15/09/2024

Βαλερί Γερασίμοφ, ο  Ρώσος στρατηγός που άλλαξε τον στρατό της Ρωσίας  

Chairman of the Joint Chiefs of Staff Gen. Mark A. Milley meets with Chief of the Russian General Staff Gen. Valery Gerasimov in Bern, Switzerland, Dec. 18, 2019. (DOD photo by U.S. Army Sgt. 1st Class Chuck Burden)

 

Γράφει ο Κωνσταντίνος Νικολετόπουλος  

 

 

O Βαλερί Γερασίμοφ αποτελεί τον μακροβιότερο αρχηγό ΓΕΕΘΑ της Ρωσίας από τα χρόνια της Σοβιετικής Ένωσης. Ανέλαβε αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας το 2012. Μικρός διάβαζε ιστορία κυρίως για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.  Στη μέχρι τώρα καριέρα του σαν στρατιωτικός, έχει καταφέρει δυο πολύ σημαντικά πράγματα

 1) Εκσυγχρονισμός του ρωσικού στρατού

2) Απόλυτος έλεγχος της κατάστασης σε περιοχές που βρίσκονται ρωσικά και αμερικανικά στρατεύματα και κυρίως ρωσικά και τουρκικά στρατεύματα.

Μόλις ανέλαβε υψηλούς βαθμούς στον ρωσικό στρατό κατάλαβε ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις για να γίνουν και πάλι ισχυρές  χρειάζονται σημαντικές αλλαγές. Ο Γερασίμοφ ήταν αυτός που άλλαξε τον ρωσικό στρατό χάρη  στη συμμετοχή του στο δεύτερο πόλεμο της Τσετσενίας.

 

General Gerasimov leading a Victory Day parade in Moscow in a ZiL 41044, 9 May 2011

Τι πέτυχε λοιπόν ο Γερασίμοφ ; Κάτι που έλειπε  από τον ρωσικό στρατό: Τη συνεννόηση μεταξύ φίλιων και συνεργαζόμενων μονάδων,  η οποία απουσίαζε στον πρώτο πόλεμο της Τσετσενίας. Και αυτό το είδαμε ειδικά στη περίπτωση της μάχης του Γκροζνίου, η οποία κατέληξε σε συντριβή του ρωσικού στρατού. Στον δεύτερο πόλεμο της Τσετσενίας όμως  ο Γερασίμοφ γνωρίζοντας τις αδυναμίες των ρωσικών χερσαίων δυνάμεων από τη πρώτη σύγκρουση με τους Τσετσένους, προσπάθησε να τις διορθώσει. 

Ανέπτυξε λοιπόν  την συνεννόηση των φιλίων και συνεργαζόμενων μονάδων αποφεύγοντας παράλληλα τις απώλειες του άμαχου πληθυσμού  στο τομέα ευθύνης του, τη Βόρεια Ιγκουσετία . Ο Βαλερί Γερασίμοφ ως διοικητής τότε του 58ου σώματος στρατού κατέλαβε το χωριό Komsomolsky. Πρόκειται για μια περιοχή η οποία ελεγχόταν από φανατικούς Τσετσένους εξτρεμιστές  αλλά και από μισθοφόρους Ουιγούρους. Χάρh στη πολύ καλή συνεργασία του ρωσικού στρατού με τη rωσική αεροπορία, την οποία χάραξε ο Γερασίμοφ, εξοντώθηκαν 1.200 Τσετσένοι μαχητές.

Το 2012 ανέλαβε αρχηγός ΓΕΕΘΑ της Ρωσίας. Ο πόλεμος της Συρίας το 2015 ήταν η πρώτη του συμμετοχή σε αποστολή στο εξωτερικό. Ο Βαλερί Γερασίμοφ κατάλαβε αμέσως ότι για να νικήσει ένας στρατός πρέπει να έχει ηθικό και να έχει στη διάθεση του όλα τα απαραίτητα εφόδια. Αυτό έκανε αρχικά στη Συρία, όπου  δημιούργησε ένα από τα πιο αξιόλογα συστήματα υποστήριξης και εφοδιασμού των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων που δραστηριοποιούνταν στη χώρα. Ανέπτυξε μια πολύ στενή συνεργασία με την  κυβέρνηση Άσαντ δημιουργώντας κοινό στρατηγείο επίβλεψης των επιχειρήσεων . Και παράλληλα, ρίσκαρε χρησιμοποιώντας μεγάλο αριθμό νέων τύπων  όπλων στον πόλεμο αυτό. Μια στρατηγική η οποία επιτεύχθηκε και αυτό κυρίως χάρη στην εμπειρία που είχε αποκτήσει στο Καύκασο κατά τη διάρκεια του πολέμου με τους Τσετσένους.

