβολή του Ερντογάν από την εξουσία του. Ειδικά, αν οι Κεμαλιστές επανέλθουν με κάποιο πρόσωπο ευρείας αποδοχής εντός αλλά και εκτός συνόρων.

Αυτή τη στιγμή, ο Ερντογάν είναι το «μαύρο πρόβατο»  για πολλούς στο ΝΑΤΟ αλλά και σε άλλες χώρες. Τον θεωρούν ως άτομο μη έμπιστο και εχθρικό. Όμως, αυτό δεν έχει αλλάξει τις θέσεις τους προς την Τουρκία, καθώς είναι μια χώρα που παίζει σημαντικό στρατηγικό ρόλο για αυτούς (κατά συχνές πυκνές δηλώσεις του ΓΓ του ΝΑΤΟ, της επιτρόπου της ΕΕ, και του POTUS).

 

Οπότε καλό θα ήταν να σκεφτούμε τι μπορεί να συμβεί αν η Τουρκία ξαγνικά αλλάξει ηγετικό πρόσωπο, με ένα πολιτικό αρχηγό πιο φιλικό προς την Δύση, ο οποίος όμως δεν διαφοροποιήσει  τους ΑΝΣΚ (αντικειμενικούς σκοπούς) της στρατηγικής της χώρας, παρά μόνο κάποιες μεθόδους για να προσεγγίσει εκ νέου την Δύση και να επαναφέρει την διπλωματία της Υψηλής Πύλης στο προσκήνιο. Μια κίνηση που θα αφαιρέσει από την χώρα μας δικαιολογίες περί εχθρικότητας, αδιαλλαξίας ακόμα και θέματα όπως το μεταναστευτικό είναι πολύ πιθανό να γυρίσουν εναντίον μας.

 

Οπότε το σκεπτικό είναι πρώτον γιατί χαίρονται κάποιοι  όταν βλέπουν πτώση Ερντογάν (που είναι για εμάς ο χρήσιμος ανόητος τη δεδομένη χρονική ) και φυσικά τι κάνει η Ελληνικη πολιτική σκηνή για την μετά-Ερντογάν εποχή.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024