20/04/2024

Προβλέψεις και ερωτήματα για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν

Γράφει ο σύμβουλος θεμάτων ασφαλείας Αλέξανδρος Νίκλαν

 

– Θα επικρατήσουν οι Ταλιμπάν σε βάθος χρόνου; Η ερώτηση δεν είναι εύκολη καθώς ακόμα και αυτή η ομάδα που φαίνεται ως μια ενιαία οντότητα στους δυτικούς, δεν είναι παρά ένα συνονθύλευμα πολέμαρχων, κυρίως Παστούν στην καταγωγή, αλλά με αρκετές προσμίξεις από άλλες φυλές και φατρίες που δεν είναι σίγουρο πως θα συμφωνούν μεταξύ τους σε όλα. Το ιστορικό της περιοχής δείχνει πως η συνεχής σύγκρουση στο Αφγανιστάν αποτελεί ουσιαστικά ένα είδος παράδοσης μεταξύ των εκάστοτε φυλών/πολέμαρχων.

– Μπορεί μια τέτοια διαφωνία να οδηγήσει ίσως σε νέες αυτόνομες περιοχές, άρα και σε διάσπαση του Αφγανιστάν; Είναι εξαιρετικά πιθανό, θα μπορούσε να είναι η απάντηση. Κυρίως γιατί συμφέρει με τέτοια εξέλιξη την Κίνα αλλά και την Ρωσία καθώς και το  Ιράν. Για τις συγκεκριμένες χώρες είναι προτιμότερο το Αφγανιστάν να διασπαστεί σε τμήματα επιρροών και με πλήρη εξάρτηση από αυτές. Είναι μια εξέλιξη που ενδεχομένως να μείωνε και τον κίνδυνο επικράτησης ενός ορμητηρίου τρομοκρατίας στις γύρω περιοχές.

Δεν θα είναι η πρώτη φορά που ουσιαστικά θα συμβεί διάσπαση μιας χώρας. Ήδη έχουμε μια de facto τριχοτόμηση στη Συρία αλλά και τμηματοποίηση της Λιβύης υπό επιρροές. Σε τέτοιες περιοχές με μηδενική εθνική συνοχή είναι πολύ πιο εύκολες οι διασπάσεις σε τμήμαρα που θα τελούν υπό επιρροή και εξάρτηση ισχυρότερων.

– Θα έκανε επέμβαση ξανά η Δύση σε ένα Αφγανιστάν με ακραίες εξάρσεις ισλαμικής τρομοκρατίας; Θεωρώ πως όχι. Όμως θα προέκρινα μια υποκίνηση εσωτερικών διχονοιών για να προχωρήσει μια διάσπαση στη χώρα, με ό,τι και αν σημαίνει αυτό όπως ανέφερα ήδη.

Ίσως να είναι ένα σενάριο που θα το δούμε πιο σύντομα από όσο πιστεύουμε.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024