Ο Γερασίμοφ έχει καταφέρει με τη στρατηγική που έχει εφαρμόσει αυτά τα 10 χρόνια που διαρκεί ο πόλεμος της Συρίας να εξοντώσει πάνω από 50.000 τζιχαντιστές, έχοντας χάσει μόλις 126 Ρώσους στρατιώτες, οι περισσότεροι εκ των οποίων στελέχη της Wagner Group. Επίσης, έχει δείξει  ότι η Ρωσία «επέστρεψε», με έναν δυνατό  στρατό σε όλα τα επίπεδα, που λίγο θυμίζει τον  αναποτελεσματικό στρατό των πολέμων  της Τσετσενίας. Μια ακόμα επικράτηση που πέτυχε  είναι στην Ουκρανία .Ως αρχηγός  ΓΕΕΘΑ οργάνωσε τη προσάρτηση της Κριμαίας,  η οποία έγινε από στελέχη της Wagner Group, ενώ ανέλαβε και την εκπαίδευση των στρατιωτικών δυνάμεων των ρωσόφωνων αποσχιστών.

Από την άλλη πλευρά, το Κίεβο τον κατηγορεί  για εκτέλεση εκατοντάδων Ουκρανών  στρατιωτών κατά τη διάρκεια της μάχης του Ιλοβάισκ . Στις 18 Αυγούστου 2014 οι ρωσόφωνοι αντάρτες εκτέλεσαν επίθεση στο Ιλοβάισκ το οποίο υπεράσπιζε ο στρατηγός Τσομάκ, που ήταν και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ της Ουκρανίας της περίοδο 2019-2021. Παρότι οι oυκρανικές δυνάμεις απέκρουσαν τη πρώτη επίθεση,  την επόμενη μέρα η ουκρανική άμυνα κατέρρευσε  χάρη στον Γερασίμοφ, ο οποίος σύμφωνα πάντα με το Κίεβο  έστειλε μεγάλο αριθμό τεθωρακισμένων οχημάτων  και έτσι οι ρωσόφωνοι κατάφεραν να διασπάσουν την ουκρανική άμυνα. Οι   ουκρανικές δικαστικές αρχές τον  κατηγορούν ότι ήταν αυτός που οργάνωσε την επίθεση κατά του ουκρανικού στρατού ενώ αποχωρούσε από τη πόλη μετά από συμφωνία των δυο πλευρών. Επίθεση η οποία κατέληξε στο θάνατο 489 Ουκρανών στρατιωτών. Βέβαια για την υπόθεση αυτή τον κατηγορούν μόνο οι Ουκρανοί.

Ο Γερασίμοφ έχει καταφέρει να ελέγχει πλήρως τις κινήσεις των ΗΠΑ και της Τουρκίας στη Συρία. Σε προηγούμενα άρθρα μου, έχω αναφέρει ότι η Ρωσία δεν εμπιστεύεται τη Τουρκία και  για το λόγο αυτό ο ίδιος ο Γερασίμοφ έχει διατάξει να γίνονται κοινές περιπολίες Ρώσων και Τούρκων σε όλο το μέτωπο της Συρίας . Παράλληλα, στη Συρία ακολούθησε μια σχετικά  επιθετική πολιτική εις βάρος των ΗΠΑ, φυσικά όχι για να μπει σε πόλεμο μαζί τους αλλά να τους στείλει το μήνυμα ότι στη Συρία ο ρωσικός στρατός «κάνει κουμάντο» και ότι οι Αμερικανοί πρέπει να ακολουθήσουν τους κανόνες που θέτει το ρωσικό υπουργείο άμυνας. Για το λόγο αυτό έχουμε αρκετά συχνά επεισόδια  μεταξύ Αμερικανών και Ρώσων στρατιωτών, με πιο χαρακτηριστικό αυτό το καλοκαίρι που μας πέρασε στο Ντέιρ Αλ Ζόρ,  όταν αμερικανικό όχημα συγκρούστηκε με ρωσικό με αποτέλεσμα το τραυματισμό 4 Αμερικανών στρατιωτών. Με αφορμή αυτό το περιστατικό, ο Βαλερί Γερασίμοφ επέστησε τη προσοχή στον Αμερικανό ομόλογο του Μάρκ Μίλλευ για τη συμπεριφορά των Αμερικανών στη πόλη.

