20/05/2024

Το Αφγανιστάν αποδεικνύει ότι οι αποτυχημένοι στρατηγοί μας δεν ενδιαφέρονται πλέον για τη νίκη

source: https://nypost.com/2021/08/21/afghanistan-proves-failed-generals-no-longer-care-about-winning/?

Michael Walsh
New York Post

Προς έκπληξη μόνο της κυβέρνησης Μπάιντεν και των κορυφαίων της, οι Ταλιμπάν ανέκτησαν τον έλεγχο του Αφγανιστάν την περασμένη εβδομάδα μετά από 20 χρόνια επιπόλαιου αμερικανικού τυχοδιωκτισμού.  Ήταν μια θεαματική αποτυχία της αμερικανικής διπλωματίας, της κρατικής τέχνης, της νοημοσύνης και, κυρίως, της στρατιωτικής ικανότητας. Εν ολίγοις, η αποστολή δεν ολοκληρώθηκε.

Αλλά αυτή είναι σχεδόν η τυπική διαδικασία λειτουργίας για το σχεδόν άχρηστο μεγαθήριο που ονομάζεται Πεντάγωνο, το οποίο δεν έχει κερδίσει πόλεμο από τότε που η πιο ευγενική και η πιο ήπια αμερικανική κυβέρνηση άλλαξε το όνομά του από Υπουργείο Πολέμου σε Υπουργείο Άμυνας,  λίγο μετά τον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο. Αν είσαι πάντα σε άμυνα, χάνεις.

Σε μεγάλο βαθμό χάρη στη CIA και τις ειδικές δυνάμεις, η τιμωρητική αποστολή κατά του χτυπήματος της 11ης Σεπτεμβρίου ολοκληρώθηκε γρήγορα, οι πρωτόγονοι Ταλιμπάν διασκορπίστηκαν και δόθηκε ένα παράδειγμα. Στη συνέχεια, όμως, αυτή η μαλακή κεφαλή της αμερικανικής έννοιας της αποστολής και της «οικοδόμησης του έθνους» πήρε θέση, υποστηριζόμενη από τη διαδοχή των αδύναμων προέδρων και ενός  στρατού καριέρας που του ήταν εντελώς άγνωστη η γλυκιά μυρωδιά της νίκης.

Το αποτέλεσμα; Χιλιάδες νεκροί Αμερικανοί και τρισεκατομμύρια δανεισμένα δολάρια. Ο θάνατος ενός ψεύτικου «έθνους» που δεν υπήρξε ποτέ. Και ένας άλλος στρατιωτικός εξευτελισμός καθώς η μεγάλη υπερδύναμη του κόσμου περιορίζεται στο να ικετεύει τους ισλαμιστές φονταμενταλιστές να μην κακομεταχειρίζονται τους υπηκόους μας που έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα τους και να τους παρακαλάει να μην είναι κτηνώδεις με τις Αφγανές γυναίκες και, παρεμπιπτόντως, να επιτρέψουν σε ένα ή δύο να μείνουν στην εργασία τους.

Είναι εύκολο να κατηγορηθεί η δειλή πολιτική ηγεσία που μας ώθησε σε αυτά τα χάλια, ξεκινώντας από τον αφελή και αδύναμο Τζορτζ Μπους, τον μάταιο Μπαράκ Ομπάμα, και τώρα τον γερασμένο Τζο Μπάιντεν. Μόνο ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δικαίως επέκρινε τους «αιώνιους πολέμους» και είχε εφαρμόσει μια προσέγγιση καρότου και ραβδιού για την επίλυση της κατάστασης, είχε οποιαδήποτε αντίληψη του προβλήματος.

Αλλά οι πραγματικοί κακοί εδώ είναι οι φιλόδοξοι του Πενταγώνου, που απέτυχαν  σε μια αποστολή που έχει κάθε αρχηγός: να κερδίσει τον καταραμένο πόλεμο. Το επιχείρημα είναι ότι – στο Βιετνάμ, στο Ιράκ και τώρα στο Αφγανιστάν – οι πολιτικοί δεν θα τους άφηναν να κερδίσουν. Όμως, σε όλη την ιστορία, οι στρατηγοί που κατανοούσαν την μεγαλύτερη εικόνα, ακόμη και όταν οι προϊστάμενοι τους δεν καταλάβαιναν – ή δεν μπορούσαν να την  παραδεχτούν για πολιτικούς λόγους – προχώρησαν και κέρδισαν ούτως ή άλλως.

Κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου, ο Λίνκολν άλλαζε τον έναν στρατηγό μετά τον άλλο, μέχρι που βρήκε τον Οδυσσέα Γ. Γκραντ, ο οποίος συχνά απέρριπτε τις τακτικές προτάσεις του αρχηγού του, για τις οποίες ο Λίνκολν ήταν τελικά ευγνώμων.

Στον Α ’Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Αμερικανός διοικητής  Τζον Πέρσινγκ γνωστός με το ψευδώνυμο «Black Jack» αγνόησε τη βρετανική και γαλλική επιμονή ότι οι άνδρες του υπηρετούσαν σε βοηθητικό ρόλο. Υπό τον Πέρσινγκ, ο αμερικάνικος στρατός  έσπασε τις γερμανικές άμυνες στο Saint-Mihiel τον Σεπτέμβριο του 1918. Δύο μήνες αργότερα, ο πόλεμος είχε τελειώσει.

Με την Αμερική να ξεσηκώνεται από την επίθεση στο Περλ Χάρμπορ, ο Στρατός και το Πολεμικό Ναυτικό κατέληξαν σε ένα τολμηρό σχέδιο επίθεσης στο Τόκιο και τον Απρίλιο του 1942, τα Β-25 του Τζίμι Ντούλιτλ βομβάρδισαν την Ιαπωνία.

Αντίθετα, οι στρατηγοί αποτυχίας στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, όπως ο Ντέιβιντ Πετρέους, ο Τζέιμς Ν. Ματίς, ο Στάνλευ Μακ Κρίσταλ  και ο Μαρκ Μίλεϊ (επί του παρόντος ο ενοχλητικός Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής), έχουν αποτύχει σταθερά ανοδικά με τη γνωστοποίηση διαβαθμισμένων πληροφοριών στις ερωμένες τους, σαμποτάροντας τη στρατιωτική πολιτική του Προέδρου Τραμπ και ανησυχώντας  για την «λευκή οργή» στις τάξεις του στρατού.

Μόλις τον περασμένο μήνα, ο Μίλεϊ απέρριπτε ευγενικά τις αναφορές για επικείμενη νίκη των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, όπου κάποτε υπηρέτησε: «Δεν νομίζω ότι το τέλος του παιχνιδιού είναι ακόμη γραμμένο», είπε ο άστοχος διοικητής. Θα είχε απολυθεί ή θα είχε υποβάλει την παραίτησή του μέχρι τώρα αν υπήρχε ακόμα μια έννοια όπως η τιμή μεταξύ των στρατιωτικών μας.

Αλλά ο εθισμός της βιομηχανίας «άμυνας» στα δολάρια των φορολογουμένων έχει διασφαλίσει ότι δεν θα τελειώσουν οι συγκρούσεις χαμηλού επιπέδου που δεν οδηγούν σε νίκη, εφόσον η νίκη είναι πάντα δευτερεύουσα. Είναι εκπληκτικό πώς η ήττα έχει γίνει η επίσημη στρατηγική μάχης πολέμου.

Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι μια χονδρική επανεξέταση των χρήσεων του στρατού που μας επιστρέφει στις πρώτες αρχές. Όπως είχε πει ο Γουίλιαμ Σέρμαν, «Ο πόλεμος είναι σκληρότητα. Δεν ωφελεί να προσπαθείς να το μεταρρυθμίσεις. Όσο πιο σκληρό είναι, τόσο πιο γρήγορα θα τελειώσει ».

Ήταν ένας άλλος Αμερικανός μαχητής, ο σπουδαίος Τζωρτζ Σμιθ Πάττον ο νεότερος – ο οποίος κέρδισε τα αστέρια του στο πεδίο της μάχης και όχι στις αίθουσες του Κογκρέσου – που αποτέλεσε το καλύτερο παράδειγμα του πώς σκέφτονται οι νικητές.

Διατάχθηκε τον Μάρτιο του 1945 να παρακάμψει την ιστορική πόλη Τρίερ στη Γερμανία επειδή ήταν πιθανό να χρειαστούν τουλάχιστον τέσσερα μεραρχίες, ο Πάτον κατέλαβε την πόλη ούτως ή άλλως: «Πήραμε την Τρίερ με δύο μεραρχίες. Θέλετε να σας το επιστρέψω; »

Μέχρι να επιστρέψουμε στην τοποθέτηση στρατιωτικών όπως ο Σέρμαν και ο Πάτον πάνω από στρατιωτικούς όπως ο Μίλεϊ, θα έχουμε περισσότερα Αφγανιστάν.

* Ο Michael Walsh είναι συγγραφέας του βιβλίου Last Stands: Why Men Fight When All Is Lost 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024