29/03/2024

Αποτυπώνοντας τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν

Oι Ταλιμπάν sτην πόλη Saighan στην επαρχία Bamyan στα κεντρικά της χώρας. Πηγή https://t.me/geodn

της Δρ Άννας Κωνσταντινίδου*

Ιστορικός- Διεθνολόγος

 

Μία αρχική διαπίστωση για τις έως τώρα εξελίξεις στο Αφγανιστάν:

  1. Οι ΗΠΑ δεν κάνουν τίποτα χωρίς σχεδιασμό, ακόμα κι αν δείχνουν να αιφνιδιάζονται
  2. Οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες μετά τη συνάντηση (σύγκλιση συμφερόντων) Μπάιντεν – Πούτιν τον περασμένο Ιούνιο
  3. Θα πάψουν να υφίστανται οι παραδοσιακές συμμαχίες της περιοχής
  4. Σε συνέχεια του παραπάνω, το Ιράν αισθάνεται ότι ασφυκτιά
  5. Αφού η Τουρκία απέτυχε να εδραιώσει το ΠΑΝΙΣΛΑΜΙΣΤΙΚΟ ιδεολόγημά της, καθώς οι Άραβες είναι σε αντίθετη πορεία, προσπαθεί να εδραιώσει το ΠΑΝΤΟΥΡΚΙΚΟ ιδεολογημα
  6. Οι εξελίξεις για την Κεντρική Ασία και Μέση Ανατολή άρχισαν ή, πιο σωστά, μπήκαν σε άμεσο σχεδιασμό (καθώς, ας μην ξεχνάμε ότι ήδη είχαν υπογραφεί οι Συμφωνίες του Αβραάμ) τόσο για Ρώσους όσο και για Αμερικανούς, από τον περασμένο Νοέμβριο, όταν ψηφίστηκε η Συμφωνία RCEP που εδραίωνε την Κίνα ως ηγέτιδα τους διεθνούς εμπορίου, καθώς η συγκεκριμένη συμφωνία αποτελεί τη μεγαλύτερη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, καλύπτοντας το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού. Ήδη από το 2012, οι Carl Walter και Frasier Howie, στο βιβλίο τους Red Capitalism, έκαναν λόγο, ότι η Κίνα το πιο λαμπρό παράδειγμα success story στο πολυμερές παγκόσμιο, εμπορικό σύστημα, τάραξε τα νερά του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος, στο οποίο η κάθε χώρα έως τότε (ακόμα και μετά την Πτώση του Υπαρκτού Σοσιαλισμού) είχε τη θέση και το ρόλο της, αναγκάζοντας ως εκ τούτου η Κίνα τους μέχρι τότε διαμορφωτές του να το ξαναδούν, διορθώνοντας τα λάθη του και περιοριζοντας τις ανισορροπιες του.Η Κίνα ήδη από το 2011 άρχισε να βγαίνει ανοιχτά στην Ασία, χρηματοδοτώντας τις οικονομίες από τις οποίες οι Δυτικοί λόγω της Παγκόσμιας Οικονομικής Κρίσης άρχισαν να απομακρυνονται
  7. Για να καταλάβουμε πώς η Διεθνής Διπλωματία διαχειρίζεται διαχρονικά το Αφγανιστάν, θα πρέπει να ανατρέξουμε στους Κούρδους. Αφγανοί και Κούρδοι και σε επίπεδο κοινωνιολογικής και πολιτιστικής διαμόρφωσης ταυτίζονται (δεν εννοώ ότι είναι ίδιοι σε εθνολογικο ή φυλετικο επίπεδο, αλλά ταυτίζεται ο τρόπος που ανέπτυξαν τον κοινωνισμο τους, τόσο ανάμεσα στις υποφυλές όσο και σε σχέση με τον εξωτερικό παράγοντα)
  8. Ανεξαρτήτως του ιδεολογικού πλαισίου που περιβάλλει τα ακραία αυτά επιγεννήματα, όπως είναι οι Ταλιμπάν, Μουτζαχεντιν κτλ, το ότι οι οργανώσεις αυτές είναι ΜΑΡΙΟΝΕΤΕΣ των ισχυρών φαίνεται από τον τρόπο που ενεργούν, όταν οι ισχυροί πατρωνες τούς εγκαταλείπουν. Τα μέλη των οργανώσεων αυτών, όχι μόνο δεν φέρουν μεταξύ τους καμία σύμπνοια, αλλά μετά την ανάληψη της εξουσίας οι εμφύλιοι που προκύπτουν είναι ακόμα πιο σφοδροί.Και αυτό γιατί η συνένωσή τους εδράζεται σε χαρακτηριστικά ευμετάβλητα.

Ο πόλεμος στο Αφγανιστάν θα συνεχιστεί μεταξύ των υποφυλών, στις οποίες ανήκουν οι Ταλιμπάν.

Πρόσφατο παράδειγμα που αναδεικνύει ότι όλες αυτές οι οργανώσεις κάθε άλλο παρά φέρουν μεταξύ τους σύμπνοια εξαιτίας λχ του αξιακού τους υποβάθρου, η χθεσινή δήλωση του Αμερικανού αξιωματούχου, Σάλιβαν, ο οποίος είπε ότι η Αμερική φοβάται τρομοκρατικές επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους του Χορασάν που είναι πολέμιοι των Ταλιμπαν. Το Χορασάν είναι μία περιοχή που εκτείνεται στο ανατολικό Ιράν και η συγκεκριμένη οργάνωση ΙΚΧ ιδρύθηκε πριν 3 χρόνια μετά από χρηματοδότηση του Ισλαμικού Κράτους, το οποίο συνεχίζει να την στηρίζει.

Οπότε στη βάση αυτή αντιλαμβανόμαστε δύο πράγματα, Α. ότι ουσιαστικά οι συγκεκριμένες οργανώσεις δημιουργούν διαύλους, μόνο όταν το θέλουν οι μεγάλοι πατρώνες, προκειμένου να πλήξουν μέσω αυτών των οργανώσεων, τους δικούς τους αντιπάλους, Β. γνωρίζουμε όλοι ποιες χώρες είναι οι κύριες χρηματοδότριες του Ισλαμικού Κράτους

  1. Ότι δεν κατάφερε ο Νάσερ το 1955, δηλαδή να πάρει σάρκα και οστά ο Παναραβισμός, θα το πετύχει το Αφγανιστάν. Στο Αφγανιστάν θα υπάρξει σύγκλιση των αραβικών συμφερόντων.
  2. Μεγάλος χαμένος η Τουρκία… Κι ας έχουν όλοι, αυτήν την στιγμή, αντίθετη άποψη.

*Η Δρ Άννα Κωνσταντινίδου είναι Ιστορικός- Διεθνολόγος, Διδάκτωρ Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικής Επιστήμης της Νομικής Σχολής ΑΠΘ, ερευνήτρια της ίδιας Σχολής, Εξωτερική Συνεργάτιδα της Ανώτατης Διακλαδικής Σχολής Πολέμου και μέλος και ερευνήτρια του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ.).

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024