 

Gerasimov (right), Joseph Dunford (left) and Hulusi Akar (middle) at a meeting to discuss their nations’ operations in northern Syria, 6 March 2017

Οι προκλήσεις του μέλλοντος

Η μεγάλη πρόκληση με την οποία θα βρεθεί αντιμέτωπος στο μέλλον ο Βαλερί Γερασίμοφ  είναι το Αφγανιστάν, όπου η επικράτηση  των Ταλιμπάν φέρνει ανησυχία στη Ρωσία. Διότι μπορεί η Μόσχα να συνομιλεί με τους Ταλιμπάν, ωστόσο είναι αμφίβολο αν τους εμπιστεύεται. Πάντως ο Γερασίμοφ το πρώτο πράγμα που πρέπει να αντιμετωπίσει είναι η  ενδεχόμενη διείσδυση φανατικών εξτρεμιστών σε ρωσικό έδαφος, αφού δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ρωσία μέχρι το 2017 είχε πόλεμο στο έδαφος της εναντίον εξτρεμιστικών ομάδων, μεταξύ αυτών και παρακλαδιών του ISIS.

Παράλληλα, πρέπει να συμβάλλει στην υπεράσπιση δυο πιστών συμμάχων της Ρωσίας,  του Τατζικιστάν και του Ουζμπεκιστάν. Ήδη στα σύνορα Αφγανιστάν –Τατζικιστάν έχουν συγκεντρωθεί Ταλιμπάν Τατζίκοι. Ο Γερασίμοφ έχει ενισχύσει τις δυνάμεις  του ρωσικού στρατού τόσο στο Τατζικιστάν όσο και στο Ουζμπεκιστάν.  Υπάρχει ο κίνδυνος να αναγκαστεί σε περίπτωση επίθεσης των Ταλιμπάν σε Ουζμπεκιστάν ή Τατζικιστάν  να διασπάσει τις δυνάμεις, δηλαδή να διώξει ενδεχομένως στρατιώτες, κάτι που πιθανολογώ θα γίνει από άλλα μέτωπα πολεμικά, ας πούμε της Συρίας που η κατάσταση βρίσκεται υπό το πλήρη έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων.  Αλλά και ενδεχομένως και από την Ουκρανία.  Συμπερασματικά θεωρώ ότι ο Γερασίμοφ δε πρέπει να έχει καμία εμπιστοσύνη στους Ταλιμπάν, ωστόσο είναι απαραίτητο να τους έχει υπό τον έλεγχο του, ώστε να αποφευχθεί διείσδυση της κρίσης στο Αφγανιστάν σε περιοχές που θίγονται καίρια συμφέροντα της Ρωσίας. Οπωσδήποτε λοιπόν θέλει και την Τουρκία στη περιοχή, η οποία μπορεί σε μεγάλο βαθμό να επηρεάσει τους Ταλιμπάν. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Άγκυρα είχε καλές σχέσεις και με τη προηγούμενη κυβέρνηση Γκάνι, αλλά και τώρα έχει αναπτύξει φιλικούς δεσμούς με τους εξτρεμιστές Ταλιμπάν.

 

Πηγές:

https://www.km.ru/v-rossii/2012/11/09/696935-putin-odobril-kandidaturu-gerasimova-na-dolzhnost-nachalnika-genshtaba

https://www.spisok-putina.org/personas/gerasimov/

https://www.kyivpost.com/article/content/ukraine-politics/russian-army-general-staff-chief-gerasimov-ten-russian-military-servicemen-suspected-of-involvement-in-ilovaisk-tragedy-sbu-395041.html

http://old.redstar.ru/2001/03/12_03/a_t21.html

https://tyzhden.ua/Society/146208

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024